ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σάλπισμα πανστρατιάς ηχεί στο Λεκανοπέδιο

Την Πέμπτη, 25 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια 

Μια Γιουγκοσλάβα φροντίζει τα σπαρτά της, ενώ πίσω της υψώνεται καπνός από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς...

Associated Press

Μια Γιουγκοσλάβα φροντίζει τα σπαρτά της, ενώ πίσω της υψώνεται καπνός από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς...
Με «πυρετώδεις» ρυθμούς προετοιμάζεται το αντιιμπεριαλιστικό παλλαϊκό συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στα Προπύλαια, στις 6.30 μ.μ. Σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο «ξεδιπλώνεται» η δράση των μελών και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, με εξορμήσεις, περιοδείες, τραπεζάκια σε κεντρικά σημεία της πόλης, προκειμένου το κάλεσμα να φτάσει παντού, να ακουστεί σε κάθε γωνιά, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε σχολείο.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ με κοινή τους ανακοίνωσή τους, που ήδη μοιράζεται πλατιά, καλούν κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο, κάθε προοδευτικό άνθρωπο και φιλειρηνιστή, να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή του σε οργανωμένη πάλη και δράση εναντίον των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων διαρκείας που διαπράττονται σε βάρος των λαών των Βαλκανίων.

Τονίζοντας πως «ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι τώρα αγώνας ζωής» οι τρεις ΚΟ καλούν σε μαζική συμμετοχή με αιτήματα: Την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και τη μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών. Καμιά συμμετοχή, καμιά νέα εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά. ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

«Οι λαοί της Βαλκανικής - καταγγέλλουν - βρίσκονται μπροστά σε ένα έγκλημα διαρκείας που διαπράττουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνική κυβέρνηση. Η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων με το αίμα των λαών χαράζει νέα σύνορα, στο βωμό των συμφερόντων των πολυεθνικών θυσιάζει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ».

Οι Κομματικές Οργανώσεις καταγγέλλουν την ελληνική κυβέρνηση ως «συνένοχη» στο έγκλημα, αφού «υποστήριξε ενεργά κάθε φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης».

«ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει «ήρθε η ώρα η λαϊκή αγανάκτηση να γίνει συνειδητή οργανωμένη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πολιτική της κυβέρνησης. Η υπόθεση της ειρήνης, των δικαιωμάτων στη ζωή και το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια.

  • Μαζί με το ΚΚΕ χάραξε το δρόμο της Λαϊκής Αντεπίθεσης.
  • Υποστήριξε ενεργά την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
  • Με τη δική σου αγωνιστική συμμετοχή.
  • Με ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΜΕΤΩΠΟ ΛΑΪΚΟ

Ο αγώνας έχει και δύναμη και προοπτική».

ΚΟΑ: Καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλιάς

Μια σειρά από περιοδείες σε εργασιακούς χώρους αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής στο παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Στα πλαίσια αυτά, από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, προγραμματίζονται να γίνουν περιοδείες στους παρακάτω χώρους:

Τη Δευτέρα, 22/1
  • «Γιώτης», «ΜΙΝΕΡΒΑ», 5.30 π.μ. από την Μ. Ραγκούση, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αθήνας (ΑΕ Ν/Δ).
  • Εργάτες Δήμου Χαϊδαρίου, 5.30 π.μ., από τον Μ. Σελέκο μέλος ΑΕ Ν/Δ.
  • «Πεταλούδα», 5.30 π.μ., από την Χρ. Τσεντούρου, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.
  • «ELVIKA», 6.30 π.μ., από τη Χρ. Τσεντούρου.
  • «Μαρινόπουλος» Περιστέρι, 6 μ.μ., από την Μ. Ραγκούση.
Την Τρίτη, 23/1
  • Εργάτες Δήμου Αγ. Βαρβάρας, 5.30 π.μ., από τον Α. Κωστάρα, μέλος της ΑΕ Ν/Δ.
  • ΕΤΜΑ, 5.30 π.μ., από Σ. Χαντζιάρα, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.
  • «ΧΙΩΤΗΣ», «ΓΙΟΥΛΑ», 6.30 π.μ., από Σ. Χαντζιάρα.
  • Εργάτες ΕΥΔΑΠ Περισσού, 7 π.μ., από τον Χ. Καράτσαλο, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.
  • ΛΟΙΜΩΔΩΝ, 11 π.μ., από τον Π. Ηλιόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Εργοστάσιο ΣΑΡΗΣ στη Μεταμόρφωση, 14.00, από τον Κ. Μαρκέτη.
  • Πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο Αιγάλεω, στις 6 μ.μ.
  • Πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο Περιστερίου, στις 6 μ.μ.
Την Τετάρτη, 24/1
  • Τσαγκαράδικα Χαϊδαρίου, 12.00 - 13.00, από τον Μ. Σελέκο, μέλος της ΑΕ Ν/Δ.
  • Ψυγεία Αποστόλου, 6.30 π.μ., από τον Δ. Παπαβασιλόπουλο, μέλος ΑΕ Ν/Δ.
  • «Σκλαβενίτης» Περιστερίου, 6 μ.μ., από την Μ. Ραγκούση, μέλος ΑΕ Ν/Δ.
  • Εργάτες Δήμου Ν. Ιωνίας, 6 π.μ., από τον Γ. Στρατηγό.
  • Εργάτες Δμου Ν. Φιλαδέλφειας, 6 π.μ., από τον Π. Τσουκαλά.
  • Εργάτες Δήμου Ν. Ηρακλείου, 6 π.μ., από τον Π. Γκιουλέα
  • Εργάτες Δήμου Μεταμόρφωσης, 6 π.μ., από τον Κ. Μαρκέτη.
Την Πέμπτη, 25/1
  • ΕΥΔΑΠ Λαοδικείας, 7 π.μ., από τον Α. Κανταρτζή, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • ΚΕΠΥΟ, 11 π.μ., από τον Δ. Αγκαβανάκη.
Πανθεσσαλονίκιο συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη

Εκφράζοντας το ογκούμενο λαϊκό αίσθημα οργής και αγανάκτησης για το πυρηνικό έγκλημα των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια και την αντίσταση των λαϊκών στρωμάτων που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, οι πέντε ΕΛΜΕ και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι του νομού, οργανώνουν πανθεσσαλονίκιο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη 23 Γενάρη.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 7 μμ από το άγαλμα του Βενιζέλου και αναμένεται να εκφράσει την καταδίκη του λαού της πόλης για την εγκληματική χρήση όπλων ουρανίου, να καταγγείλει τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο έγκλημα και να απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την επιστροφή των Ελλήνων στρατευμένων από Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο, χωρίς αντικατάστασή τους από άλλους, την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία και την εγγραφή τους σε ελληνικά ΑΕΙ.

Το συλλαλητήριο θα εκφράσει ακόμα την αντίθεση του λαού στην παραμονή των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων και θα προβάλλει το αίτημα για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, την έξοδο της χώρας μας από τον επιθετικό οργανισμό και τη διάλυσή του.

Σχετικά με τη σημασία και το σκοπό του συλλαλητηρίου ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κρουστάλης, δήλωσε: «Με το συλλαλητήριο θέλουμε να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τις συνέπειες του ουρανίου, αλλά και το ότι η συνολική παρουσία του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια είναι επιζήμια για τους λαούς των χωρών.

Επιζητούμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και ισχυρό μέτωπο ενάντια στη Νέα Τάξη, ώστε να ξηλωθεί το ΝΑΤΟ από την περιοχή. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος στη διαδήλωση. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης σε συσπείρωση για την πραγμάτωση των παραπάνω στόχων».

Εξάλλου την Τρίτη 23 Γενάρηειδική εκδήλωση καταδίκης του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στις Σέρρες, με πρωτοβουλία φορέων του νομού. Λαϊκή συγκέντρωση στην αίθουσα του ΕΚΣ με συμμετοχή και επιστήμονα ειδικού στο πρόβλημα και στη συνέχεια θα γίνει πορεία στην πόλη των Σερρών.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Καμία ενημέρωση για τους κινδύνους από την κυβέρνηση

Με πρόσχημα την έλλειψη στοιχείων, ο Δ. Ρέππας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Λ. Κανέλλη, παραδέχτηκε ότι δεν προειδοποιήθηκαν για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν

Καμία ενημέρωση δεν είχαν από την κυβέρνηση οι Ελληνες δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας για ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής Λ. Κανέλλη και ο υπουργός Τύπου, με πρόσχημα την έλλειψη ενημέρωσης για τους κινδύνους λόγω βομβαρδισμών με ουράνιο, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους.

Ο Δ. Ρέππας είπε ότι τα όποια στοιχεία για τους κινδύνους ήρθαν τώρα στη δημοσιότητα «και πάντως μετά τη λήξη του πολέμου και αποτελούν αντικείμενο έρευνας προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να ληφθούν στη συνέχεια τα ενδεικνυόμενα μέτρα». Ισχυρίστηκε δε, ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν έγινε καμία συζήτηση προκαταβολικά για ενδεχόμενους κινδύνους όσον αφορά τη ζωή και την υγεία των δημοσιογράφων. Σαν να ζει σε άλλο πλανήτη, ο Δ. Ρέππας έδειξε να μην έχει αντιληφθεί τίποτα από τις αποκαλύψεις για το ουράνιο και το πλουτώνιο και τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη, για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα».

Η Λ. Κανέλλη αντέκρουσε τον ισχυρισμό του υπουργού περί άγνοιας των κινδύνων, υπενθυμίζοντας την προχτεσινή αποκάλυψη του καθηγητή Ραψομανίκη στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες μετά τη λήξη των βομβαρδισμών (από 16 Ιούνη 1999) είχε ενημερωθεί για την έκθεση της «ΦΟΚΟΥΣ» που διαπίστωνε βομβαρδισμό με ουράνιο. «Δεν υπάρχει, τόνισε, δημοσιογράφος που να πηγαίνει σε αποστολή και δη τέτοιου τύπου στα Βαλκάνια και να μην είναι ενήμερο και το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι υπήρχε ενημέρωση στην κυβέρνηση και θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να έχουν προϊδεαστεί, κάτι που δεν έγινε. Τέλος, ζήτησε να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι αυτοί στο πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων που θα υποβληθούν οι στρατιωτικοί που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κόσσοβο.

ΔΡΑΜΑ - ΠΟΛΙΧΝΗ
Να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια

Με χαραγμένη στα πρόσωπα την οργή για τον εμπαιγμό από μέρους της κυβέρνησης, εκατοντάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και μικρά παιδιά, στη Δράμα και την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, διαδήλωσαν χτες την απαίτησή τους να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια, να καταστραφούν τα πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα του ιμπεριαλιστικού οπλοστασίου και να γυρίσουν στην πατρίδα οι Ελληνες φαντάροι και φοιτητές.

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, η συγκέντρωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και τοπικών φορέων του δήμου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γ. Βούρτσας, πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος σημείωσε τους γενικότερους κινδύνους που απειλούν την περιοχή από την παρουσία του ΝΑΤΟ και κάλεσε όλους τους δημότες να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για Βαλκάνια ειρήνης, χωρίς τον κίνδυνο του θαΝΑΤΟυ από τα «έξυπνα όπλα», ραδιενεργά, τοξικά και κάθε είδους.

Στην πορεία που ακολούθησε μπήκαν μπροστά δεκάδες μικρά παιδιά κρατώντας πικέτες και φώναζαν τα δικά τους συνθήματα καταδίκης των ΝΑΤΟικών, με κυρίαρχο «έξω το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά». Με ιδιαίτερα μαχητικό παλμό, και κρατώντας κεριά αναμμένα, οι πολίτες της Πολίχνης πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της περιοχής, στον πεζόδρομο και γύρω από το παλιό δημαρχείο, διαδηλώνοντας αποφασιστικά «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών, απαίτησαν και οι εκατοντάδες πολίτες της Δράμας που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση. Συμμετοχή στη συγκέντρωση δήλωσαν με την παρουσία εκπροσώπων τους η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ο Δήμος Παρανεστίου, τα Σωματεία Ραπτών και Ξύλου, ενώ διαβάστηκαν ψηφίσματα από τους εκπροσώπους των Σωματείων Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, Ζυθεστιατόρων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωριστής.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που ξεκίνησε από την πλατεία, και σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής οι διαδηλωτές προσκαλούσαν τους πολίτες στο μόνο δρόμο της αντίστασης και πάλης: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Η πορεία κατευθύνθηκε στη Νομαρχία και το Δημαρχείο όπου θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης και κατέληξε πίσω στην πλατεία όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αξίζει να στιγματιστεί το γεγονός πως - ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές - ενώ τόσο ο δήμαρχος Μ. Τζίμας, όσο και ο νομάρχης Κ. Ευμοιρίδης, ήταν στα γραφεία τους την ώρα της διαδήλωση, αρνήθηκαν να κατέβουν να παραλάβουν το ψήφισμα καταδίκης που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα
  • Συλλαλητήριο χτες στα Τρίκαλα.
  • Εκδήλωση σήμερα, στις 11 π.μ., στην Καρδίτσα 

Μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής δράσης κατά των Ευρω - ΝΑΤΟικών φονιάδων και του ραδιενεργού εγκλήματος που έχουν διαπράξει, έστειλαν χτες οι φιλειρηνιστές των Τρικάλων, που συμμετείχαν στην αντινατοϊκή κινητοποίηση που διοργάνωσαν πλήθος μαζικών φορέων του νομού. Δίνοντας δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο, που έγινε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, διαδήλωσαν την καταδίκη τους στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα και στη συνένοχη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη τους εναντίον της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ κατήγγειλαν στις ομιλίες τους, ο Νίκος Λάζος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, η Ντίνα Τσούβα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, ο Ντίνος Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Αντιιμπεριαλιστικής Αντιπολεμικής Κίνησης και ο μαθητής Βασίλης Σιδέρης, εκπρόσωπος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 2ου Γυμνασίου.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Τρικάλων, η οποία κατέληξε στο Στρατόπεδο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, που συμμετείχε στη χτεσινή αντινατοϊκή κινητοποίηση, επισημαίνει: «Είδαμε τους βετεράνους του πολέμου του Κόλπου να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον από καρκίνο. Είδαμε παιδιά στο Ιράκ να γεννιούνται παραμορφωμένα. Δε χρειάζεται αυτά να τα δούμε στη χώρα μας για να βγούμε στο δρόμο και να παλέψουμε κόντρα στο ΝΑΤΟ και τις συμβιβασμένες κυβερνήσεις. Εμείς οι μαθητές, τουλάχιστον, επειδή το μέλλον μας τώρα ξεκινά και σκοπεύουμε να ζήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη σ' αυτόν τον πλανήτη, δε θα επιτρέψουμε επίθεση στη ζωή μας». Και καταλήγει: «Θα ενώσουμε τη φωνή μας και την οργή μας με τους εργαζόμενους και όλο τον Τρικαλινό λαό. Να γίνει χείμαρρος η ορμή της νιότης μας, να παρασύρει και να πνίξει στο πέρασμά της τους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες, πριν καταστρέψουν με τα έξυπνα όπλα τους τη ζωή μας».

  • Σήμερα, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα εκδήλωση για τις συνέπειες της ρίψης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων και άλλων ειδικών, που διοργανώνουν ο Δήμος Καρδίτσας και η Επιτροπή Ειρήνης. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εμπορικό Επιμελητήριο Καρδίτσας.
  • Και στη Λάρισα συνεχίζονται οι αντινατοϊκές εκδηλώσεις που διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού. Την Τετάρτη, 24 του Γενάρη, θα γίνει εκδήλωση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και της ΚΕΔΙΚΑ, στην οποία θα μιλήσουν οι Θ. Γεράνιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου ΑΘηνών και Τριαντ. Αλμπάνης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Συλλαλητήρια και πικετοφορίες διαμαρτυρίας συνεχίζει να διοργανώνει το αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, το μαζικό λαϊκό κίνημα με τον αγώνα του καταδικάζει το ραδιενεργό έγκλημα του ΝΑΤΟ και απαιτεί την καταδίκη των υπευθύνων. Οι κινητοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου διοργανώνει πικετοφορία στο κεντρικό Χαλάνδρι την Τρίτη 23 του Γενάρη στις 6 μ.μ.

- Συλλαλητήριο την Τρίτη 23 του Γενάρη και ώρα 6.30 μ.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού. Συγκεκριμένα, σωματεία εργαζομένων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύλλογοι κ.ά., μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Ιωνίας διοργανώνει συγκέντρωση την Τετάρτη 24 του Γενάρη και ώρα 6 μ.μ στο «Παναιτώλιο» (Αλσούπολη).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λήμνου οργανώνει ομιλία-συζήτηση στο Κυδάδειο την Τετάρτη 24 του Γενάρη και ώρα 7.30 μ.μ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου καλεί, με ανακοίνωσή του, τους εργαζόμενους του νησιού να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

- Μαζικοί φορείς της Αρκαδίας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 26 του Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

- Με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση της πυρηνικής βάσης του Αραξου, μαζικοί φορείς του Νομού Αχαΐας αποφάσισαν να συγκαλέσουν παμπελοποννησιακή σύσκεψη την Κυριακή 28 του Γενάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, την ίδια μέρα στις 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία από την Πάτρα με κατεύθυνση τη βάση του Αραξου.

Συγκέντρωση εργαζομένων

- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν τη Δευτέρα 29 του Γενάρη στο Θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17) τα σωματεία της Αθήνας. Με ανακοίνωσή τους καλούν τα μέλη τους να πάρουν μέρος μαζικά στο συλλαλητήριο και να αντιπαραθέσουν το δικό τους λαϊκό μέτωπο αντίστασης και ρήξης με τα αδίστακτα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Διοργανωτές της κινητοποίησης είναι τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οδοντοτεχνιτών, Ελλήνων Ηθοποιών, Κωνσταντακάτου, Ηλεκτροτεχνικών, οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων, Φαρμακοϋπαλλήλων, οι Ενώσεις Φαρμακεργατών, Λιθογράφων, Λογιστών, τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος και Επισιτισμού-Τουρισμού.

Συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους

Εκτός από τις περιοδείες, στα πλαίσια της προετοιμασίας του παλλαϊκού συλλαλητηρίου της ερχόμενης Πέμπτης, προγραμματίζονται και οι παρακάτω συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους:

Τη Δευτέρα, 22/1, στο μηχανογραφικό της «Ολυμπιακής», στις 10 το πρωί με τον Π. Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη, 24/1, στις 10π.μ., στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με ομιλητή τον Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ.

Την Πέμπτη, 25/1: Στον Αερολιμένα, στις 10π.μ., με τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ.

Στο εργοστάσιο του ΟΣΕ, στις 10π.μ., με τον Θ. Παφίλη, μέλος της ΚΕ.

Στο ΤΜΚ ΟΣΕ, στις 10 το πρωί, με ομιλητή τον Τέλη Γόντικα, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Οι κυβερνήσεις ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για το έγκλημα»

Θέση για το τεράστιο θέμα των καταστροφικών αποτελεσμάτων από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στις πρόσφατες συρράξεις στον Περσικό και τα Βαλκάνια, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά, στη δεύτερη συνεδρίασή του που έγινε την προηγούμενη Τρίτη, 16 του μηνός.

Το ΔΣ Πειραιά θεωρεί απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των ανθρωπίνων συνειδήσεων για «να τεθεί άμεσα τέλος σε τέτοιου είδους όπλα, που απ' ό,τι αποκαλύπτεται, ένα από τα τερατώδη κίνητρα της χρήσης τους είναι η ανέξοδη διάθεση ραδιενεργών καταλοίπων από τις μεγάλες δυνάμεις». Πιστεύει ότι οφείλουμε όλοι μας, όλοι οι λαοί της Γης, να υποχρεώσουμε τις κυβερνήσεις που συναίνεσαν στο έγκλημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επωμιστούν πλήρως το βάρος της καλύτερης δυνατής αποκατάστασης που παρέχει η σημερινή επιστήμη, τεχνολογία και τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν. «Να συλλογιστούν όλες αυτές οι κυβερνήσεις γύρω από την τερατώδη αυτή επέκταση μιας αλαζονικής πολιτικής και να αναθεωρήσουν πλήρως τη θεώρησή τους για τις διεθνείς σχέσεις, σεβόμενες μία βασική αρχή του πολιτισμού μας, τη μη επέμβαση στα εσωτερικά των κρατών», σημειώνει το ΔΣ Πειραιά στο ψήφισμά του.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους Ελληνες στρατιώτες και φοιτητές, στο ψήφισμα αναφέρεται πως «πρέπει να γυρίσουν αμέσως από τις χώρες που δέχτηκαν ραδιενεργά πλήγματα, σε μια κίνηση που θα έχει και τη σημαία έναρξης μιας πραγματικής διαδικασίας ειρήνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ