Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεργασίες για νέα συνάντηση στο Μίνσκ

ΚΙΕΒΟ.--

Εντείνονται οι διεργασίες για νέα συνάντηση της Ομάδας επαφής, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου, τους πολιτοφύλακες των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είχε ανακοινώσει προχτές από την Πολωνία, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ότι σήμερα αναμενόταν να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων της Ομάδας επαφής, για να καθοριστεί η επόμενη συνάντηση στο Μίνσκ, πιθανά αύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντένις Πουσίλιν, από τους ηγέτες των πολιτοφυλάκων του Ντονμπάς, επιβεβαίωσε ότι θα υπήρχε μια τηλεδιάσκεψη, ενώ πρότεινε οι συνομιλίες στο Μίνσκ να γίνουν τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, από τον εκπρόσωπο Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο, ανακοινώθηκε ότι «πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες» από επιθέσεις πολιτοφυλάκων, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος του στρατού, πάντως, κατηγόρησε για εκατοντάδες επιθέσεις τους πολιτοφύλακες και για πάνω από εκατό παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Κιέβου στις 9 Δεκέμβρη. Ωστόσο, καταγγελίες για παραβιάσεις από τις δυνάμεις της κυβέρνησης (στρατό και εθνοφυλακή, όπου δραστηριοποιούνται αποδεδειγμένα οι φασίστες του «Δεξιού Τομεά) υπάρχουν και από την πλευρά των πολιτοφυλάκων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, περιοριστικά μέτρα για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη (που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία) ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Πέμπτη. Ουσιαστικά, γίνεται εμπάργκο στο εμπόριο από αυτήν την περιοχή και απαγορεύεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας και του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και εξόρυξης ορυκτών, κάθε πώληση προς την ΕΕ. «Οι Βρυξέλλες θα όφειλαν να συνειδητοποιήσουν ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που πρόσθεσε «θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη κάθε διάκριση σε βάρος των κατοίκων της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης που βασίζεται σε πολιτικούς λόγους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ