ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξεδιπλώνονται νέες κινητοποιήσεις

Μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στον Πειραιά, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή. Επίσης, στην Πρέβεζα, στον Πύργο και στο Ναύπλιο. Πικετοφορίες στις πλατείες Αμερικής και Αγ. Αναργύρων. «Καραβάνι εγρήγορσης του λαού» στην πλ. Γαρδένιας, στου Ζωγράφου

Με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας συνεχίζει τον αγώνα του εναντίον των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και απαιτούν την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας καθώς και την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από τη Βαλκανική Χερσόνησο και απ' όπου αλλού αναπτύσσουν «δράση». Ετσι, για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

Σήμερα Πέμπτη
ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ:

- Η Παμπειραϊκή Επιτροπή Ειρήνης, το Συντονιστικό των Σωματείων Πειραιά, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά διοργανώνουν συγκέντρωση-συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Πατησίων και Ριζούπολης διοργανώνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αμερικής.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγίων Αναργύρων, Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης, με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων, οργανώνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας, στις 6 μ.μ., με αφετηρίες το Ιλιον και το τέρμα των λεωφορείων των Αγ. Αναργύρων και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία των Αγ. Αναργύρων.

- Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης καλεί όλα τα μέλη των μαζικών φορέων, των συλλόγων και των σωματείων του δήμου να συμμετάσχουν στο «καραβάνι εγρήγορσης» του λαού, που θα γίνει στην πλατεία Γαρδένιας στις 6 μ.μ.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. μπροστά από τα Θεοφάνεια. Αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πύργου, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το ΠΑΜΕ της πόλης διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

- Κοινές εκδηλώσεις ανέλαβαν το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης της Αργολίδας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών της περιοχής για τις καταστροφικές συνέπειες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Ετσι στις 7 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο του Ναυπλίου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας καλεί τις μαζικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν τα μέλη τους και να στηρίξουν το συλλαλητήριο, που θα γίνει στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Αύριο Παρασκευή 19 του Γενάρη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, οι δημοτικές κινήσεις, ο Σύλλογος Γυναικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν πικετοφορία από το παλιό τέρμα Γαλατσίου στις 6.30 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση- συζήτηση στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο με θέμα: «Το ΝΑΤΟικό πολεμικό-ραδιενεργό έγκλημα στα Βαλκάνια». Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Δημόκριτο Ανδρέας Θεοφίλου και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει την προηγούμενη Κυριακή, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας αδυναμίας προσέλευσης των ομιλητών λόγω των καιρικών συνθηκών.

- Κάλεσμα στο λαό των Τρικάλων να συμμετάσχει μαζικά στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο κατά του ραδιενεργού εγκλήματος του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, απευθύνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαζικών Φορέων του νομού.

Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι εξής φορείς: Επιτροπή Ειρήνης, Αντιιμπεριαλιστική-Αντιπολεμική Κίνηση, Πρωτοβουλία Πολιτών, Γεωπονικός Σύλλογος, ΕΛΜΕ Τρικάλων, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Οικολογική Κίνηση Τρικάλων, Σύλλογος Γυναικών, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Αλληλεγγύη», Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης», Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Τρικάλων και Κέντρων Υγείας, Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνεται στις 6 μ.μ στον πεζόδρομο Αγίου Παντελεήμονα στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Πολίχνης, ο Σύλλογος Γυναικών, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ και οι δημοτικές παρατάξεις «Πολίχνη-Σύγχρονη Πόλη» και «Ανανεωτική Δημοκρατική Αλλαγή».

Την επόμενη βδομάδα

- Συλλαλητήριο την Τρίτη 23 του Γενάρη και ώρα 6.30 μ.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, διοργανώνων μαζικοί φορείς του νομού. Συγκεκριμένα, σωματεία εργαζομένων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύλλογοι κ.ά., μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης.

- Εξάλλου, σε κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχωρά η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας και διοργανώνει νέο συλλαλητήριο την Τρίτη23 του Γενάρη και ώρα 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, στην Τρίπολη.

- Με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση της πυρηνικής βάσης του Αραξου, μαζικοί φορείς του Νομού Αχαΐας αποφάσισαν να συγκαλέσουν παμπελοποννησιακή σύσκεψη την Κυριακή 28 του Γενάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, την ίδια μέρα στις 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία από την Πάτρα με κατεύθυνση τη βάση του Αραξου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα
  • Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ
  • Συλλαλητήριο αύριο στα Τρίκαλα
  • Ομόφωνα ενέκριναν ψηφίσματα καταδίκης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας

 

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Θεσσαλία για το Ευρω-ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα. Οι μαζικοί φορείς της περιοχής, που καταγγέλλουν την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ και την ενεργό συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πληθαίνουν.

Στη Λάρισα, συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο «εκφράζει την αγανάκτησή του για το Ευρω-ΝΑΤΟικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης». «Ενα έγκλημα - επισημαίνεται στο ψήφισμα - το οποίο έγινε εν γνώσει των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και το οποίο είχε, και στο παρελθόν, γίνει με τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου και άλλων όπλων, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο και στη Βοσνία».

Στο ψήφισμά του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας ζητά: Να επιστρέψουν, αμέσως, τα ελληνικά στρατεύματα από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο και να μην αντικατασταθούν από άλλες δυνάμεις, να ματαιωθεί η οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας σε μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις, να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο έδαφος της πατρίδας μας και να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που έχουν πυρηνικά, από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Επίσης, να μεταγραφούν οι Ελληνες φοιτητές της ευρύτερης περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, να υπάρξει σύγχρονος ιατρικός έλεγχος όλων των στρατιωτών, πολιτών και φοιτητών και να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για την περαιτέρω, ουσιαστική και σε βάθος εξέταση των συνεπειών και τη διεύρυνση και ανάδειξη των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών. Τέλος, ζητά να σταματήσει η λειτουργία του πεδίου βολής που εδρεύει στην Κρανιά Ελασσόνας, αλλά και των υπόλοιπων στην περιοχή, και να γίνουν οι απαιτούμενες έρευνες εκεί, να εξεταστούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και να καταμετρηθεί ο βαθμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας, οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ, Θανάσης Σερδένης, Κική Σκυλλάκου και Δέσποινα Αράπκουλε, κατήγγειλαν τόσο τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, όσο και τη συμμετοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σ' αυτά και απηύθυναν κάλεσμα πάλης και αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν, δε, στην αναγκαιότητα αντιιμπεριαλιστικής δράσης για να φύγει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από τον Τύρναβο και να μη λειτουργήσει το Στρατηγείο στο Κουτσόχερο.

Ανάλογο ψήφισμα ενέκρινε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, που συζήτησε το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση της «Δημοτικής Συνεργασίας».

Στη Λάρισα συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, που διοργανώνουν φορείς του νομού. Την Τετάρτη 24 Γενάρη, θα γίνει εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, στην οποία θα μιλήσουν οι θ. Γεράνιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Τ. Αλμπάνης, καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Και στα Τρίκαλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ. Υστερα από τη σημαντική πρωτοβουλία που πήραν 14 φορείς του νομού για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αύριο στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θ' ακολουθήσει πορεία προς το Στρατόπεδο των Τρικάλων.

Ξεσηκώνεται η νεολαία σ' όλο τον κόσμο

Δεκαέξι οργανώσεις νεολαίας της Ευρώπης και της Β.Αμερικής καλούν στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό

Στις δεκαέξι έφτασαν οι Οργανώσεις Νεολαίας της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, που υπογράφουν το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά, που δημοσίευσε χθες ο «Ρ». Η ΚΝΕ, η ΚΝ Αυστρίας, η Βουλγαρική Σοσιαλιστική Ενωση Νέων, η ΚΝ Βρετανίας, η ΚΝ Γιουγκοσλαβίας, η Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία, η Νεολαία του ΚΚ στη Δανία, η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, η ΚΝ Ισπανίας, η ΕΔΟΝ Κύπρου, η ΚΝ Νορβηγίας, η Πορτογαλική ΚΝ και η ΚΝ Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί ακόμα με την ΚΝ ΗΠΑ (YCL), την Επιτροπή Νεολαίας και Φοιτητών του ΚΚ Καναδά (CPC) και την ΚΝ Τσεχίας (KSM), καλούν τη νεολαία να δυναμώσει την πάλη της για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και για το σταμάτημα της δημιουργίας του μισθοφορικού «Ευρωστρατού».

Η ανακοίνωση είναι μια πρωτοβουλία που πάρθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιοχής Ευρώπης και Βορείου Αμερικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με αφορμή τις τρομακτικές συνέπειες από τα όπλα μαζικής καταστροφής που χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Καταλογίζοντας τις τεράστιες ευθύνες που τους αναλογούν στις κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι παραπάνω Οργανώσεις καλούν τη νεολαία να εκφράσει την αλληλεγγύη της στο γιουγκοσλαβικό λαό και να κινητοποιηθεί, καταγγέλλοντας αυτό το έγκλημα του ιμπεριαλισμού.

Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωσή τους, απαιτούν την «άμεση αποκατάσταση των οικολογικών καταστροφών, όπως και των απωλειών της υγείας του πληθυσμού με την επιβάρυνση των κυβερνήσεων που πήραν μέρος στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία». Ζητούν την αποχώρηση όλων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια, την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων και των όπλων πυρηνικής τεχνολογίας από τις χώρες τους και παλεύουν για να σταματήσουν όλα τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Παράλληλα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της δράσης της ΠΟΔΝ για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, ορίζεται οΜάρτης του 2001ως μήνας παγκόσμιας δράσης της νέας γενιάς ενάντια στο δολοφονικό οργανισμό και αναμένεται να οργανωθούν σχετικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις από όλες τις οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ.

Κοινή δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ

Ηπρόσφατη κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων νεολαίας από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντική. Αντανακλά κάτι που διαφαίνεται όλο και πιο καθαρά τα τελευταία δυο χρόνια: ωριμάζει σε περισσότερες οργανώσεις η ιδέα και η απαίτηση πιο πρακτικών μορφών κοινής ή συγκλίνουσας δράσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι κοινές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική σε διμερές, αλλά και πολυμερές επίπεδο. Να θυμίσουμε την περσινή ανακοίνωση των εφτά ευρωπαϊκών οργανώσεων για τη Σύνοδο της ΕΕ στη Λισαβόνα, το συντονισμό Κομμουνιστικών Νεολαιών για τις διαδηλώσεις της Πράγας, αλλά και την πολύ σημαντική πρωτοβουλία των δώδεκα οργανώσεων από Ευρώπη και Β. Αμερική κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία, όπου στη βάση της «κοινής έκκλησης προς τη νεολαία» οργανώθηκαν συγκλίνουσες κινητοποιήσεις στις διάφορες χώρες, την ίδια χρονική περίοδο.

Σε αυτή την ελπιδοφόρα τάση που διαγράφεται, η συμβολή της ΠΟΔΝ είναι αναμφίβολα σημαντική. Σταθεροποιώντας τη δομή και τις καταστατικές της λειτουργίες, αποτέλεσε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, συνάντησης, συζήτησης και ανταλλαγής πείρας κομμουνιστικών και αριστερών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα σημαντικό βήμα εμπρός που μπορεί να γίνει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ιδέα της ανακοίνωσης προέκυψε στη συζήτηση της περιφέρειας της Ευρώπης και Β. Αμερικής αυτό τον μήνα στην Κύπρο.

Η απόφαση, που επίσης πάρθηκε στην Κύπρο, να είναι ο Μάρτης μήνας πανευρωπαϊκής δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια της καμπάνιας της ΠΟΔΝ για τη διάλυσή του, βάζει όλες τις οργανώσεις, και την ΚΝΕ, μπροστά σε σημαντικές ευθύνες. Ο ουσιαστικός συντονισμός, πέρα από την ανάπτυξη των κινημάτων σε κάθε χώρα, απαιτεί παράλληλα τη φροντίδα να δυναμώνει η διεθνιστική αλληλεγγύη και να εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο η σχέση εθνικού - διεθνικού στην πάλη της νεολαίας. Τα ζητήματα του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού, των μισθοφόρων, των πυρηνικών, των εξοπλισμών είναι θέματα που και μπορούν, αλλά και πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της κοινής πάλης.

ΗΚΝΕ θα καταθέσει συγκεκριμένα τη συμβολή και την προσπάθειά της, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, για να προωθηθούν κοινές πρακτικές πρωτοβουλίες σε αυτά τα πλαίσια, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, δίνοντας το μάχιμο στίγμα της δυναμικής που έχει η διεθνής αντιιμπεριαλιστική πάλη της νεολαίας.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αυταρχισμός απέναντι σε μέλη της ΝΔΕ

Τον αυταρχισμό του διευθυντή του 3ου Λυκείου Ηλιούπολης καταγγέλλει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ), μέλη της οποίας δέχτηκαν χτες το πρωί τις απειλές και τη φασιστική συμπεριφορά του, κατά τη διάρκεια εξόρμησης που πραγματοποιούσαν στους μαθητές του σχολείου.

Τα μέλη της ΝΔΕ, με αφίσες και προκηρύξεις σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία, βρίσκονταν έξω από το 3ο Λύκειο Ηλιούπολης, πριν από την ώρα της προσευχής και ενημέρωναν τους μαθητές για το έγκλημα του ΝΑΤΟ και τις τεράστιες συνέπειές του. Ο διευθυντής, κ. Χαρόγιαννης, επιτέθηκε στα μέλη της ΝΔΕ σκίζοντας τις αφίσες τους, απειλώντας και χειροδικώντας σε βάρος τους. Παρά την κατακραυγή από τους μαθητές του σχολείου για τη στάση του, εκείνος έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία, λέγοντας ότι το σχολείο είναι δικό του (!) και δεν επιτρέπει να μοιράζονται ανακοινώσεις.

Η ΝΔΕ απαντάει στην τρομοκρατία με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 7:45 το πρωί έξω από το σχολείο. Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με την Ομοσπονδία Γονέων Ηλιουπόλεως και την τοπική ΕΛΜΕ, καταγγέλλοντας το γεγονός.

ΔIΚHΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για τις συνέπειες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία

Εκδήλωση για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία διοργανώνει σήμερα ο ΔΣΑ στα γραφεία του συλλόγου (Ακαδημίας 60). Στη συζήτηση για «τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και τις συνέπειές του στη Βαλκανική», θα μιλήσουν οι Αθ. Γεράνιος, αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, γιατρός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά των Πυρηνικών, Ι. Βερυβάκης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αγ. Γιόκαρης, καθηγητής του Νομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρ. Μυλωνόπουλος, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης.

ΣΕΡΡΕΣ
Οι φορείς συντονίζονται αντιΝΑΤΟικά

Ενα σοβαρό βήμα για το συντονισμό της δράσης των μαζικών φορέων και του λαού των Σερρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μόλυνσης των Βαλκανίων από το ΝΑΤΟικό ουράνιο, έγινε προχτές (Τρίτη) μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σερρών και της Επιτροπής Ειρήνης. Αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης καταδίκης του ΝΑΤΟικού εγκλήματος στις 23 του Γενάρη, στο πλαίσιο της οποίας στην αίθουσα του ΕΚΣ θα μιλήσει ειδικός επιστήμονας και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στην πόλη των Σερρών.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, εκπρόσωποι σωματείων, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, του σωματείου συνταξιούχων και της ΠΕΑΕΑ. Την πρωτοβουλία στήριξε επίσης και ο δήμος της πόλης.

Η σύσκεψη ενέκρινε ψήφισμα που περιέχει τα αιτήματα:

1. Να γυρίσουν άμεσα τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο και να μην αντικατασταθούν από άλλες δυνάμεις.

2. Να μη συμμετάσχει η χώρα μας σε τυχόν νέους πολεμικούς γύρους στην περιοχή μας και να μη γίνει κανένας φαντάρος μισθοφόρος.

3. Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα, να φύγουν οι στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

4. Να υπάρξει σύγχρονος ιατρικός έλεγχος όλων των στρατιωτών, πολιτών και φοιτητών που έζησαν στη Γιουγκοσλαβία αυτή την περίοδο.

5. Να παρθούν μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από την ΕΕ και να διερευνηθούν τυχόν εγκληματικές ευθύνες του ΝΑΤΟ και κάθε άλλου εμπλεκόμενου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ