Παρασκευή 20 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις και χτες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρίσι, Λιόν, Ρεν, Χάβρη, Μονπελιέ, Ναντ ήταν μερικές μόνο από τις πόλεις της Γαλλίας όπου, ξανά χτες, έγιναν αγωνιστικές παρεμβάσεις, με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν την απόσυρση του νόμου «Ελ Κομρί» αλλά και να προτάσσουν μια σειρά από κλαδικά ζητήματα.

Ηταν η δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων γι' αυτήν τη βδομάδα, μετά τις πορείες και συγκεντρώσεις της Τρίτης. Χτες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων αναμενόταν να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τη συνέχεια. Δηλώσεις που κάνουν διαδηλωτές σε ΜΜΕ φανερώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν σε ένα μέρος του κόσμου, αλλά από την άλλη και την απογοήτευση, τα αδιέξοδα που είναι υπαρκτά για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, δεδομένης της απουσίας μιας ισχυρής οργανωμένης πολιτικής πρωτοπορίας και ενός ισχυρού, ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος. Για παράδειγμα, αρκετοί λένε πως διαδηλώνουν για πολλοστή φορά αλλά έχουν «μικρές ελπίδες» ότι θα αλλάξει κάτι. Αρκετοί επιμένουν ότι στις προεδρικές εκλογές του 2017 θα ψηφίσουν «άκυρο».

Από την άλλη μεριά, δε λείπουν οι εντάσεις, δεδομένης και της ατμόσφαιρας που καλλιεργεί η ισχυρή παρουσία αστυνομικών σε πολλές πόλεις, αλλά και αποφάσεις για απαγόρευση των κινητοποιήσεων, όπως έγινε στη Ναντ. Στο Παρίσι, προχτές, πυρπολήθηκε αστυνομικό όχημα. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών για να συκοφαντήσει τις διαδηλώσεις και να δικαιολογήσει την ενίσχυση των μέτρων καταστολής.

Χτες, η Εθνοσυνέλευση άναψε κι αυτή με τη σειρά της «πράσινο φως» για τη νέα παράταση (έως τα τέλη του Ιούλη) του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με επιχείρημα τις «ανάγκες» για την ασφάλεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στο Παρίσι. Στο μεταξύ, η χτεσινή μέρα (τυχαία;) επιλέχτηκε για να γίνουν γνωστές οι δηλώσεις που είχε κάνει από τις 10 Μάη ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών (DGSI), Πατρίκ Καλβάρ, που υποστήριξε πως «η Γαλλία είναι η χώρα που απειλείται περισσότερο και γνωρίζουμε πως το Νταές ("Ισλαμικό Κράτος") σχεδιάζει νέες επιθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ