ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καταλαμβάνοντας... τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών, οι αγρότες της Θεσσαλίας διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως είναι ικανοί κι αποφασισμένοι να συγκρουστούν μαζί της στους δρόμους του αγώνα για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει και με την οποία επιχειρεί να τους «ξεριζώσει» από τη γη τους. Τα χτεσινά συλλαλητήρια στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στο Βόλο έγιναν χωρίς τρακτέρ. Ηταν, όμως, μαζικά σε όγκο και δυναμικά σε παλμό. Κι αυτή η μαζική συμμετοχή του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας στις πρώτες φετινές κινητοποιήσεις, αποτελεί δείγμα της δύναμης και της δυναμικής του αγροτικού κινήματος στην περιοχή και, ταυτόχρονα, δίνει απάντηση σε όσους ισχυρίζονταν ότι οι αγρότες κουράστηκαν ν' αγωνίζονται, συμβιβάστηκαν στη μιζέρια τους και υποτάχθηκαν στη μοίρα τους.

Η κυβέρνηση γνωρίζει - το τόνισαν και χτες με έμφαση οι εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία - ότι ο αγώνας της αγροτιάς δε θα σταματήσει στα χτεσινά πετυχημένα συλλαλητήρια. Θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζικός, πιο δυναμικός, καλύτερα οργανωμένος, περισσότερο αποτελεσματικός. Στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή τρακτέρ κι άλλων αγροτικών μηχανημάτων. Και στις 4 του Μάρτη, με μεγαλειώδη αγωνιστική, πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα, θα γιορταστεί το Κιλελέρ.

Στον πολύμορφο, σκληρό, μακρόχρονο και μακρόπνοο αγώνα του ο αγροτικός κόσμος επιζητεί τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη σ' ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Και για να γίνει πιο αποτελεσματική η λαϊκή πάλη, αλλά και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο θ' αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία, για να εφαρμοστεί η Λαϊκή Οικονομία.

ΛΑΡΙΣΑ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο στόχαστρο των συγκεντρωμένων

Την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διαδήλωσαν οι αγρότες της Λάρισας
Την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, διαδήλωσαν οι αγρότες της Λάρισας
Μεγαλειώδες σε όγκο και παλμό το χτεσινό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα. Εκεί στην κεντρική πλατεία έδωσαν αγωνιστικό «παρών» οι αγρότες από τα χωριά και τις επαρχίες του νομού.

Ηταν εκεί μηλοπαραγωγοί από την Αγιά, που δεν έχουν πουλήσει ακόμα την παραγωγή τους, βαμβακοπαραγωγοί από τα χωριά του κάμπου, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να συρρικνώνονται, συνταξιούχοι του ΟΓΑ που αναγκάζονται να ζουν με συντάξεις πείνας.

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ βρέθηκε στο στόχαστρο των ομιλιών που έγιναν στο συλλαλητήριο. Ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, επισήμανε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενωμένοι. Στο πρόβλημα της λειψυδρίας και στην αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την επίλυσή του, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Α. Λαχανάς, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, ενώ για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μηλοπαραγωγοί μίλησε ο Στ. Ζέικος, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Μίλησε, επίσης, ο Χρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των αγροτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, μετέφερε, ξεκινώντας την ομιλία του στο συλλαλητήριο, ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Και επισήμανε: «Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, χτυπάει το εισόδημα των αγροτών, συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή στη χώρα και στο νομό μας, με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά, να φεύγουν από τα χωριά τους και να ψάχνουν στις μεγάλες αστικές πόλεις των ανέργων να βρουν δουλιά». Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ ο Γ. Πατάκης τόνισε: «Οι αγρότες, ο λαός, το λαϊκό κίνημα θα πάρει την τύχη στα χέρια του και στο διάβα του δε θα μπορεί ν' αντισταθεί κανείς. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας και ας αντισταθούμε αγωνιστικά στις αντιλαϊκές επιλογές. Ας γίνει ο σημερινός αγώνας αφετηρία για νέους αγώνες ενάντια στη λαίλαπα αυτής της πολιτικής. Ολοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Λάρισας που κατέληξε στη Νομαρχία.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, της ΝΑΣ, της Δημοτικής Συνεργασίας, ο Κ. Αγοραστός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μαζικά για τον αγώνα...

«Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα σχέδια της κυβέρνησης θα καταργήσει», βροντοφώναξαν οι αγρότες από τα καμποχώρια

Το ανάστημά τους κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης όρθωσαν οι αγρότες της Καρδίτσας
Το ανάστημά τους κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης όρθωσαν οι αγρότες της Καρδίτσας
Ηταν εκεί. Οι αγρότες από τα καμποχώρια της Καρδίτσας που κουράστηκαν να τους φέρνουν αντιμέτωπους με την ανέχεια και την απογοήτευση. Οι κάτοικοι από το Δήμο Αρνης. Από εκεί όπου πάνω από 100 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο γιατί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Εκεί ήταν και η Φωτεινή Γακοπούλου, από το Γραμματικό, μια από τις γυναίκες του χωριού που «έχουν κλειστεί στα σπίτια τους», μια και δεν έχουν δραχμή στην τσέπη για να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Ηταν εκεί και οι αγρότες του Παλαμά, από τους οποίους οι τέσσερις στους δέκα έχουν «πνιγεί» στα χρέη και από τους Γοργοβίτες που ζουν τις οικογένειές τους με τις συντάξεις των παππούδων και με δανεικά. Μαζί τους βρέθηκαν συναγωνιστές τους από την Ματαράγκα που «τώρα πια, αδειάζουν τα καφενεία του χωριού από τις 7, γιατί δεν έχουν για να παραγγείλουν ούτε καφέ».

Ολοι πιστοί στο ραντεβού τους, στο συλλαλητήριο που έγινε χτες το πρωί στη Νέα Αγορά της Καρδίτσας, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν κεφάλι, να «σπάσουν της κυβέρνησης τον τσαμπουκά»...

Για τον εγκλωβισμό που έχει υποστεί ο νομός εξαιτίας της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συνεχώς φθίνει, μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγροτιά. Μίλησε για τους... μετόχους της ΑΤΕ, διευκρινίζοντας ότι «οι αγρότες που χρωστούσαν στην ΑΤΕ αναγκάστηκαν μετά από εκβιασμούς να πάρουν μετοχές και ενώ είναι, υποτίθεται, μέτοχοι τους αποκλείουν από δάνεια, τους επιβάλλουν να παίξουν χρηματιστήριο, οδηγώντας τους στον τζόγο, σε μια εποχή που ήδη είναι εγκλωβισμένοι και κατεστραμμένοι χιλιάδες πολίτες». Παράλληλα, επισήμανε ότι η φετινή χρονιά, λόγω λειψυδρίας, θα αποδειχθεί καταστροφική για τους αγρότες και την Καρδίτσα. Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, υπογράμμισε: «Ο αγώνας είναι μονόδρομος για την επιβίωσή μας. Ο,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα το πετύχαμε μόνο με αγώνα. Και αυτός ο αγώνας επιβάλλεται να δυναμώσει περισσότερο. Στο γιορτασμό του Κιλελέρ, θα είμαστε όλοι κι αυτό θα είναι η καλύτερη αποτίμηση φόρου τιμής στους ήρωές του. Εχουμε χρέος να κρατήσουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις, να κρατήσουμε όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, όσα απειλούνται σήμερα με την πολιτική που δημιουργεί τους νεοτσιφλικάδες».

Μίλησαν, επίσης, ο Απ. Πετρόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών, ο Κ. Μπάρας πρόεδρος της ΟΑΔΗΣ, ο Δ. Τσέλιος από τη ΣΥΔΑΣΕ, καθώς και ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να εντείνουν τον αγώνα, να ανοίξουν τα μάτια, να ψάξουν στις τσέπες τους και να καταδικάσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. «Μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα - είπε - σε λίγο θα μας υποδείξουν να κλάψουμε στα χωράφια μας, μήπως και ποτιστούν με τα δάκρυά μας. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Ο αγροτικός κόσμος είναι περήφανος». Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν εκπρόσωποι της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του σωματείου εργαζομένων στο φράγμα του Αχελώου που βρίσκονται υπό απόλυση και πολλών μαζικών φορέων του νομού.

Η συγκέντρωση τελειώνει. «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα σχέδια της κυβέρνησης θα καταργήσει», βροντοφωνάζουν οι διαδηλωτές, δίνοντας υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα. Την ίδια υπόσχεση μοιράστηκαν μαζί τους και ο Στέλιος, ο Ηλίας και ο Μιχάλης από το ΤΕΕ Σοφάδων, που έσπευσαν να βρεθούν μαζί με τους συμμαθητές τους στον έντιμο αγώνα των γονιών τους. «Μας πατάνε με τα πόδια. Δεν μπορούμε να μην είμαστε εδώ, μαζί τους. Οταν η αγροτιά είναι ενωμένη, δε γίνεται να νικηθεί»...

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Κατέλαβαν» την πόλη

Οι ξωμάχοι από τα χωριά του τρικαλινού κάμπου «κατέβηκαν» στην πόλη και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κι η πλατεία γέμισε. Μαύρες σημαίες στα χέρια των αγωνιζόμενων αγροτών. Δείγμα πένθους; για το χαμό των κόπων τους, για τα «νεκρά όνειρά τους» για μια καλύτερη ζωή;

Ναι. Το δήλωσαν άλλωστε κι αλλιώς. Με το συμβολικό «φέρετρο» του αγρότη και των προϊόντων του, που είχαν τοποθετήσει καταμεσής στην πλατεία.

Αλλά όχι μόνο. Οι μαύρες σημαίες δηλώνουν και την οργή των αγροτών για το άδικο και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για το δίκιο. Για τους αγρότες, το άδικο ταυτίζεται με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και το δίκιο με τη μάχη για την επιβίωση.

Και έβλεπες στα πρόσωπα των συγκεντρωμένων - είναι τα χαράγματα από τον καιρό, από τον ήλιο και προπάντων από τα βάσανα, πρόσωπα των ξωμάχων της ελληνικής υπαίθρου - την οργή, την αγανάκτηση και την αποφασιστικότητα για αγώνα.

Στα προβλήματα των αγροτών και στο δίκιο του αγώνα, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη συγκέντρωση. Πρώτος ο Β. Γκορίτσας, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, στη συνέχεια ο Γιώργος Τσίτζηρας, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών και ο Φώτης Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Αλληλεγγύη» και στο τέλος ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Σπ. Τσιοτινός μπήκε αμέσως στο «ψαχνό». «Μερικούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την περιβόητη ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ - είπε - ο αγροτικός κόσμος είναι χρεωμένος ή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Και αναφέρθηκε στην τοκογλυφία της ΑΤΕ και στα «χαράτσια» του ΟΓΑ. Και ύστερα τόνισε: «Με την καραμέλα της παγκοσμιοποίησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να διοχετεύσει τη φοβία, την ανημποριά, την απογοήτευση, τη μοιρολατρία στον αγροτικό κόσμο. Τώρα, μέσα στην ΟΝΕ, μας επισείουν νέους κινδύνους για να "κάτσουμε στα αυγά μας", να μην αγωνιστούμε. Μας ζητάνε "συναίνεση και κοινωνική ειρήνη" με τους εκμεταλλευτές μας».

Ομως, η αγροτιά δεν «τσιμπάει», δε φοβάται, δε σταματάει τους αγώνες της. Το τόνισε ο Σπ. Τσιοτινός: «Παρά τις ξεπουλημένες τριτοβάθμιες ηγεσίες, η αντιαγροτική λαίλαπα συναντά όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις από τη μικρομεσαία αγροτιά και όχι μόνο. Από κάθε τίμιο άνθρωπο, που αγαπά τον τόπο του, που δε θέλει να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών του στις πολυεθνικές».

Η συγκέντρωση τελειώνει και οι Τρικαλινοί ξωμάχοι πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους της πόλης, με προορισμό τη Νομαρχία. Φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της ΕΕ. Καλούν τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα της αγροτιάς και είναι πράγματι σημαντικό το γεγονός ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο παρευρέθηκαν, εκφράζοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στη μαχόμενη αγροτιά, πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πάρα πολλών μαζικών φορέων του νομού.

Δίκαια και επείγοντα αιτήματα

Τα ψηφίσματα των αγροτικών συγκεντρώσεων

Στα ψηφίσματα των χτεσινών αγροτικών συλλαλητηρίων, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην αγροτική οικονομία συνεχώς χειροτερεύει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Υπογραμμίζεται ότι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης για να πιαστούν οι στόχοι της ένταξης στην ΟΝΕ και τα επιχειρήματα για καλύτερες μέρες αποδείχτηκαν απάτη για τους αγρότες, αφού η νέα κοινή αγροτική πολιτική μέσω της ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, οδηγεί στην καταστροφή τα μικρομεσαία νοικοκυριά, επιβάλλει περιορισμούς στην παραγωγή, μεγάλα πρόστιμα, χαμηλές τιμές, καταργεί την εγγυημένη τιμή και από την άλλη, με τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια και αυξάνουν τις τιμές στα μέσα και τα εφόδια και τα κέρδη τους. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο κάνουν ακόμα πιο άσχημα τα πράγματα με την ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ΑΤΕ γίνεται ιδιωτική και μπαίνει σε λειτουργία η τράπεζα γης, ο ΕΛΓΑ ιδιωτικοποιείται, οι συνεταιρισμοί διαλύονται και περνούν στους μεγαλοαγρότες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, οι τιμές ασφαλείας καταργούνται. Επίσης, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και τα περιβόητα συμβούλια αγροτικής πολιτικής, είναι η νέα απάτη κατά των αγροτών για να περνά η αντιαγροτική πολιτική, χωρίς αντιδράσεις. Ο αυταρχισμός, οι δικαστικές διώξεις και η ιδεολογική χειραγώγηση, αναδεικνύονται ως η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης, η παραπληροφόρηση και η απάτη των αγροτών βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης για ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις.

Και τονίζεται ότι οι συνεχείς αγροτικοί αγώνες σε κοινό μέτωπο με εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, τη νεολαία, τους εργάτες, τους ανέργους, είναι η απάντηση που θα συνεχίσουν να δίνουν οι αγρότες ενωμένοι, καταδικάζοντας την κυβέρνηση που δέχεται και εφαρμόζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και όλους όσοι συντάσσονται και στηρίζουν αυτή αποπροσανατολίζοντας τους αγρότες, για να μην εναντιώνονται στην ΚΑΠ και στην ΕΕ, που είναι η κύρια αποκλειστικά υπεύθυνη για όλα τα δεινά των αγροτών.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τους διεκδικητικούς αγώνες για:

  • Την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που καθορίζει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της χώρας.
  • Την κατάργηση του περιορισμού που επιβάλλει η ΕΕ, ιδιαίτερα σε ελλειμματικά αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία.
  • Την κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Την κατάργηση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής και τη στήριξη της οικογενειακής και συνεταιριστικής μορφής εκμετάλλευσης.

Στα ψηφίσματα αναφέρονται τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες κατά προϊόν. Επίσης, όσον αφορά στο πιστωτικό σύστημα και στην Αγροτική Τράπεζα οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να τη χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, να μειωθούν τα ληστρικά επιτόκια της ΑΤΕ, να μην μπει σε λειτουργία η τράπεζα γης, να γίνει πραγματική ρύθμιση των χρεών των αγροτών και να διαγραφούν τα πανωτόκια. Για τον ΕΛΓΑ διεκδικούν να παραμείνει κρατικός φορέας, αυτοχρηματοδοτούμενος από τους αγρότες, να ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυτοδιοικείται. Για τον ΟΓΑ, να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες που δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις εισφορές, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να επανέλθει η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σχετικά με το κόστος παραγωγής ζητούν έλεγχο στις τιμές των μέσων και εφοδίων, παραχώρηση στους αγρότες πετρέλαιου με τιμή τράνζιτ και αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, όπως ο Αχελώος, ο Σμόκοβος, η Κάρλα κ.ά.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Πλήθος και πάθος

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι εάν δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη

Εκατοντάδες αγρότες της Μαγνησίας έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» τους στο συλλαλητήριο που έγινε στο Βόλο, διαδηλώνοντας την καταδίκη τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της. Με τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση προειδοποίησαν την κυβέρνηση, ότι εάν δεν ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη.

Οι αγρότες της Μαγνησίας, πιστοί στο αγωνιστικό ραντεβού που είχαν ορίσει, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, δηλώνοντας ότι το αγροτικό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή των νέων κινητοποιήσεών τους

Στον αντιαγροτικό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στην ανάγκη της αγωνιστικής δράσης των αγροτών για την ανατροπή της, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι Κ. Σιώμος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, Δ. Σπανός, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων, Δ. Σπαθής, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Βόλου, Ν. Αγγελής, μέλος της ΠΑΣΕ, Χρ. Νικόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Χ. Γεωργαλούς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις επιπτώσεις της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ και της κυβέρνησης, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, δημιουργούν χρέη στην ΑΤΕ, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και στην αναγκαιότητα κατασκευής αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Βόλου, καταλήγοντας στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στον νομάρχη.

Στο συλλαλητήριο παραβαρέθηκαν ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και άλλων πολιτικών κομμάτων, οι δήμαρχοι Κάρλας και Ζαγοράς και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ