Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Περιοχή με προτεραιότητα και για τη Ρωσία

Ξεκίνησε χτες η διήμερη Σύνοδος των ηγετών Ρωσίας - ASEAN

ΣΟΤΣΙ.--

Με σύνθημα «Προς μια στρατηγική εταιρική σχέση για το κοινό όφελος» ξεκίνησαν χτες στο Σότσι της Ρωσίας οι διήμερες εργασίας της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ASEAN (Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), που γίνεται και στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη της διμερούς συνεργασίας.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αποτελεί ζώνη προτεραιότητας για τη Ρωσία, εξαιτίας των μεγάλων προοπτικών που υπάρχουν για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις προς πάσα κατεύθυνση, δυτικά, νότια και ανατολικά των συνόρων της, χαρακτηρίζοντας ανακριβές τη διαπίστωση μερικών ότι πλέον η Ρωσία μετατοπίζει το ενδιαφέρον της από τη Δύση προς την Ανατολή.

«Γεωγραφικά, η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα, πιο σωστά, η Ρωσία είναι μια ευρασιατική δύναμη και για αυτό δε θα μπορούσε ποτέ να στραφεί μόνο προς μια κατεύθυνση», πρόσθεσε, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τα μέλη της ASEAN δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση λύσεων σε οικονομικά ζητήματα. «Είναι κοντόφθαλμο να εξηγεί κανείς το ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία με τις χώρες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηδη, μια σειρά ρωσικά δημοσιεύματα επισημαίνουν το όφελος που μπορούν να υπάρξουν από τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια από την εξασφάλιση σημαντικής μερίδας στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και την περαιτέρω «εμπλοκή» τους στο μεγάλο ενεργειακό πλούτο ζωνών όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα της Συνόδου, αλλά και των διμερών επαφών που ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναμενόταν να έχει με όλους τους άλλους ηγέτες, ξεχωρίζει και η «αμυντική» συνεργασία, θέμα που συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ρωσίας - ASEAN, στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ