ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Απόνερα» σε όλα τα «στρατόπεδα» από την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση

Οι εξελίξεις οδηγούν σε αναδιάταξη του σχεδιασμού όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή

Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία
Αμερικανοί στρατιώτες στη Βόρεια Συρία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που εκτυλίσσονται στην περιοχή, φαίνεται πως δίνει ώθηση στα σχέδια άλλων δυνάμεων για αύξηση του γεωπολιτικού ρόλου τους στην περιοχή, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, που έχει αναλάβει να «καλύψει» το κενό, προωθώντας μεθοδικά την κλιμάκωση της στρατιωτικής χερσαίας επέμβασης στη βόρεια Συρία.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν προβλέπουν ακύρωση, αλλά μικρή αναβολή στα γνωστά σχέδια για επίθεση και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, σε θέσεις των Κούρδων των δυνάμεων SDF στη βόρεια Συρία που συνεργάστηκαν στενά με τους Αμερικανούς σε επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Αυτό επιβεβαίωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, η σχεδιαζόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, που δείχνει επανασχεδιασμό της παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή, συζητήθηκε και το βράδυ της Κυριακής σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, το θέμα της «αργής και εξαιρετικά συντονισμένης» αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», «την αμοιβαία μας εμπλοκή στη Συρία» και τις εμπορικές σχέσεις που «έχουν αναπτυχθεί σημαντικά».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία «μακρά και παραγωγική», ενώ νωρίτερα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για σημαντική αύξηση της κινητικότητας, πολλών δεκάδων τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων, στα σύνορα με τη Συρία, κοντά στον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ...

Της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ - Ερντογάν προηγήθηκε η είδηση της επίσπευσης της παραίτησης του υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις (λόγω της διαφωνίας του με τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία) όχι στα μέσα Φλεβάρη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά την 1η Γενάρη.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα εκτελεί, από την Πρωτοχρονιά, χρέη υπουργού Αμυνας ο υφυπουργός Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος διορίστηκε στο πόστο αυτό το Μάρτη του 2017 έπειτα από μία πολυετή θητεία σε διευθυντικές και επιτελικές θέσεις σε αμυντικά σχέδια παραγωγής του μονοπωλίου «Boeing».

«Παραίτηση» ανακοίνωσε νωρίτερα και ο επικεφαλής των ΗΠΑ στο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στρατηγός ε.α. Μπρετ Μακ Γκουργκ, ο οποίος είχε διοριστεί στο πόστο αυτό από τον προηγούμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ αναφέρθηκε υποτιμητικά την Κυριακή σε αυτήν την παραίτηση λέγοντας ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξή του παρά μόνο όταν άκουσε για την «παραίτησή» του. Τόνισε επίσης με νόημα ότι η θητεία του στρατηγού ε.α. θα ολοκληρωνόταν, ούτως ή άλλως, το Φλεβάρη...

Η αναδιάταξη των σχεδιασμών των ΗΠΑ στη Συρία ρίχνει παράλληλα «νερό στο μύλο» των Γάλλων ιμπεριαλιστών που βλέπουν την εξέλιξη με «ενδιαφέρον», εκτιμώντας ότι τους δημιουργεί περιθώρια για αύξηση του ρόλου τους στην περιοχή.

Την Κυριακή, από το Τσαντ, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε «μεγάλη λύπη» για την απόφαση περί «αποχώρησης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι θυσίες μαχητών που πολέμησαν τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία, όπως οι Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).

Στα σχέδια των ΗΠΑ για «αποχώρηση» από τη Συρία αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι είναι βήμα προς τη θετική κατεύθυνση αλλά δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. «Οι ΗΠΑ ήταν παρούσες ας πούμε στο Αφγανιστάν πόσο καιρό; 17 χρόνια; Και κάθε χρόνο λένε πως αποχωρούν. Αλλά είναι ακόμη εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Ρωσικό ενδιαφέρον για αναβαθμισμένο ρόλο στο παζάρι

Συνέντευξη Τύπου του Λαβρόφ μετά από συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του

ΜΟΣΧΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για αναβάθμιση του ρόλου της στις διαπραγματεύσεις για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ενόψει των προσπαθειών των ΗΠΑ να προωθήσουν ακόμη ένα δήθεν «ειρηνευτικό σχέδιο», εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 21/12 στη Μόσχα έπειτα από τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ αλ Μάλικι, ο Λαβρόφ δεν έκρυψε τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας του για αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η αναθέρμανση των σχέσεων με πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πετύχουν μόνες τους μία συμφωνία για το Παλαιστινιακό και πως μια νέα διαπραγμάτευση θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή του λεγόμενου κουαρτέτου για το Παλαιστινιακό (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ), σε συνεργασία με τον «Αραβικό Σύνδεσμο».

Σε επόμενο σημείο, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την «ασφάλεια του Ισραήλ» (!), λέγοντας: «Δεδομένων των ειδικών σχέσεών μας όχι μόνο με την Παλαιστίνη αλλά και με το Ισραήλ, θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίτευξη μίας σθεναρής συμφωνίας που θα εξασφαλίσει νομικά τα νόμιμα συμφέροντα του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας χωρίς αυτή να βλάψει τα συμφέροντα των Παλαιστινίων».

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου την Παρασκευή χιλιάδες κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν σε μεγάλες διαδηλώσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

Ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού για μία ακόμη φορά δεν δίστασαν να χτυπήσουν «στο ψαχνό» τους άοπλους διαδηλωτές, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο εφήβους, ηλικίας 16 και 18 ετών. Από τα ισραηλινά πυρά τραυματίστηκαν άλλοι 50 περίπου.

Το Σάββατο, τέλος, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ανακοίνωσε στη Ραμάλα πως η Παλαιστινιακή Αρχή ανταποκρίνεται στην απόφαση του παλαιστινιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για διάλυση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (της παλαιστινιακής Βουλής) με στόχο τη διεξαγωγή παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών σε έξι μήνες.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στα σχέδια των ΗΠΑ για «ειρηνευτικό σχέδιο» - που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αλλά το διαφημίζουν ως «συμφωνία του αιώνα» - τονίζοντας ότι θα το απορρίψει. «Είπαμε όχι και θα συνεχίσουμε να λέμε όχι. Αν φύγει από το τραπέζι διαπραγμάτευσης η Ιερουσαλήμ, δεν θα μείνει τίποτε να συζητήσουμε. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό, ούτε θα το αποδεχτούμε! Δεν θα πουλήσουμε την Ιερουσαλήμ, θα παραμείνει η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», είπε χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ
Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - Γερουσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι ενδοαστικές κόντρες και τα σκληρά παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο. Η μεν κυβέρνηση πιέζει για την εξασφάλιση πόρων ύψους 5 δισ. δολαρίων για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τα δε στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία αρνούνται προσχηματικά να συναινέσουν σε οποιοδήποτε ποσό για αυτόν το σκοπό.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνος Μιτς ΜακΚόνελ, συναντήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που προκάλεσε για μία ακόμη φορά την προσωρινή αναστολή μέρους των ομοσπονδιακών κυβερνητικών και δημόσιων υπηρεσιών.

Ο ΜακΚόνελ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε «χωρίς συμφωνία» και ανακοίνωσε πως «η Ολομέλεια της Γερουσίας προβλέπεται μετά τις 27 Δεκέμβρη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών - που έχει αναγκάσει σε άδεια άνευ αποδοχών χιλιάδες υπαλλήλους - και στις αρχές του νέου χρόνου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του παραμένει ανυποχώρητο, τονίζοντας ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση που θα περιλάμβανε χρήματα για το τείχος.

Η όξυνση των αντιπαραθέσεων με το Κογκρέσο ανάγκασε τον Τραμπ να παραμείνει στην Ουάσιγκτον και να αναβάλει τα σχέδιά του για μετάβαση στο πολυτελές θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα για τα Χριστούγεννα.

Νέες κινητοποιήσεις στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης Μακρόν έγιναν το Σαββατοκύριακο. Διαδηλώσεις αλλά και αποκλεισμοί δρόμων έγιναν σε διάφορες πόλεις, σε αρκετές περιπτώσεις με «κίτρινα γιλέκα», συντηρώντας τη συζήτηση για όλο αυτό το «κίνημα» που συνδέεται και με παρεμβάσεις πολλών αστικών δυνάμεων, με φόντο την όξυνση ενδοαστικών διαφωνιών και ανταγωνισμών για τον τρόπο υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων, ενόψει και των ευρωεκλογών του Μάη.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση επιστράτευσε και πάλι τις δυνάμεις καταστολής για να τηρήσει την τάξη, με χρήση και δακρυγόνων. Μόνο στο Παρίσι έγιναν 179 προσαγωγές.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, «κίτρινα γιλέκα» απέκλεισαν τη διέλευση φορτηγών (επιτρέποντας αυτή των ΙΧ αυτοκινήτων) από τα ισπανο-γαλλικά σύνορα χαρακτηρίζοντάς τα «σύμβολα των ισπανικών εισαγωγών προς τη Γαλλία σε τιμές εκποίησης εδώ και πολλά χρόνια». Επίσης, ακόμα μια φορά στις παρεμβάσεις των «κίτρινων γιλέκων» κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσουν». Θέμα συζήτησης στη Γαλλία έγινε, τέλος, η κίνηση ενός αστυνομικού να προτάξει το πιστόλι του σε διαδηλωτές που πλησίαζαν ομάδα μοτοσικλετιστών της αστυνομίας, των οποίων οι μηχανές είχαν ανατραπεί και προσπαθούσαν να τις σηκώσουν από το έδαφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ