ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οξύνεται η σύγκρουση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίζονται οι κινήσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ειδικά μετά τη παράταση για δύο ακόμα μήνες του διατάγματος έκτακτης οικονομικής ανάγκης που μπήκε σε ισχύ από τις αρχές του χρόνου. Το νέο διάταγμα Νο 6.227, σύμφωνα με την κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και το συστηματικό σαμποτάζ που γίνεται από τα μονοπώλια που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, το φάρμακο καθώς και την ξηρασία που οδηγεί σε μερική λειτουργία τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτή, βεβαίως, η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων της χώρας, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, αλλά κυρίως απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης. Αποδεικνύει περίτρανα ότι με τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση, που εγκαινίασε ο Τσάβες το 1999, παρά κάποια μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, το κεφάλαιο ελέγχει τα μέσα παραγωγής, τον μηχανισμό διανομής. Γι' αυτό, οι ντόπιοι καπιταλιστές με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, μπορούν να δημιουργούν συνθήκες χάους και αποσταθεροποίησης και να αξιοποιούν μετά τη λαϊκή αγανάκτηση των χιλιάδων φτωχών ανθρώπων που περιμένουν ώρες στις ουρές για λίγα τρόφιμα.

Χτες, για άλλη μια φορά, η αντιδραστική αντιπολίτευση διοργάνωσε μια συγκέντρωση έξω από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, όπου έχει καταθέσει υπογραφές για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία δημοψηφίσματος, ζητώντας να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς, καθώς γίνεται επαλήθευση των υπογραφών. Δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις στο Καράκας ομάδων διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να πυρπολήσουν μια φοιτητική εστία, ενώ συνελήφθησαν 7 νεαροί που επιτέθηκαν σε μια γυναίκα αστυνομικό και την ξυλοκόπησαν άγρια. Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι η ομάδα είχε χρηματοδοτηθεί από συγκεκριμένο βουλευτή της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν επεισόδια. Επίσης, χτες ανακοινώθηκε ότι καταμετρήθηκαν έως τώρα 190.000 υπογραφές για το δημοψήφισμα, που αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Περιοχή με προτεραιότητα και για τη Ρωσία

Ξεκίνησε χτες η διήμερη Σύνοδος των ηγετών Ρωσίας - ASEAN

ΣΟΤΣΙ.--

Με σύνθημα «Προς μια στρατηγική εταιρική σχέση για το κοινό όφελος» ξεκίνησαν χτες στο Σότσι της Ρωσίας οι διήμερες εργασίας της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), που γίνεται και στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη της διμερούς συνεργασίας.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αποτελεί ζώνη προτεραιότητας για τη Ρωσία, εξαιτίας των μεγάλων προοπτικών που υπάρχουν για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις προς πάσα κατεύθυνση, δυτικά, νότια και ανατολικά των συνόρων της, χαρακτηρίζοντας ανακριβές τη διαπίστωση μερικών ότι πλέον η Ρωσία μετατοπίζει το ενδιαφέρον της από τη Δύση προς την Ανατολή.

«Γεωγραφικά, η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα, πιο σωστά, η Ρωσία είναι μια ευρασιατική δύναμη και για αυτό δε θα μπορούσε ποτέ να στραφεί μόνο προς μια κατεύθυνση», πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τα μέλη της ASEAN δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση λύσεων σε οικονομικά ζητήματα. «Είναι κοντόφθαλμο να εξηγεί κανείς το ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία με τις χώρες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηδη, μια σειρά ρωσικά δημοσιεύματα επισημαίνουν το όφελος που μπορούν να υπάρξουν από τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια από την εξασφάλιση σημαντικής μερίδας στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και την περαιτέρω «εμπλοκή» τους στο μεγάλο ενεργειακό πλούτο ζωνών όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα της Συνόδου, αλλά και των διμερών επαφών που ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναμενόταν να έχει με όλους τους άλλους ηγέτες, ξεχωρίζει και η «αμυντική» συνεργασία, θέμα που συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ρωσίας - ASEAN, στη Μόσχα.

ΚΥΠΡΟΣ
Μεθαύριο οι βουλευτικές εκλογές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κάλπες βουλευτικών εκλογών ανοίγουν μεθαύριο στην Κύπρο, ενώ καθημερινά αποδεικνύεται πόσο κάλπικες ήταν για το λαό οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ότι η «επιτυχής ολοκλήρωση του μνημονίου» θα φέρει ανάπτυξη (για όλους), όπως αντίστοιχο παραμύθι άλλωστε είχε σερβιριστεί παλιότερα και για την ένταξη στην ΕΕ. Ετσι, χτες, έγινε γνωστό ότι σύμφωνα με έρευνα της Γιούροστατ, το 2015 η Κύπρος κατατάχτηκε στην πρώτη τριάδα των κρατών - μελών της ΕΕ (μαζί με Ελλάδα και Ισπανία) με τις πιο σημαντικές επιδόσεις στην υποαπασχόληση.

Οπως δημοσιεύτηκε στον κυπριακό Τύπο, η συγκεκριμένη έκθεση καταγράφει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ηλικίας 15 - 74 ετών επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες αν είχε τη σχετική δυνατότητα, στην Ελλάδα (κατά 71,8%), στην Κύπρο (κατά 68,0%) και στην Ισπανία (κατά 54,2%). Ακολουθεί η Πορτογαλία (με 46,4%).

Στο μεταξύ, χτεσινή ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα για την τουρκική «Μιλιέτ» εμφάνιζε το «λογαριασμό για τη λύση» στα 23 δισ. ευρώ, εννοώντας το ποσό των αποζημιώσεων που απαιτείται για να υπάρξει συμφωνία για «λύση». Το ίδιο δημοσίευμα εμφανίζει την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, να έχει δηλώσει κατά την παρουσίαση της αντίστοιχης έκθεσης, ότι μεγάλο μέρος του ποσού της χρηματοδότησης θα δοθεί από τις ΗΠΑ (σ.σ. προφανώς όχι χωρίς ανταλλάγματα...). Επίσης, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έκαναν παρέμβαση για να «παγώσουν» προσωρινά τα σχέδια της «ελληνοκυπριακής» διοίκησης (σ.σ. της κυπριακής κυβέρνησης δηλαδή) για νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται και σε συγκεκριμένη δήλωση της Νούλαντ, που εξέφρασε την προσδοκία ότι μετά από τη «λύση» η Ουάσιγκτον περιμένει ότι η Τουρκία θα διαγράψει τα προηγούμενα χρέη του ψευδοκράτους και θα εξασφαλίσει «υλική υποστήριξη» για την Κύπρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στο θάνατο των επτά από τα εννιά μέλη του πληρώματος οδήγησε η πτώση ενός αεροσκάφους μεταφορών της εταιρίας «Silk Way» (έδρα στο Αζερμπαϊτζάν), χτες, στο Αφγανιστάν. Η πτώση σημειώθηκε μετά την απογείωσή του, από το αεροδρόμιο Dwyer στο Αφγανιστάν.

ΣΕΟΥΛ.-- Απανωτές εκρήξεις σημειώθηκαν χτες στην αμερικανική στρατιωτική βάση Κάρολ, στην περιοχή Τσιλγκόκ, 300 χλμ. νοτιοανατολικά της Σεούλ, στη Νότια Κορέα. Ντόπια ΜΜΕ μίλαγαν για τουλάχιστον 10 εκρήξεις. Οι αρχές ερευνούσαν τα αίτια.

ΑΓΚΑΝΑ.-- Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό «B-52H» Stratofortress συνετρίβη στην αεροπορική βάση του Γκουάμ (νησί που ανήκει στις ΗΠΑ, στον Ειρηνικό). Το επταμελές πλήρωμα του βομβαρδιστικού διασώθηκε αφού εγκατέλειψε το αεροσκάφος πριν αυτό συντριβεί. Το «Β-52» ανήκε στην 69η Μοίρα Βομβαρδισμού και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, ενώ τα αίτια της πτώσης του διερευνώνται.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περιοδεία σε Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν ξεκινά αύριο ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, ενώ στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) ο Γι θα πάρει μέρος και στη συνάντηση που θα έχουν εκεί οι ΥΠΕΞ της Οργάνωσης για τη Συνεργασία στη Σαγκάη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, ένας κάθε τρία δευτερόλεπτα, θα μπορούσαν να πεθαίνουν εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά το 2050, προειδοποιεί έκθεση Βρετανών επιστημόνων για την αντοχή των μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών στα φάρμακα. Οι ερευνητές έκριναν επείγουσα την άμεση ανάληψη δράσης ώστε να αποτραπεί «η επιστροφή της προληπτικής ιατρικής στην εποχή του Μεσαίωνα».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών «Bayer» υπέβαλε χτες προσφορά εξαγοράς στην αμερικανική εταιρεία σπόρων «Monsanto», με στόχο να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αγροχημικών.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επαναφορά Λίμπερμαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επανέρχεται στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από «ανάπαυλα» ενός χρόνου, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας», Αβιγκντορ Λίμπερμαν καθώς φαίνεται πως συμφώνησαν στους όρους για την επιστροφή του στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτός για τη θέσπιση θανατικής ποινής για όσους καταδικαστούν για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Μετά από σύντομη συνάντηση των Νετανιάχου - Λίμπερμαν ανακοινώθηκε πως του δόθηκαν τα χαρτοφυλάκια του υπουργείου Αμυνας και Μετανάστευσης. Ο απερχόμενος (κατά τα φαινόμενα) υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, ενημερώθηκε (σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ) πως θα μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρότερη συνάντηση ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον αρχηγό των αντιπολιτευόμενων «Εργατικών», Ισαάκ Χέρτζοκ, κατέληξε σε «ναυάγιο» λόγω διαφωνιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η εξέλιξη αποδοκιμάστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή που μιλά για ασφαλή ένδειξη πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν πως άφησαν ελεύθερο, μετά από απεργία πείνας 94 ημερών, που είχε τερματίσει τον περασμένο Φλεβάρη, τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μοχάμεντ αλ Κικ, που είχαν συλλάβει και φυλακίσει άδικα υπό την ...πατέντα της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» (δηλαδή, επ' αόριστον φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη!).

ΠΓΔΜ
Αναβολή εκλογών

ΣΚΟΠΙΑ.--

Δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Ιούνη και μποϊκόταραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του κόμματος VMRO-DPMNE, του έως πρότινος πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, που κατηγορείται ότι θα οργάνωνε εκλογές νοθείας. Επίσης, η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να δώσει χάρη σε δεκάδες κατηγορούμενους που εμπλέκονται στο σκάνδαλο χιλιάδων τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων στελεχών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, είναι ζήτημα που αξιοποιείται στην ενδοαστική αντιπαράθεση, η οποία είναι ξένη προς τα συμφέροντα του λαού που βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ετσι, με προχτεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναστάλθηκε η επίμαχη απόφαση της Βουλής για τη διάλυσή της, όπως και όλες τις ενέργειες σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε το σώμα, που αποφάσισε την ακύρωση των εκλογών της 5ης Ιούνη και του νόμου για τη χορήγηση προεδρικής χάρης στους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο υποκλοπών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ