ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
«Δουλεύουν» στο παρασκήνιο κυβέρνηση και «Αθήνα 2004»

Φωτογραφία του υδροβιότοπου του Σχοινιά
Φωτογραφία του υδροβιότοπου του Σχοινιά
Με επαφές στο παρασκήνιο επιχειρούν κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» να δημιουργήσουν ευνοϊκούς συσχετισμούς, ώστε να μην εμφανιστούν εμπόδια στην υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτροπος Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, βρέθηκε τις μέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα, καλεσμένη της προέδρου της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, λίγες μέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφασίσει για το εάν θα πρέπει να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά!

Πηγές από την Οργανωτική Επιτροπή επιβεβαίωσαν τη... φιλοξενία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό αντικείμενο της συνάντησης «αναψυχής» στην Κέρκυρα (εκεί ήταν και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) ήταν το θέμα του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά. Απ' ό,τι φαίνεται, κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» «στέρεψαν» από επιχειρήματα και προσφεύγουν στη σιγουριά των δημοσίων σχέσεων.

Οπως είναι γνωστό, σε λίγες μέρες η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του έργου, μετά και από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη, αλλά και οικολογικών οργανώσεων και φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, απαντώντας σε προφορική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αξιολογούνται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να αποφασίσει η Επιτροπή για τη συνέχεια που θα δώσει στην υπόθεση».

Οπως ανέφερε στην Ερώτησή του ο Κ. Αλυσσανδράκης, «σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας, η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχαιολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Τμήμα του διεθνούς ICOMOS, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΔΣ του Δήμου της Αθήνας, πλήθος οικολογικών οργανώσεων και επιστήμονες της Ευρώπης είναι αντίθετοι με τη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για τους εξής λόγους:

Στο χώρο αυτό διεξήχθη το 490 π.Χ. η σημαντική μάχη των Αθηναίων κατά των Περσών, η επιτυχής έκβαση της οποίας είχε τεράστια σημασία στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Με τα έργα που προγραμματίζονται θα καταστραφεί η οικολογική ισορροπία του μοναδικού υδροβιότοπου του λεκανοπεδίου της Αττικής και θα εκδιωχθούν περισσότερα από 170 είδη πουλιών».

Πάντως, η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία βάζει «φρένο» στη δημιουργία αναψυκτηρίων και εστιατορίων εντός της ζώνης του λεγόμενου «Εθνικού Πάρκου Σχοινιά», όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις περιπέτειες. Η αμηχανία είναι δεδομένη, αφού και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, με δηλώσεις του μία μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε πει ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπει τέτοιες κατασκευές!..

Την ίδια στιγμή, η Αρχαιολογική Εταιρεία έχει καταρρίψει και τα τελευταία πιθανά και απίθανα επιχειρήματα, που παρουσιάζει κατά καιρούς ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, για το πού έγινε η Μάχη του Μαραθώνα.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις για την κατασκευή του έργου κλιμακώνονται και την Κυριακή 29 του Απρίλη η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Σχοινιά διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή, όπου θα κατασκευαστεί το Κωπηλατοδρόμιο.

«Οργιο» για το Ολυμπιακό Χωριό

Ανακηρύχτηκαν οι προσωρινοί μειοδότες για τις τέσσερις εργολαβίες του έργου

«Αν πάρει κανείς υπόψη του τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών - έλεγε χτες στο «Ρ» άνθρωπος που έχει πλήρη γνώση του θέματος - οι όμιλοι αυτοί μπορεί και να μην ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού». Σύμφωνα πάντως με τα δεδομένα που υπάρχουν, μεταξύ αυτών που ουσιαστικά πληρούν τις... «προϋποθέσεις» του διαγωνισμού συγκαταλέγονται οι εξής όμιλοι: «Ελληνική Τεχνοδομική», «ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ», «ΑΕΓΕΚ», «ΑΒΑΞ» και «ΓΕΚΑΤ - ΓΝΩΜΩΝ» - (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15.2.2001).

***

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από ρεπορτάζ του «Ρ» μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καθώς η αρμόδια επιτροπή της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ», ανακήρυξε τους προσωρινούς μειοδότες για τις τέσσερις εργολαβίες του έργου.

Συγκεκριμένα:

  • για την πρώτη εργολαβία προσωρινός μειοδότης ανακηρύχτηκε η κοινοπραξία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ - ΑΛΤΕ - ΓΕΚΑΤ».
  • για τη δεύτερη εργολαβία η κοινοπραξία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ».
  • για την τρίτη εργολαβία η κοινοπραξία «ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ - ΣΙΓΑΛΑΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ».
  • και για την τέταρτη εργολαβία η κοινοπραξία «ΑΒΑΞ ΑΕ - ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ - ΓΕΚ ΑΕ».

Το παρασκήνιο οργίασε όλες τις προηγούμενες μέρες, αφού ορισμένες εταιρίες (σ.σ. οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές), είχαν συμφωνήσει να υποβληθούν συνολικά 10 προσφορές. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να τα βρουν μεταξύ τους και έτσι υποβλήθηκαν 15 προσφορές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υποβληθούν συνολικά 10 ενστάσεις, προκειμένου να μείνουν όσοι... έπρεπε, για να μοιραστούν μεταξύ τους το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ» στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη..!

Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και επιχειρηματιών είχαν σαν αποτέλεσμα οι εκπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται στις προσφορές να είναι ελάχιστες, κάτι που όπως εκτιμούν ειδικοί «θα εκτοξεύσει το κόστος του έργου στα ύψη». Απ' ό,τι φαίνεται το ποσό των 120 δισ. δρχ. που ήταν η αρχική εκτίμηση θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Κόστος που θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους - δικαιούχους του ΟΕΚ.

Η υπογραφή των οριστικών συμβάσεων με τους αναδόχους υπολογίζεται να γίνει στα τέλη Απρίλη.

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
«Πινγκ - πονγκ» μεταξύ δήμου - ΥΠΕΧΩΔΕ

Συνεχίζεται το ...«πινγκ - πονγκ» ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφορικά με την τύχη του «κτήματος Θων», αφού κανείς από τους δύο αρμόδιους φορείς δεν αναλαμβάνει να πάρει μια γενναία απόφαση για τη σωτηρία του. Αντιθέτως, με τη στάση και την πολιτική τους όλο αυτό το διάστημα προωθούν τα σχέδια του Μπ. Βωβού να οικοπεδοποιήσει και το υπόλοιπο μέρος του κτήματος, χτίζοντας άλλο ένα γυάλινο μεγαθήριο και υπόγειο γκαράζ 400 θέσεων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο Κ. Λαλιώτης για άλλη μια φορά επιρρίπτει ευθύνες στον Δ. Αβραμόπουλο και τη διοίκησή του για την απόφασή του να παραδώσει τον εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στον Μπ. Βωβό, σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνηθεί να αναλάβει το πλήρες κόστος της απαλλοτρίωσης της περιοχής εντός 10 ημερών. Ο Κ. Λαλιώτης εμμένει, μέσω της επιστολής του, στα 2 δισ. που είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει για το χώρο και καλεί τη διοίκηση του δήμου να πράξει το ίδιο. Τέλος ισχυρίζεται ότι έχει ήδη προωθήσει σχέδια για να γίνει όλη η περιοχή πράσινο.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής είναι, από την πλευρά τους, έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και επισημαίνουν με ανακοινώσεις ότι ο αγώνας για τη διάσωση όλου του Θων θα συνεχιστεί. Ετσι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Α. Αμπελοκήπων και ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων συνδιοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59) συγκέντρωση - σύσκεψη συλλόγων και κατοίκων της περιοχής για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Προωθείται ο ανταγωνισμός στον ΟΤΕ

Δρομολογείται ο ανταγωνισμός ιδιωτών στον ΟΤΕ και στη σταθερή τηλεφωνία. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έδωσε στην εταιρία «Forthnet» άδεια παροχής δημόσιας σταθερής τηλεφωνίας με κωδικό επιλογής. Είναι η πρώτη άδεια αυτής της κατηγορίας για την παροχή δημόσιας σταθερής τηλεφωνίας.

Ο συνδρομητής που θα χρησιμοποιεί το δίκτυό της, θα καλεί αρχικά ένα τετραψήφιο νούμερο για να εισέλθει στο δίκτυο της εταιρίας και ακολούθως θα καλεί τον αριθμό κλήσης που τον ενδιαφέρει. Αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με τον ΟΤΕ για τη χρήση του δικτύου του.

Υπολογίζεται ότι η «Forthnet» θα ξεκινήσει να πουλά τις υπηρεσίες της το φθινόπωρο. Αίτηση για αντίστοιχη άδεια φέρεται να έχει υποβάλει και η εταιρία «Grapres». Η αίτηση εξετάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι σταθερή τηλεφωνία μπορούν να παρέχουν και οι «Panafon», «Europrom», «Quest Wireless», «Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες» και κοινοπραξία της ΔΕΗ, που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα για παροχή υπηρεσιών σταθερής ασύρματης πρόσβασης και προετοιμάζουν τα δίκτυά τους. Στις «Μεσογειακές» το 40% κατέχει η «Forthnet» και το υπόλοιπο η «Stet Hellas». Η «Telecom Italia», που βρίσκεται πίσω από την «Stet», φέρεται να έχει συμφωνήσει για την απόκτηση ποσοστού που προσεγγίζει το 35-40% της «Forthnet».

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
Πρόταση 4 αδειών για την τρίτης γενιάς

Τη χορήγηση τεσσάρων αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς δείχνει να εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων, τη χρήση διαδικτύου κλπ. μέσω κινητής τηλεφωνικής συσκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤΤ θα προτείνει στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών τη χορήγηση τεσσάρων τέτοιων αδειών. Ακόμα, ο ένας αδειοδοτούμενος να έχει το δικαίωμα ανάπτυξης υπηρεσιών και της γνωστής, δεύτερης γενιάς κινητής τηλεφωνίας.

Η εισήγηση της ΕΕΤΤ θα δοθεί επίσημα στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών την ερχόμενη βδομάδα. Το υπουργείο θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποια διαδικασία θα χορηγηθούν οι άδειες (δημοπρασία, δημοπρασία πολλαπλών γύρων, επιλογή εταιριών κλπ.). Πάντως, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η όποια διαδικασία θα γίνει στις αρχές Ιούλη.

Επίσης, δε φαίνεται να υπάρχει απόφαση για τον τρόπο πληρωμής του τιμήματος των αδειών. Εξετάζεται η καταβολή ενός αρχικού ποσού και στη συνέχεια ποσοστού επί του τζίρου, τμηματική καταβολή του τιμήματος κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ