ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινός αγώνας για συνολική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων

Το «επικίνδυνο» νομοσχέδιο - απάτη της κυβέρνησης για τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ήταν το θέμα της χτεσινής συνάντησης αντιπροσωπείας του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Θόδωρο Τζιατζή, μέλος του ΠΓ και την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία των πρυτάνεων, που πήγε χτες το πρωί στον Περισσό, αποτελούνταν από τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκο Ζούμπο, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καραμάνο Ανδρέα, και του ΕΜΠ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο και όπως φάνηκε σε ορισμένα σημεία διαπιστώθηκε σύμπτωση των απόψεών τους με τις θέσεις του Κόμματος.

Το νομοσχέδιο «σε καμία περίπτωση, δεν απαντά στην αντικειμενική και σύγχρονη ανάγκη να διευρυνθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση» τόνισε σε δήλωσή της, αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και εξήγησε ότι «μέσω αυτού του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει ορισμένες συμμαχίες, πατώντας στη φιλοδοξία που υπάρχει για την αναβάθμιση των ΤΕΙ και να χτυπήσει ταυτόχρονα την επιστήμη και την παιδεία που παρέχεται τόσο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όσο και στα ΤΕΙ. Στόχος της είναι να διαμορφώσει ένα συνονθύλευμα βαθμίδας στην ανώτατη παιδεία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών και φοιτητών θα αποκτούν ένα πτυχίο υποβαθμισμένης αξίας και θα διαμορφώνεται μια ελίτ, η οποία θα υπηρετεί την επίσημη πολιτική. Την πολιτική που σχετίζεται με την οικονομία της αγοράς, με τους νόμους της αγοράς, με την εμπορευματοποίηση της ίδιας της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης».

Φοιτητές και σπουδαστές έχουν κοινό συμφέρον και πρέπει από κοινού να το δουν, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Να συσπειρωθούν μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τουλάχιστον στο μέρος και στο τμήμα της εκείνο που αντιμετωπίζει αγωνιστικά και σωστά το νομοσχέδιο απάτης της κυβέρνησης. Και σ' αυτό τον κοινό αγώνα να προβληθεί η ανάγκη για τη συνολική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας, με τη συνολική αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας και των πτυχίων. Μια αναβάθμιση όμως που συνδέεται και οπωσδήποτε και με τη γενικότερη πολιτική στο πεδίο της οικονομίας, κατά τη γνώμη του ΚΚΕ».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που επιδιώκει η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι αυτή δε θα έχει στόχο την αναβάθμιση ή «την αντιμετώπιση της υπαρκτής ανάγκης τμήματα και σχολές των ΤΕΙ που έχουν γνωστικό αντικείμενο επιστημονικό να περάσουν στην ανώτατη παιδεία. Είναι μια αξιολόγηση η οποία θα δημιουργήσει ΑΕΙ και ΤΕΙ διαφορετικών ταχυτήτων. Και μ' αυτή την έννοια θα είναι ένα πρόσθετο μέσο υποβάθμισης και συρρίκνωσης και του επιστημονικού αντικειμένου που υπηρετούν τα ΑΕΙ ή του συγκεκριμένου αντικειμένου που υπηρετούν τα ΤΕΙ».

«Είμαστε διατεθειμένοι πέρα από την άμεση πολιτική παρέμβαση που θα έχουμε, να στηρίξουμε δραστηριότητες και ενέργειες που σε αρκετά σημεία συμπίπτουν και με τις δικές μας θέσεις. Και είμαστε επίσης διατεθειμένοι, και θα προχωρήσουμε, να θέσουμε σε έναν ευρύτερο διάλογο τις θέσεις του ΚΚΕ που διαμορφώνονται», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας πως «υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός πανεπιστημίου, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους φοιτητές, που μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη και ολοκληρωμένη διαμόρφωση των θέσεων του ΚΚΕ». Θέσεων που «δε θέλουμε να είναι θέσεις στενά κομματικές, αλλά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας», της έρευνας, της επιστήμης και στην ανάγκη για πραγματική διεύρυνση και αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας.

«Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική», χαρακτήρισε τη συζήτηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκ μέρους των πρυτάνεων ο Νίκος Ζούμπος, προσθέτοντας ότι συνάντησαν «κατανόηση και συμπαράσταση» σχετικά με πιθανές αντιδράσεις των ΑΕΙ.

Στη συζήτηση οι πρυτάνεις πρόβαλαν τη σαφή διαφωνία των πανεπιστημίων με την άκριτη αυτή ανωτατοποίηση, η οποία, όπως είπε ο Ν. Ζούμπος, «γίνεται χωρίς ουσιαστικά κανένα στοιχείο που να εξασφαλίζει μια πραγματική αναβάθμιση των ΤΕΙ, την οποία όλοι επιθυμούμε και σ' αυτήν κανένας δε διαφωνεί» και πρόσθεσε «γίνεται όμως χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό, πολύ βιαστικά και φοβούμαστε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία δεν είναι υπέρ της πραγματικής αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης».

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους γι' αυτή την υποβάθμιση που γίνεται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση, που όπως πιστεύουν «θα 'χει πολύ επικίνδυνες και καθοριστικές συνέπειες για την Ελλάδα».

«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΤΕΙ
Κλιμάκωση των αντιδράσεων

Αποφασίστηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 8/3 και την Πέμπτη 15/3

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει στην άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Την Πέμπτη 8/3 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο - «απάτη» και τη συνολική προσπάθεια υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, με συγκέντρωση και πορεία από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε από τον ίδιο τον πρύτανη του ΕΜΠ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, σε προχτεσινή εκδήλωση της ΠΚΣ και ήδη πήρε σχετική απόφαση ο Σύλλογος Φοιτητών των Μεταλλειολόγων, ενώ η πρωτοβουλία αναμένεται να πλαισιωθεί κι από άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου, καθώς και από καθηγητές.

Παμφοιτητικό συλλαλητήριο διοργανώνεται ταυτόχρονα και την επόμενη Πέμπτη 15/3, για το οποίο έχουν πάρει απόφαση οι Σύλλογοι Βιολογικού και Μαθηματικού. Την ίδια μέρα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα, με απόφαση του Συλλόγου Βιολογικού. Στις αποφάσεις των συλλόγων της Αθήνας τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό διαχωρισμό των ΑΕΙ-ΤΕΙ και τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των τελευταίων, όλη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα να είναι στο πτυχίο, σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, ειδίκευση στο πτυχίο και μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό. Παράλληλα, απαιτούν δημόσια, δωρεάν παιδεία, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και καλούν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συντονισμό στις 11 Μάρτη.

Αντιδράσεις άλλων φορέων

Το λόγο στις γενικές συνελεύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ θα δώσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, που μετά την προχτεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζει ότι το υπουργείο αναίρεσε όλα τα σημεία σύγκλισης που είχαν δημιουργηθεί. Σύμφωνα με την ΟΣΕΠ, το υπουργείο επιμένει στην άρση της ιδιότητας του μέλους ΕΠ για το σύνολο του προσωπικού με την τοποθέτηση σε προσωποπαγείς θέσεις μειωμένων δικαιωμάτων και στην εφαρμογή διαδικασιών κρίσης με νέα κριτήρια για την ένταξή τους σε κανονικές θέσεις ΕΠ.

Στο μεταξύ, σε κοινή σύσκεψη που έγινε χτες με τη συμμετοχή των προέδρων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι «η άκριτη και συλλήβδην "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ της χώρας δεν υπηρετεί το στόχο της ουσιαστικής αναβάθμισης της ελληνικής παιδείας, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αποφοίτων και σπουδαστών των ΤΕΙ, δεν υποβοηθά την αναπτυξιακή πορεία του τόπου». Σημειώνουν δε ότι το νομοσχέδιο «δε λύνει τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα του τόπου, αλλά δημιουργεί πρόσθετα, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει την επιστημονική γνώση» και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανοιχτό και συστηματικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στέλνοντας ταυτόχρονα επιστολή και ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό. Απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη διαλόγου για τα συσσωρευμένα προβλήματα ζητούν επίσης, με ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χτες το βράδυ ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «το υπουργείο Παιδείας τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποίησε έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των ΤΕΙ», αναφερόμενο στον προσχηματικό διάλογο, ο οποίος δεν άγγιξε την ουσία του ζητήματος και αναλώθηκε στην αναζήτηση της συναίνεσης των φορέων στο εγχείρημα. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου στο οποίο ενσωματώνει όλες τις προτάσεις τις οποίες θεώρησε το ίδιο ότι δε θίγουν την ουσία της κυβερνητικής επιλογής. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των επαγγελματικών φορέων, σημειώνει ότι «ρυθμίζονται αποκλειστικώς εκπαιδευτικά θέματα, δε θίγεται η συνέχεια των ιδρυμάτων, δεν αλλάζουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ. Κατά συνέπεια, δεν είναι κατανοητή η εναντίωση μερικών επαγγελματικών οργανώσεων στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ, η οποία αφορά αποκλειστικά θέματα εκπαίδευσης».

8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Δικάζονται σήμερα 30 μαθητές

Δικάζονται σήμερα Παρασκευή από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών (Κτίριο Ειρηνοδικείου - Ομόνοια) 30 μαθητές του 8ου Γυμνασίου - Λυκείου Αθήνας, μέλη των αντίστοιχων 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων. Οι 30 μαθητές κατηγορούνται για παράνομη κατάληψη των χώρων των σχολείων και παρεμπόδιση της ομαλής τους λειτουργίας το Δεκέμβρη του 1998.

Την ποινική δίωξή τους καταδικάζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι για την περίοδο που κατηγορούνται οι μαθητές πρόκειται για τη χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια καθολική εξέγερση των μαθητών, με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων της χώρας να βρίσκονται σε κατάληψη. Κεντρικό αίτημα αυτών των κινητοποιήσεων ήταν η κατάργηση του Ν. 2525/97 και η ακύρωση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

«Τα σημερινά αρνητικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα από την περιβόητη μεταρρύθμιση, έχουν δικαιώσει τους στόχους αλλά και την ένταση των μαθητικών κινητοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά, μαθητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου σύρονται μετά δύο χρόνια στα δικαστήρια. Το αυταρχικό μήνυμα είναι προφανές. Η συλλογική αγωνιστική δράση διώκεται και τιμωρείται», υπογραμμίζει.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισημαίνει επίσης ότι η δίκη αυτών των μαθητών δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα, βρίσκεται σε εξέλιξη ολόκληρη βιομηχανία διώξεων για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1998 - '99. Τονίζει δε, ότι το επόμενο διάστημα δικάζονται ή καλούνται σε ανάκριση με διάφορες παρεμφερείς κατηγορίες δεκάδες εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΣ ΕΛΜΕ, καθώς και εκατοντάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται συνεπώς για ένα γενικευμένο κλίμα αυταρχισμού και προσβολής των ελευθεριών, που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ετσι, απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως όλες οι κατηγορίες και να αθωωθούν οι δικαζόμενοι 30 μαθητές, ενώ διεκδικεί παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία και στην εκπαίδευση.

ΒΟΛΟΣ
Κατάληψη της Πρυτανείας

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησαν χτες οι φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, που εδρεύει στο Βόλο, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων του νέου εξαμήνου και για την έλλειψη ειδικοτήτων. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τα μαθήματα καθυστερούν να γίνουν εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών και ότι από τις έξι ειδικότητες του Τμήματος, λειτουργούν μόνο δύο. Δηλώνουν, δε, την αγανάκτησή τους για την προκλητική στάση που κρατά απέναντί τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Π. Λαζαρίδης, ο οποίος σε συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους του Φοιτητικού Συλλόγου κατηγόρησε τους φοιτητές ότι αυτοί φταίνε για την καθυστέρηση των μαθημάτων!

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Δεν υπάρχει λόγος...

Ετσι δικαιολόγησαν στο ΔΣ του Συλλόγου της Φιλοσοφικής η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ την άρνησή τους στην πρόταση της ΠΚΣ για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να ενημερωθούν οι φοιτητές για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ.

Γι' αυτούς, δηλαδή, δεν είναι λόγος η Διακήρυξη της Μπολόνια, ούτε η αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος, ούτε η ανεργία που μαστίζει τους αποφοίτους της Φιλοσοφικής. Κατά περίεργο τρόπο, όμως, τα ίδια λένε και στη Νομική, όπου επίσης αρνήθηκαν πρόταση της ΠΚΣ για Γενική Συνέλευση του συλλόγου.

Μάλλον έχουν αποφασίσει να μη συζητηθεί στους φοιτητικούς συλλόγους η εξέλιξη που υπάρχει στα ΑΕΙ, αφού ανέλαβαν αποστολή να βάλουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

Ομως, υπάρχει λύση. Ηδη η ΠΚΣ μαζεύει υπογραφές από τους φοιτητές για να γίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων. Και μέσα εκεί θα κριθούν όλοι.

Η συνέπεια και η ευθύνη... της ΠΑΣΠ Φιλοσοφικής

Οπως μας πληροφορεί η ΠΑΣΠ στη Φιλοσοφική, σε «καμιά περίπτωση δεν αναγνωρίζεται τίτλος από Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών».

Απ' ό,τι φαίνεται, ξεχνάει η ΠΑΣΠ να ενημερώσει τους φοιτητές της Φιλοσοφικής πως μέσω της οδηγίας της ΕΕ 89/48, που έκανε νόμο η κυβέρνησή της, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζονται ως ισότιμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΚΕΣ και ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ακόμα, ξεχνάει να πει στους φοιτητές ότι στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που προωθεί επίσης η κυβέρνησή της, ορίζεται ως «τριτοβάθμια εκπαίδευση» τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και άλλες σχολές που έχουν σπουδές τριών χρόνων (βλέπε κολέγια). Δηλαδή, θεσμοθετείται πλέον και ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Αλλά και η Διακήρυξη της Μπολόνια προβλέπει ότι πιστωτικές μονάδες θα παρέχονται και «εκτός του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης».

Ετσι... για να μην ξεχνιόμαστε, φίλοι της ΠΑΣΠ, για το τι προωθεί η κυβέρνησή σας. Καλό είναι, λοιπόν, να πείτε όλη την αλήθεια στους φοιτητές. Τα ψέματα τελείωσαν.

Βαράνε το σαμάρι...

Είναι απίστευτοι αυτοί των ΕΑΑΚ. `Η μήπως το κάνουν επίτηδες; Θεωρούν υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει ανοίξει με την «ανωτατοποίηση», τους προέδρους των ΤΕΙ και τους πρυτάνεις. Για την κυβέρνηση και την πολιτική της, ούτε συζήτηση.

Δεν είναι τυχαίο. Για την ΠΑΣΠ, φταίει το ΤΕΕ. Για τη ΔΑΠ, τα ΑΕΙ. Για τα ΕΑΑΚ, οι πρόεδροι κι οι πρυτάνεις.

Με την κυβέρνηση, που νομοθετεί και αποφασίζει, τι γίνεται παιδιά; Δεν ευθύνεται; Προφανώς τα ΕΑΑΚ θεωρούν πως όχι και χέρι χέρι (ΕΑΑΚ-κυβέρνηση) συντηρούν το κλίμα στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ ΑΕΙ-ΤΕΙ προκειμένου να περάσει εύκολα η κυβερνητική πολιτική.

Ολα για τα κουκιά... Αυτό φαίνεται να είναι το σύνθημα των ΕΑΑΚ. Υπομονή παιδιά, λίγες μέρες έμειναν.

ΤΕΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανακαίνιση μιας αίθουσας για τις εντυπώσεις

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση... των εντυπώσεων αποκαλύπτεται καθημερινά και περισσότερο, ιδιαίτερα στα ΤΕΕ. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το κτίριο του «Δημοκρίτου» στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζονται το 1ο και 2ο ΤΕΕ και ένα δημόσιο ΙΕΚ. Είναι ένα κτίριο που κατ' επανάληψη έχει κριθεί ακατάλληλο για στέγαση, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Και αντί να παρθούν μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος, την τελευταία βδομάδα, οι μαθητές είδαν έκπληκτοι το εξής: Εργασίες ανακαίνισης του 2ου ορόφου και μάλιστα βεβιασμένες. Είδαν να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους η διαμόρφωση μιας ειδικής αίθουσας πλήρως εξοπλισμένης, με καινούρια θρανία κλπ.

Και εκεί που μαθητές χάρηκαν, ελπίζοντας πως ήρθε τελικά η «ώρα των έργων», αποκαλύφθηκε το φιάσκο. Ο χώρος διαμορφώθηκε επειδή εκεί έγινε η παρουσίαση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών από το Τμήμα Υπαλλήλων Διοίκησης της Β' Τάξης, παρόντων συμβούλων και καθηγητών από άλλα σχολεία της πόλης.

Και αυτό την ίδια στιγμή που, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι μαθητές, τα παράθυρα μπάζουν και οι τοίχοι θυμίζουν χάρτη από τις βρωμιές, καθημερινά υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν πόρτες και παράθυρα, και το σχολείο τους έχει μετατραπεί σε κέντρο δράσης των εμπόρων του θανάτου. Αυτά σε συνδυασμό με την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που βιώνουν όταν τολμούν να να διεκδικήσουν καλύτερη παιδεία, συνθέτουν την εικόνα αυτού που οι αρμόδιοι αποκαλούν σχολείο.

Με ανακοίνωσή της η ΟΒ «Δημοκρίτου» της ΚΝΕ, καλεί τα μαθητικά συμβούλια να συνεδριάσουν και να καταγγείλουν τη νέα πρόκληση. Να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη δουλιά, μάθημα σε σύγχρονα κτίρια, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

Να κατασκευαστούν άμεσα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη σχολική στέγη στο Δήμο Αθήνας

Την άμεση υλοποίηση του προγράμματος για κατασκευή σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αθήνας, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στο Δήμο Αθήνας με την 470/1-4-99 Πράξη Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η δέσμευση οικοπέδων για πρωινή σχολική στέγη σε ολόκληρο το Δήμο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: Νηπιαγωγεία - Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια - ΤΕΕ και Ειδικά Σχολεία.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε από τα 474 σχολεία της περιοχής, όπου φοιτούν 78.000 μαθητές, τα 260, δηλαδή περίπου το 60% λειτουργούν με διπλοβάρδια, ενώ το 25% των κτιρίων δεν πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις. Αυτή είναι και μια σοβαρή αιτία που όλο και περισσότερες οικογένειες στρέφονται προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Στις 7-11-2000 πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Δήμου Αθήνας και του υπουργείου Παιδείας για το θέμα αυτό και αποφασίστηκε πρόγραμμα υλοποίησης.

Δεδομένου ότι οι σύλλογοι και οι γονείς έχουν λόγους να ανησυχούν γιατί ορισμένοι χώροι αποδεσμεύονται με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς, οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του ΟΣΚ σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Πρωτοβουλία της ΠΚΣ στην Πληροφορική

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πορεία του Τμήματος μπροστά στην εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνια, διοργάνωσε χτες η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Καλεσμένος ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Εμ. Γιαννακουδάκης, που συνεχάρη την παράταξη, καθώς είναι η πρώτη που παίρνει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Η συζήτηση απλώθηκε σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι φοιτητές. Ο κ. Γιαννακουδάκης, ανάμεσα στ' άλλα, διακήρυξε ότι θα υπερασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και εξήγησε πώς εκβιαστικά αναγκάστηκε από το υπουργείο Παιδείας (την εποχή που ήταν υπουργός ο Γ. Σουφλιάς) να βάλει δίδακτρα στο μεταπτυχιακό, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ύψος των διδάκτρων είναι και θα παραμείνει «παγωμένο» όσο θα είναι εκείνος πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Μπολόνια είπε ότι αποτελούν εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου» και εκφράζουν την αντίληψη που θέλει τον ιδιωτικό τομέα να έχει λόγο μέσα στα πανεπιστήμια και να εκφράζει άποψη για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, κάτι που ίδιος θα το αντιπαλέψει όσο μπορεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ