ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι

Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μια επίσκεψη που αποτελεί ανταπόδοση στην αντίστοιχη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, τον περσινό Μάη. Αυτό πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του σε ευρωπαϊκή χώρα, από το 2006 που αναδείχτηκε στο ανώτερο αξίωμα του κράτους, όταν ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε από την ηγεσία της χώρας και του ΚΚ Κούβας, λόγω προβλημάτων υγείας το 2006. Ο Ρ. Κάστρο ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας που περιλαμβάνει τον Ρικάρντο Καμπρίσας, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών, τον υπουργό Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, τον υπουργό Εξωτερικού, Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων, Ροντρίγκο Μαλμιέρσα, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ροχέλιο Σίερα και τον πρέσβη της Κούβας στη Γαλλία, Εκτορ Ιγκάρσα.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε η υπουργός Ενέργειας, Οικολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ το απόγευμα έγινε δεκτός στο παλάτι των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, από το Γάλλο Πρόεδρο, όπου και αναμενόταν να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς. Σήμερα έχουν προγραμματιστεί μια σειρά συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, τη δήμαρχο Παρισιού, τον πρωθυπουργό και επίσκεψη στην έδρα της «Ουνέσκο».

Οπως δηλώνεται και από τις δύο πλευρές, με την επίσκεψη αυτή επιδιώκεται να διευρυνθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, ώστε η Γαλλία από 10η χώρα σε συναλλαγές στο νησί να καταστεί πρώτη.

Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος «Pernod-Ricard» που παράγει το ρούμι «Havana Club», η «Alcatel-Lucent» στις τηλεπικοινωνίες, η «Total» και «Alstom» στην Ενέργεια. Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, όπου εκδηλώνουν ενδιαφέρον γαλλικά μονοπώλια, αξιοποιώντας και τα νέα μέτρα στην Κούβα που απορρέουν από τις αποφάσεις και τη λεγόμενη «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου», όπου ενισχύονται στοιχεία της αγοράς. Πιο χαρακτηριστική είναι η λεγόμενη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στο λιμάνι του Μαριέλ κοντά στην Αβάνα.

Η Κούβα, μετά την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ - που επιλέγουν μια άλλη τακτική χωρίς επί της ουσίας να αλλάζουν το στρατηγικό στόχο, να χτυπήσουν τις κατακτήσεις που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό - επιχειρεί βελτίωση των σχέσεων και με την ΕΕ και άρση των περιορισμών που προέρχονται από τη λεγόμενη Κοινή Θέση της ΕΕ. Καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμα τον πολύμορφο αποκλεισμό κατά της Κούβας, σε χώρες της ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα διευρύνεται η άποψη για άρση των περιορισμών. Η Γαλλία, μάλιστα, πρωτοστάτησε πρόσφατα στη συμφωνία για τη διαγραφή 8,5 δισ. δολαρίων του κουβανικού χρέους στους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ
«Πράσινο φως» για έρευνα «ελαττωματικών» ανθρώπινων γονιδίων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα γενετίστρια Κάθι Νάιακαν από το λονδρέζικο «Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ» έγινε η πρώτη στη χώρα της που πήρε την άδεια της βρετανικής «Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας» (HFEA), προκειμένου να ξεκινήσει, για ερευνητικούς σκοπούς, πειράματα ευγονικής πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα έως επτά ημερών, ώστε να χρησιμοποιήσει μέθοδο που θα εντοπίζει και θα εξουδετερώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια «ελαττωματικά» γονίδια.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες άδειες που χορηγούνται πάνω στο χειρισμό ανθρώπινων εμβρύων, έπειτα από μια πρώτη απόπειρα Κινέζων επιστημόνων τον Απρίλη του 2015, η οποία είχε συναντήσει μεγάλες δυσκολίες και ανέδειξε, κατά δήλωσή τους, την «επείγουσα ανάγκη» για βελτίωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για μελλοντική εφαρμογή σε ιατρικές εφαρμογές.

Η Δρ. Νάιακαν είχε υποβάλει αίτημα για την έναρξη σχετικών ερευνών το Σεπτέμβρη, με βάση τη μέθοδο Crispr-Cas9 που επιτρέπει στους επιστήμονες να βρίσκουν τα ελαττωματικά γονίδια μέσα στο DNA και να τα «εξουδετερώνουν» με μεγαλύτερη ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι επιδιώκει τη μελέτη γονιδίων που έχουν ρόλο κατά την ανάπτυξη των κυττάρων, που θα σχηματίσουν τον πλακούντα κατά την πρώτη βδομάδα εξέλιξης των εμβρυακών βλαστοκυττάρων, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί γιατί ορισμένες γυναίκες αποβάλλουν.

Η γενετική τροποποίηση ανθρωπίνων εμβρύων για λόγους θεραπείας απαγορεύεται στη Βρετανία. Αντίθετα, από το 2009 επιτρέπεται στην έρευνα, με τον όρο μεταξύ άλλων ότι τα έμβρυα καταστρέφονται έπειτα από δύο εβδομάδες. Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η δημόσια χρηματοδότηση τέτοιων γενετικών ερευνών, όχι όμως και η έρευνα από ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς, εταιρείες κ.ά.

Η χτεσινή εξέλιξη, πάντως, επικρίθηκε από ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις εντός και εκτός Βρετανίας, καθώς θεωρείται πως ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας» για τεχνολογίες που θα οδηγήσουν, αργά ή γρήγορα στο μέλλον, στη δημιουργία γενετικά σχεδιασμένων ανθρώπων για λόγους ευγονικής, με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Οι βομβαρδισμοί προκαλούν αντιδράσεις

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΣΑΝΑΑ.--

Ο συνασπισμός χωρών που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτη, ανακοίνωσε χτες πως συγκροτεί μία «ανεξάρτητη επιτροπή», για να εξετάσει τις επιπτώσεις από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, μετά τις εντεινόμενες επικρίσεις για τα τεράστια πλήγματα που προκαλεί η επίθεση σε βάρος του λαού της Υεμένης και στις λιγοστές υποδομές της χώρας.

Η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής ανακοινώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αφορμή έκθεση ειδικών του ΟΗΕ που διέρρευσε πριν από μία βδομάδα και η οποία ασκούσε πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, αναφέροντας πάνω από 100 υποθέσεις που καταγράφουν «σαφή και συστηματική» παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου (π.χ. βομβαρδισμός νοσοκομείων, σχολείων, εργοστασίων, κλινικών κ.λπ.).

Ο Σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμεντ Ασίρι, επικεφαλής της επέμβασης, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της θα συνεργαστούν «πλήρως» με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό και πως έχουν ήδη δημιουργήσει «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» με τη διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ώστε να αποφευχθούν νέοι βομβαρδισμοί σε βάρος εγκαταστάσεων ή προσωπικού της οργάνωσης.

ΟΗΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Συμφωνία για βουλευτικές εκλογές εντός του 2016

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία, Μάικλ Κίτινγκ, συμφώνησε χτες - έπειτα από ένα εξάμηνο εντατικών παζαριών με σομαλικές φατρίες - με ένα σύστημα νομής της νομοθετικής εξουσίας στη Σομαλία βάσει του οποίου θα διεξαχθούν εντός τρέχοντος έτους οι πρώτες (μετά από δεκαετίες) γενικές εκλογές στο Κέρας της Αφρικής.

Οπως έγινε γνωστό, οι εκλογές θα αφορούν την εκλογή 275μελούς Κάτω Βουλής, μεταξύ των σομαλικών φατριών που κυβερνούν εδώ και δεκαετίες τη χώρα, και την εκλογή 54μελούς Ανω Βουλής με ισότιμη εκπροσώπηση ομόσπονδων πολιτειών, μεταξύ των οποίων οι αυτόνομες περιοχές Πούντλαντ και Σομαλιλάνδη. Στο πολιτειακό μοντέλο διακυβέρνησης της Σομαλίας προβλέπεται, επίσης, ποσόστωση της τάξης του 30% για την εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή.

Το σημερινό μη εκλεγμένο «κοινοβούλιο» διορίστηκε το 2012 με απόφαση σομαλικών φατριών και παρέμβαση της λεγόμενης διακυβερνητικής περιφερειακής «Κοινότητας χωρών Ανατολικής Αφρικής» (ΕΑC).

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «σημαντικό ορόσημο για τη Σομαλία» από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Μάικλ Κίτινγκ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα «αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις» δεδομένης της δράσης τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» και του πολυετούς πολέμου που έχει προκαλέσει πάνω από 1.100.000 εκτοπισμένους Σομαλούς από τις εστίες τους, εκατομμύρια πρόσφυγες και περίπου 4.900.000 σε δραματική φτώχεια, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, αποχέτευση και υπηρεσίες Υγείας.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις της «Μπόκο Χαράμ»

...και επιθέσεις σε πετρελαιαγωγούς στο Νότο...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Ομάδα τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, εισέβαλαν την Κυριακή στα περίχωρα της βορειοανατολικής νιγηριανής πόλης Μαϊντουγκούρι, εξαπολύοντας τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας και στη συνέχεια λεηλάτησαν, έσφαξαν, πυροβόλησαν εν ψυχρώ ή έκαψαν ζωντανούς δεκάδες χωρικούς, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

Οι νιγηριανές αρχές ασφαλείας που μετέβησαν στον τόπο της τραγωδίας με μεγάλη καθυστέρηση, διαπίστωσαν τα αποκαΐδια της φονικής επίθεσης των τζιχαντιστών και εντόπισαν τα καμμένα ή μισοκαμένα πτώματα 86 ανθρώπων και άλλους 62 επιζήσαντες με σοβαρά εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Μπαρουτοκαπνισμένο τοπίο θύμιζε το μεγαλύτερο μέρος των χωριών Γκομάρι Κερκέρι και Νταλόρι, καθώς οι τζιχαντιστές πριν αποχωρήσουν έβαλαν φωτιά στα περισσότερα κτίρια.

Η επίθεση ήταν η τρίτη και η πιο φονική που εξαπολύθηκε από την τελευταία βδομάδα.

Επιθέσεις σε πετρελαιαγωγούς

Αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από αγνώστους σε πετρελαιαγωγούς της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην περιοχή Μπρας της νότιας νιγηριανής πολιτείας Μπαγιέλσα, με αποτέλεσμα τη διαρροή χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου και τη ρύπανση πηγαδιών, καναλιών άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων και λιμνών, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Την περασμένη βδομάδα, μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Εσκράβος της νότιας Νιγηρίας, προκαλώντας συνολικά οικονομικές ζημιές στη χώρα ύψους 2.400.000 δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ