Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες προκλήσεις των κατοχικών δυνάμεων

Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» Παλαιστίνιοι διαδηλωτή χτες στη Δυτική Οχθη
Ισραηλινοί στρατιώτες «περιποιούνται» Παλαιστίνιοι διαδηλωτή χτες στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενταση προκάλεσαν εκ νέου χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε χωριό της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, καταστέλλοντας ειρηνική διαδήλωση δεκάδων χωρικών στη μνήμη του Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Σαγίντ Αμπουαγίν, που δολοφονήθηκε την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο ειρηνικής δεντροφύτευσης.

Τουλάχιστον εννιά Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τις σφαίρες καουτσούκ και τα γκλομπς των Ισραηλινών αστυνομικών και άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν για «διατάραξη της τάξης». Από τους τέσσερις συλληφθέντες ο ένας, ονόματι Μουχάμεντ αλ Κατίμπ, είδε τους Ισραηλινούς να του σπάνε το χέρι στη διάρκεια προσπαθειών σύλληψής του.

Η διαδήλωση έξω από τη Ραμάλα ήταν μόνο μία από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν χτες.

Παράλληλα, χτες τα ξημερώματα Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον 22χρονο Παλαιστίνιο Αχμαντ Τζαμίλ Σαρκάουι, στη διάρκεια εφόδου σε προσφυγικό καταυλισμό της Ναμπλούς, όπου στρατιωτικά οχήματα και μπουλντόζες των κατοχικών δυνάμεων εισέβαλαν ισοπεδώνοντας το σπίτι ενός νεαρού (ονόματι Νουρ Αμπού Χάσγια) που είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τον περασμένο Νοέμβρη έναν Ισραηλινό στρατιώτη στο Τελ Αβίβ.

Ο 22χρονος Σαρκάουι τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά των Ισραηλινών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ραφίντια.

Τέλος, ρουκέτα που ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς χτες το πρωί, έπεσε σε μεθοριακή περιοχή του Νοτίου Ισραήλ προκαλώντας μόνο ελαφρές υλικές ζημιές. Αλλη μία ρουκέτα είχε εκτοξευτεί από την παλαιστινιακή πλευρά στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Νοέμβρη.

Μακρά η διαδικασία στον ΟΗΕ

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη σημείωσαν χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η πρέσβειρα της Ιορδανίας, Dina Kawar, στο σώμα εκ μέρους της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας και με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητείται τερματισμός της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών ως το τέλος του 2017.

Από την άλλη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, αντιμετώπισε με επιφυλάξεις το ιορδανικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ως πιθανότερη αντίδραση η άσκηση βέτο από την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ