Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ακάθεκτος» συνεχίζει ο Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τίποτα δε φαίνεται να πτοεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, ούτε οι επιθέσεις με ζαρζαβατικά και άλλα εδώδιμα αποικιακά, και ήδη έχει ξεκινήσει μία άτυπη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των επικείμενων εκλογών του Μάη.

Τα ζητήματα τίθενται επί τάπητος σιγά σιγά και ένα από τα κύρια, που απασχολούν άμεσα τη βρετανική κοινωνία, είναι και το θέμα της ένταξης στη ζώνη του ευρώ, μάλλον της μη ένταξης, αφού οι Βρετανοί είναι αρκούντως και αρνητικοί και σκεπτικοί απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά και την ΟΝΕ. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Τόνι Μπλερ απέναντι στη δυστοκία των Βρετανών και δεδομένου του δημοψηφίσματος για το ευρώ στη Δανία, που είχε αρνητικά αποτελέσματα; Να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να οργανώσει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ευρώ μετά τις βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που εκλεγεί και πάλι.

Κατά το σύνηθες, τις διαβεβαιώσεις ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν τις έδωσε προς το βρετανικό λαό αλλά προς τον επιχειρηματικό κόσμο και, συγκεκριμένα, προς τον μεγιστάνα των ΜΜΕ ΡούπερτΜέρντοχ, όπως ανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπλερ απευθύνθηκε κυρίως προς τον Μέρντοχ, καθώς ο Αυστραλός μεγιστάνας έχει υπό τον έλεγχό του τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Σαν» και ο Μπλερ ελπίζει, με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, να κερδίσει την ψήφο των αναγνωστών της. Η εφημερίδα είχε υποστηρίξει τους Εργατικούς στις εκλογές του 1997 αλλά χαρακτήρισε πέρσι τον Τόνι Μπλερ τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο της Ευρώπης λόγω της απόφασής του να εγκαταλείψει τη στερλίνα χάριν του ευρώ».

Πάντως, όσον αφορά στο δημόσιο ευτελισμό του Μπλερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπρίστολ, για τα εγκαίνια ενός νέου κολεγίου, όπου δέχτηκε έναν καταιγισμό «πυρών»-λαχανικών από εξαγριωμένους διαδηλωτές, που αντιτίθενται στο εμπάργκο κατά του Ιράκ στο οποίο πρωτοστατεί η χώρα τους, η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη και μάλλον η εξέλιξή της φανερώνει για άλλη μία φορά το «απόλυτα δημοκρατικό χαρακτήρα» της βρετανικής κοινωνίας.

Ετσι, από χτες οι «επιτιθέμενοι» διαδηλωτές διώκονται αφού δικαστής της πόλης Μπρίστολ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον νεαρής γυναίκας που εκτόξευσε ντομάτα εναντίον του Μπλερ για να εκφράσει την αντίθεσή της στο εμπάργκο κατά του Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορία εναντίον της Λιν Μαρί Κόουλ, 25 χρόνων, για «συμπεριφορά ή λόγους απειλητικούς ή προσβλητικούς» έναντι του Μπλερ, αφού η ντομάτα της είχε βρει στην πλάτη τον Μπλερ αλλά... δεν της απαγγέλθηκε για «πρόκληση ζημιών στο σακάκι» του Μπλερ, αντίθετα απ' ό,τι του είχε συστήσει η τοπική αστυνομία.

Το σίριαλ δεν τελειώνει εδώ, αφού μία ακόμη νεαρή Βρετανίδα κατηγορήθηκε επίσης, αλλά μόνο για «απειλητική συμπεριφορά», μια και τα λαχανικά που εκτόξευσε δεν κατάφεραν να πλήξουν τον πρωθυπουργό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ