ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
«Συστάσεις» λιτότητας, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων
  • Εγκρίθηκε το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της κυβέρνησης
  • Τι συστήνει για εργασιακό καθεστώς, το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» της ελληνικής κυβέρνησης για το διάστημα 2001 - 2004.

Στην απόφαση τονίζεται ότι «το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ εκτιμά ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας είναι συνεπές με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών». Ωστόσο, πέραν των επαίνων για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το ΕΚΟΦΙΝ προειδοποιεί την κυβέρνηση για τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εμφανιστούν και σημειώνει: «Το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι υπό συνθήκες υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών, οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να διατηρηθούν».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «για να περιοριστεί ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης της οικονομίας απαιτείται μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα επικεντρώνεται στην περικοπή των τρεχουσών δαπανών και με την παράλληλη εξασφάλιση μιας συγκρατημένης αύξησης των μισθών».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για σύσταση ακόμη σκληρότερης εισοδηματικής πολιτικής εις βάρος των εργαζομένων, νέας μείωσης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων και συρρίκνωσης των δαπανών του δημοσίου. Δηλαδή, εκτός της αυστηρής μισθολογικής πολιτικής, θα πρέπει να μειωθούν και οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Τέλος, το ΕΚΟΦΙΝ επαναλαμβάνει τις συστάσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών πολιτικών». Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση απαιτούν μια πιο αποφασιστική μεταρρυθμιστική προσέγγιση». «Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό της οικονομίας, να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της και να βελτιωθούν οι συνθήκες για διαρκή οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Στην απόφαση του EΚΟΦΙΝ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει: «Να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις καλεί, κατά τη μελλοντική επικαιροποίηση του προγράμματος σταθερότητας, να λάβουν υπόψη τους τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού».

Η σύσταση αυτή πρέπει να μεταφραστεί και υπό το φως των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων στη Γερμανία, ως προτροπή για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξησης των εισφορών των εργαζομένων, μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση. Οσον αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, υπενθυμίζουμε ότι οι «δεκαπέντε» έχουν υιοθετήσει τις αρχές του «ολλανδικού μοντέλου», δηλαδή τη διαμόρφωση ενός τριζωνικού συστήματος με σημαντική ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μομφή στην Ιρλανδία

Ομως, πολύ μεγάλη σημασία αποκτά η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ να απευθύνει δημόσια μομφή στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, γιατί «τόλμησε» να βάλει στον προϋπολογισμό της αυξήσεις στους μισθούς μεγαλύτερες από αυτές που επιτρέπει το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Είναι η πρώτη φορά, που το ΕΚΟΦΙΝ προχωράει στη διατύπωση μομφής κατά κράτους - μέλους για το λόγο αυτό. «Κύκλοι» της ΕΕ τόνιζαν ότι η χθεσινή απόφαση ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, ότι τα όρια άσκησης «εθνικής» οικονομικής πολιτικής είναι ελάχιστα στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της «Ζώνης του ΕΥΡΩ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση συσπείρωσης μπροστά στο συνέδριο

Τη συσπείρωση των στελεχών του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου επιχειρεί η ηγεσία της και για το σκοπό αυτό καταφεύγει τόσο στις φραστικές επιθέσεις κατά της διαπλοκής, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που υποβοηθούν τη «συσπείρωση» όπως η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να επαναφέρει στον πολιτικό λόγο του τη φραστική επίθεση κατά της διαπλοκής στην πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του για την Υγεία το περασμένο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Αλλη μια φορά προσπάθησε να πείσει ότι το κόμμα του βρίσκεται στο στόχαστρο των διαπλεκομένων οικονομικών συμφερόντων γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «η παράταξη διάλεξε να πάει σε μετωπική σύγκρουση» με τη διαπλοκή. Ταυτόχρονα, όμως, περιορίστηκε να αναφερθεί γενικόλογα στο φαινόμενο της διαπλοκής λέγοντας ότι «όταν λέμε διαπλοκή δεν εννοούμε μόνο τρεις -τέσσερις κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λυμαίνονται τις μεγάλες κρατικές συμβάσεις, τις προμήθειες και έχουν την πολιτική τους επιρροή. Διαπλοκή είναι ένα φαινόμενο, το οποίο πηγαίνει σε κάθε γωνιά της χώρας»!.

Προσδιορίζοντας τις επιδιώξεις του για το συνέδριο είπε ότι «στόχος μας σ' αυτό το συνέδριο είναι μια νέα ΝΔ, μια παράταξη με μια νέα μορφή κόμματος σε όλα τα επίπεδα». Μέσα από την προσυνεδριακή πορεία η ηγεσία της ΝΔ θέλει να επιτύχει «όρους ουσιαστικής κοινωνικής συναίνεσης» στην πολιτική της και να κάνει «μια δοκιμή για ένα μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας», καθώς «η βασική μας αγωνία», όπως είπε Κ. Καραμανλής, «είναι πώς θα είμαστε αύριο μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει να οδηγηθεί στο συνέδριο χωρίς εσωκομματικές αναταραχές και ομαδοποιήσεις. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται να επιτευχθεί και μέσα από την εκλογή συνέδρων που είναι «φιλικά προσκείμενοι» στην ηγεσία. Στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε 40 (από τις 71) νομαρχιακές επιτροπές αναδείχτηκαν 1.053 σύνεδροι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται από τη Ρηγίλλης. Από τις εσωκομματικές εκλογές που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή θα αναδειχτούν 1.500 σύνεδροι, αλλά στο συνέδριο οι πάρουν μέρος περίπου 4.000 σύνεδροι. Δηλαδή, η πλειοψηφία των συνέδρων δε θα είναι εκλεγμένοι αλλά «εξ οφίτσιο»!.

Μπόμπολας κατά Εβερτ

Το θέμα της διαπλοκής, όμως, προσέλαβε χτες καινούριες διαστάσεις, καθώς ο γνωστός μεγαλοεκδότης Γ. Μπόμπολας επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, κατά του Μ. Εβερτ. Απαντώντας στις αναφορές που είχε κάνει πρόσφατα στο όνομά του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, στις οποίες τον κατονόμαζε μαζί με τον Σ. Κόκκαλη ως τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των διαπλεκομένων επιχειρηματιών, ο Γ. Μπόμπολας, κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στον «Πήγασο», κατηγόρησε «φωτογραφίζοντας» τον Μ. Εβερτ ως «κοινό συκοφάντη» και «κακό πολιτικό». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο Μ. Εβερτ «κινούσε στο παρασκήνιο τα νήματα» κατά τη διάρκεια της συκοφαντικής εκστρατείας εναντίον του πριν από δεκαοκτώ χρόνια από το «Εκόνομιστ». Ζήτησε από τον Μ. Εβερτ να καταθέσει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο έχει που να στηρίξει τους ισχυρισμούς του στον εισαγγελέα, διαφορετικά αν δεν το κάνει είπε ότι «θα είναι κοινοί συκοφάντες». Επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των Κ. Μητσοτάκη και των σημερινών κυβερνώντων, προκειμένου να υποστηρίξει ότι «ουδέποτε πίεσε ή εκβίασε κάποιον πολιτικό, για να επιτύχει οικονομικό όφελος» και υποστήριξε ότι «το φαινόμενο της διαπλοκής δε με αγγίζει καθόλου»!. Από την πλευρά του Μ. Εβερτ δεν είχε υπάρξει μέχρι αργά χτες το βράδυ απάντηση.

Ζητάει Εξεταστική για τις ελληνοποιήσεις

Επανήλθε η ΝΔ στο θέμα των παράνομων Ελληνοποιήσεων και στη μέσω αυτών επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Απριλίου 2000 και κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το θέμα.

Στην πρόταση που υπογράφουν 83 βουλευτές με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή, αναφέρεται ότι «αποτελεί κοινή πλέον πεποίθηση ότι στις εκλογές έλαβαν χώρα μεθοδεύσεις που αποσκοπούσαν στην επηρεασμό του εκλογικού σώματος και την αλλοίωση του αποτελέσματος».

Ως τέτοιες αναφέρει την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας και την αντίστοιχη νόθευση των εκλογικών καταλόγων, τη διασπάθιση δεκάδων δισ. δρχ. προς συγκεκριμένους φορείς, τους προεκλογικούς διορισμούς χιλιάδων υπαλλήλων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται πόρισμα του κόμματός τους για το θέμα και ισχυρίζονται ότι καμία υπηρεσία δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ελληνοποιήσεων και τονίζουν πως «ο χλιαρός τρόπος με τον οποίο φαίνεται ότι τελικά αντιδρά η κυβέρνηση, δείχνει ότι μάλλον ανέχεται ή υποθάλπει τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης».

Με βάση τα παραπάνω εκτιμούν ότι ανακύπτουν σημαντικές ευθύνες ως προς συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης, ευθύνες που πρέπει να διερευνήσει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ο... καθιερωμένος δικομματικός διάλογος

Αργά το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, σε σχόλιό του σημείωσε: «Η επιλογή της ΝΔ να φέρει προς συζήτηση ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή αποτελεί πρόκληση απέναντι στους πολίτες, που η ΝΔ με την πρότασή της τους τοποθετεί στην παρανομία και το διωγμό. Πολύ περισσότερο, αφού οι ψευδείς και ανυπόστατοι ισχυρισμοί της ΝΔ έχουν απαντηθεί και καταρριφθεί με τρόπο τεκμηριωμένο και αποστομωτικό».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, σημείωσε πως «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και με τις σημερινές του δηλώσεις αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Σημίτη φοβάται το φως, τρέμει την έρευνα και την αλήθεια. Αλλοθι δεν πρόκειται να βρει. Γνωρίζει αλλά προσποιείται άγνοια. Η στάση της καταμαρτυρεί τον πανικό της. Αποτελεί ομολογία ενοχής».

Ιδιωτικοποιούνται και οι δρόμοι

Πιστή στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο «μπάζει» ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στην εκμετάλλευση των οδικών αξόνων της χώρας.

Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο του ΠΕΧΩΔΕ, προβλέπεται «η συγχώνευση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και της εταιρίας με την επωνυμία Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ σε ανώνυμη εταιρία, με την επωνυμία ΑΕ Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων με το διακριτικό τίτλο ΤΕΟ ΑΕ.

Αποκαλυπτικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι τα όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται ότι για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων «έχει προκριθεί το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η εκμετάλλευση των δρόμων θα δοθεί στους ιδιώτες, που θα τους κατασκευάζουν.

Αυτοί, προφανώς, θα εκμεταλλεύονται και τα έσοδα από τα διόδια και γι' αυτό η κυβέρνηση φροντίζει να μετατρέψει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) σε Ανώνυμη Εταιρία, για «να καταστεί οργανισμός ευέλικτος και ανταγωνιστικός» και να μην «υπάγεται στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού και να μην είναι οργανωμένο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, είναι το ΤΕΟ ΑΕ να λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και να διέπεται από τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιριών».

Αψιμαχίες Χριστόδουλου - Σταθόπουλου

Σε αψιμαχίες διά του Τύπου αναλώθηκαν το Σαββατοκύριακο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο Κ. Δαφέρμος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες αναφέρει ότι αδυνατεί να πιστέψει πως τα λόγια που αποδίδονται στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ανταποκρίνονται πράγματι στα όσα είπε, παρ' όλα αυτά «εάν είναι αληθινά, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη και απογοήτευσή του».

Αφορμή αποτέλεσε συνέντευξη του αρχιεπισκόπου στο «BHMAgazino». Ο αρχιεπίσκοπος επικαλείται απόφαση της ΕΕ με την οποία η υπηκοότητα πρέπει να αναγράφεται στις ταυτότητες, παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Κ. Δαφέρμου, ο οποίος όμως επισημαίνει ότι η αναγραφή της υπηκοότητας είναι πλεονασμός, αφού τα δελτία ταυτότητας σύμφωνα με το νόμο αφορούν μόνο Ελληνες πολίτες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε χτες να χαμηλώσει τους τόνους και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε με τα όσα αναφέρει για τον αρχιεπίσκοπο σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο Μ. Σταθόπουλος δήλωσε χτες στο «Φλας» ότι δεν τον εκφράζουν οι τίτλοι της εφημερίδας και ότι αυτός απλώς ήθελε να συστήσει στον αρχιεπίσκοπο να μη μιλά τόσο πολύ για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα που διχάζουν το λαό, επειδή με τον τρόπο αυτό πολιτικοποιείται ο ρόλος της Εκκλησίας.

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια προβολής της επίπλαστης ενότητας

Κομματικοί στρατοί σε παράταξη, μοίρασμα ρόλων και εμφανής προσπάθεια να προβληθεί η ανύπαρκτη ενότητα του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τη διαδικασία για την ανάδειξη των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος.

Με σημαδεμένη την τράπουλα, ουδείς αμφισβητεί σοβαρά ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσαν την κυριαρχία των εκσυγχρονιστών. Εδωσαν, ωστόσο, τη δυνατότητα στις δυνάμεις που στηρίζουν τον Ακη Τσοχατζόπουλο να διευρύνουν τις συμμαχίες τους σε κάποιες περιοχές.

Με αυτά τα δεδομένα όλοι μπορούν τώρα να δηλώνουν ευχαριστημένοι, αν και οι δύο κυρίαρχοι πόλοι που αντιπαρατέθηκαν (οι εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη και οι δυνάμεις που στοιχίζονται πίσω από τον Ακη Τσοχατζόπουλο) θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τουλάχιστον το ιδιαίτερο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των μελών του Κινήματος στις εκλογές. που δεν ξεπέρασε το 65%.

Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δύο πόλων έδιναν στους δημοσιογράφους εντελώς διαφορετικά στοιχεία για τα αποτελέσματα, δικαιώνοντας εκείνους που από καιρό έκαναν λόγο για «διαδικασίες ΕΦΕΕ» και υπό αυτήν την έννοια συνέβαλαν στην περαιτέρω απαξίωση της οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος.

Κινδυνεύει ο... πράσινος ήλιος

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση του Μ. Χρυσοχοΐδη για «διάδοχο σχήμα» στο ΠΑΣΟΚ και πιθανή αλλαγή του ήλιου ως συμβόλου της παράταξης, που διατύπωσε με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». «Θα αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τη δυσφορία τους με λογοπαίγνια γύρω από το σύμβολο του ήλιου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ