ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες προκλήσεις των κατοχικών δυνάμεων

Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» Παλαιστίνιοι διαδηλωτή χτες στη Δυτική Οχθη
Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» Παλαιστίνιοι διαδηλωτή χτες στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενταση προκάλεσαν εκ νέου χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε χωριό της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, καταστέλλοντας ειρηνική διαδήλωση δεκάδων χωρικών στη μνήμη του Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Σαγίντ Αμπουαγίν, που δολοφονήθηκε την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο ειρηνικής δεντροφύτευσης.

Τουλάχιστον εννιά Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τις σφαίρες καουτσούκ και τα γκλομπς των Ισραηλινών αστυνομικών και άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν για «διατάραξη της τάξης». Από τους τέσσερις συλληφθέντες ο ένας, ονόματι Μουχάμεντ αλ Κατίμπ, είδε τους Ισραηλινούς να του σπάνε το χέρι στη διάρκεια προσπαθειών σύλληψής του.

Η διαδήλωση έξω από τη Ραμάλα ήταν μόνο μία από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν χτες.

Παράλληλα, χτες τα ξημερώματα Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον 22χρονο Παλαιστίνιο Αχμαντ Τζαμίλ Σαρκάουι, στη διάρκεια εφόδου σε προσφυγικό καταυλισμό της Ναμπλούς, όπου στρατιωτικά οχήματα και μπουλντόζες των κατοχικών δυνάμεων εισέβαλαν ισοπεδώνοντας το σπίτι ενός νεαρού (ονόματι Νουρ Αμπού Χάσγια) που είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τον περασμένο Νοέμβρη έναν Ισραηλινό στρατιώτη στο Τελ Αβίβ.

Ο 22χρονος Σαρκάουι τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά των Ισραηλινών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ραφίντια.

Τέλος, ρουκέτα που ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς χτες το πρωί, έπεσε σε μεθοριακή περιοχή του Νοτίου Ισραήλ προκαλώντας μόνο ελαφρές υλικές ζημιές. Αλλη μία ρουκέτα είχε εκτοξευτεί από την παλαιστινιακή πλευρά στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Νοέμβρη.

Μακρά η διαδικασία στον ΟΗΕ

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη σημείωσαν χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η πρέσβειρα της Ιορδανίας, Dina Kawar, στο σώμα εκ μέρους της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας και με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητείται τερματισμός της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών ως το τέλος του 2017.

Από την άλλη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, αντιμετώπισε με επιφυλάξεις το ιορδανικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ως πιθανότερη αντίδραση η άσκηση βέτο από την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουερ.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές μάχες στο όρος Σιντζάρ

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διάδρομο ασφαλείας κατάφεραν να ανοίξουν χτες, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές «Πεσμεργκά», σπάζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύμηνη πολιορκία του όρους Σιντζάρ, όπου είχαν εγκλωβιστεί χιλιάδες της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι.

Ο Μανσούρ Μπαρζανί, επικεφαλής του κουρδικού «Συμβουλίου Ασφαλείας» στο Βόρειο Ιράκ, σημείωσε ότι οι μαχητές «Πεσμεργκά» απελευθέρωσαν την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει το Σιντζάρ με το αυτόνομο Κουρδιστάν, ανοίγοντας πλέον ασφαλή δρόμο διαφυγής από τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Ο ίδιος σημείωσε πως οι «Πεσμεργκά» κατάφεραν να απελευθερώσουν μία περιοχή έκτασης 700 τ. χλμ και να ξεκινήσουν την πραγματοποίηση εκκαθαριστικών επιχειρήσεων σε βάρος των τζιχαντιστών, οι οποίοι έχουν απομονωθεί και εγκλωβιστεί δυτικά της Μοσούλης.

Το ίδιο 24ωρο, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» υποστήριξε πως οι αμερικανικές διωκτικές αρχές του FBI στήριξαν εμμέσως τις διαπραγματεύσεις που είχε ξεκινήσει ο Νεοϋρκέζος δικηγόρος Στάνλεϊ Κοέν με δύο υψηλόβαθμους μουσουλμάνους ιερωμένους που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσουν με τους τζιχαντιστές του ΙΚ ώστε να πετύχουν την απελευθέρωση του Πίτερ Κάσινγκ μήνες προτού, τελικά, ο Αμερικανός όμηρος αποκεφαλιστεί, τον περασμένο Νοέμβρη, από δήμιο των τζιχαντιστών. Η εφημερίδα, επικαλούμενη περιεχόμενο ηλεκτρονικού μηνύματος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τους δύο κληρικούς (που ήταν ο Αμπού Μουχάμεντ αλ-Μακντίσι και ο Αμπού Κατάντα) ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτωβρίου, συνεχίστηκαν επί εβδομάδες και ήταν σε γνώση του FBI.

Πηγές του FBI επιβεβαίωσαν ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας ενημερώνονταν για τις ενέργειες του Στάνλεϊ Κοέν, ότι θα καταβάλλουν 24.000 δολάρια για τα έξοδα του Αμερικανού δικηγόρου και ότι η ύψιστη προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι «η ασφαλής επιστροφή των Αμερικανών πολιτών».

  • Αξιωματούχοι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στο Λίβανο, όπου ζουν πολλές εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες, με χτεσινές δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο σοβαρό ζήτημα των παιδιών που γεννιούνται στους καταυλισμούς δίχως δυνατότητα ληξιαρχικής πράξης γέννησης και άλλα επίσημα έγγραφα που χρειάζονται για εγγραφή σε σχολεία, έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Γίνεται λόγος ακόμα και για 30.000 προσφυγόπουλα.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η γερμανική εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, ωστόσο η Αγκυρα αρνείται ότι αυτοί έχουν σχέση με την ΜΙΤ (την τουρκική CIA).

ΚΕΡΝΣ.-- Οκτώ παιδιά ηλικίας από οκτώ μηνών έως 15 ετών ανακοινώθηκε χτες ότι βρέθηκαν νεκρά από μαχαιριές σε σπίτι προαστίου της πόλης Κερνς στην πολιτεία του Κουίνσλαντ της βόρειας Αυστραλίας. Τραυματισμένη, επίσης, βρέθηκε μια 34χρονη γυναίκα που εμφανίζεται ως μητέρα των 7 παιδιών (το ένα φέρεται να είναι ανιψάκι της), ενώ η αστυνομία που διεξάγει έρευνα εικάζει ότι πρόκειται για οικογενειακή τραγωδία, χωρίς άλλες προεκτάσεις. Στην περιοχή όπου σημειώθηκε το περιστατικό ζουν πολλοί αυτόχθονες Αυστραλοί Αβορίγινες.

ΑΜΣΤΡΑΝΤΑΜ.-- Η απόρριψη νομοσχεδίου για την Υγεία στην Ολλανδία την περασμένη Τρίτη απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Φιλελευθέρων και Εργατικών. Το νομοσχέδιο αυτό απορρίφθηκε από 3 βουλευτές των Εργατικών και τώρα αναζητείται ένας νέος ενδοαστικός συμβιβασμός. Το επίμαχο νομοσχέδιο προέβλεπε περικοπές ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ καθώς και περιορισμό της δυνατότητας των ασθενών να αναζητήσουν νοσηλεία και θεραπεία στα νοσοκομεία, καθώς και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Ασφάλισης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Μαζικής κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα στρατηγικά στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο ξεκινά από τα Χριστούγεννα και για μία βδομάδα ο ιρανικός στρατός σε μία έκταση 2.200.000 τ. χλμ. με τη συμμετοχή δυνάμεων του ναυτικού, της αεροπορίας, του πυροβολικού και των επίλεκτων ανδρών της Προεδρικής Φρουράς.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από τις μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, έπειτα από μέρες ισχυρών βροχοπτώσεων, προκαλώντας αρκετές εκατοντάδες άστεγους πλημμυροπαθείς. Αλλοι 300 άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην παρακείμενη πόλη Μάτολα και εκατοντάδες άλλοι στη νότια πόλη Σάι-Σάι.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ανδρας που φέρεται να είναι επιχειρηματίας που είχε οικονομικά προβλήματα έριξε το αυτοκίνητό του στην έδρα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP), όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο αυτοκίνητο, αναφέρει η ανακοίνωση, είχε βάλει εκρηκτικό μηχανισμό και δύο φιάλες βουτανίου, ωστόσο δεν προκλήθηκε έκρηξη, δεν υπήρξαν θύματα, ενώ συνελήφθη και ο δράστης της ενέργειας αυτής.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Αύριο ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο Κυριακή οι Τυνήσιοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, προκειμένου να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας, συμμετέχοντας στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Διεκδικητές του προεδρικού θώκου είναι ο 88χρονος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι (πρώην πρωθυπουργός σε σειρά αστικών κυβερνήσεων και αρχηγός του αντιισλαμικού κόμματος Νίνταα Τούνες που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβρη) και ο 75χρονος απερχόμενος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι.

Ο εκπρόσωπος του Εσέμπσι μίλησε για υπεροχή δέκα μονάδων σε σχέση με τον Μαρζούκι, κάτι που η ομάδα του απερχόμενου Προέδρου αμφισβητεί. Στον πρώτο γύρο, που είχε διεξαχθεί το Νοέμβρη, ο Εσέμπι είχε πάρει 39,5% και ο Μαρζούκι 33,4%. Πρόκειται για μια ενδοαστική αντιπαράθεση με το λαό χειραγωγημένο μετά τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη», που ήταν ο αστικός εκσυγχρονισμός που αξιοποίησε τη λαϊκή δυσαρέσκεια από το καθεστώτος του Μπεν Αλι, που ήταν σύμμαχος των ιμπεριαλιστών.

ΗΠΑ
«Ζήτημα ασφάλειας» η επίθεση χάκερς στη «Σόνι»

Ταινία με την επιχείρηση δολοφονίας του ηγέτη της ΛΔ Κορέας αποφασίστηκε να μην προβληθεί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως «σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας» αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές αρχές την πρόσφατη ηλεκτρονική κλοπή ταινιών και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τις βάσεις δεδομένων της κινηματογραφικής εταιρείας «Sony Pictures», η οποία συνδέεται με την «κωμική» ταινία «Η Συνέντευξη», που επρόκειτο να προβληθεί τα Χριστούγεννα και όπου περιγραφόταν η επιχείρηση δολοφονίας του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει «όλες τις επιλογές για μια πιθανή απάντηση».

Τελικά, η ταινία αποφασίστηκε χτες να μην προβληθεί όχι για λόγους «διεθνούς πολιτικής», αλλά επειδή, έστω και καθυστερημένα, τα διευθυντικά στελέχη της «Sony Pictures» διαπίστωσαν ότι η δήθεν «κωμωδία» για τη ΛΔ Κορέας είναι «απελπιστικά ανιαρή, καθόλου αστεία και θα είχε παταγώδη αποτυχία αν προβαλλόταν στις αίθουσες». Αρχικά, πάντως, είχε ανακοινωθεί πως η προβολή της ταινίας ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή μετά τις απειλές από χάκερς που διέρρευσαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ταινίες που δεν έχουν προβληθεί και σενάρια ταινιών που δεν έχουν ακόμη γυριστεί, στο Διαδίκτυο αλλά και απειλές για επιθέσεις σε σινεμά που θα πρόβαλλαν την ταινία.

Ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υπαινιχθεί πως η επίθεση των χάκερς, που αυτοαποκλήθηκαν «Φύλακες της Ειρήνης», στη βάση δεδομένων της «Σόνι» είχε «κρατική χορηγία» και ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ