ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μόνιμες η φοροληστεία του λαού και οι απαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Απέρριψε η κυβέρνηση ΝΔ, όπως είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τις τροπολογίες του ΚΚΕ για μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων από τη φοροληστεία

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, υπερψηφίστηκε χτες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία, με «τυρί» μια ελάχιστη μείωση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το οποίο διατηρεί, και κάποιες «βελτιώσεις» στη ρύθμιση των 120 δόσεων, επιδιώκει να συγκαλύψει την άγρια φοροληστεία που διατηρεί και ενισχύει σε βάρος του λαού, για να εξασφαλίζονται ρευστότητα και κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και να νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά χαράτσια στη λαϊκή συνείδηση.

Αλλωστε, το πόσο απέχουν οι «βελτιώσεις» αυτές ακόμα και από στοιχειώδη μέτρα για την πραγματική ανακούφιση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων αποκαλύφθηκε περίτρανα όταν, κατά την πρακτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε - και μάλιστα ασυζητητί - τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, τη μείωση των χρεών τους προς το Δημόσιο με τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων κ.ά.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να εξασφαλίσει ούτε την παραμικρή πραγματική ανάσα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ανακοίνωσε διά στόματος πρωθυπουργού νέες γενναίες φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει μέχρι τέλη Αυγούστου και θα προβλέπει μεταξύ άλλων παραπέρα δραστική μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η χτεσινή συζήτηση έδωσε την ευκαιρία σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση να δηλώσουν συμπαραστάτες της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσπάθειά της να «τονώσει» παραπέρα την καπιταλιστική κερδοφορία, καταθέτοντας τις δικές τους σχετικές «εποικοδομητικές» προτάσεις.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο, ενώ με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ανέδειξαν τον άδικο - ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, που μεταφέρει τα βάρη στο λαό απαλλάσσοντας το κεφάλαιο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απόρριψη των τροπολογιών του ΚΚΕ, που περιλάμβαναν μέτρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Ανέδειξαν ακόμα την προσπάθεια παραπλάνησης του λαού από την κυβέρνηση της ΝΔ - στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ - την ίδια ώρα που η φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών μονιμοποιείται, ενώ απευθυνόμενοι στο λαό πρόβαλαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάκτηση απωλειών και για διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια

Τη Δευτέρα αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοθέτημα της κυβέρνησης για το «επιτελικό κράτος», η συζήτηση του οποίου συνεχίστηκε και χτες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να προωθήσει νέες αντιλαϊκές προσαρμογές του αστικού κράτους, ώστε αυτό να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, τόσο στην αιτιολογική του έκθεση, όσο και στις ειδικές εκθέσεις για τις συνέπειες που συνοδεύουν το νομοσχέδιο αναφέρεται σαφέστατα ότι οι διατάξεις επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τα «ζητούμενα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και εμπιστοσύνης των επενδυτών», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αυτά που λήφθηκαν υπόψη είναι οι «καλύτερες διεθνείς πρακτικές», όπως του ΟΟΣΑ, της ΕΕ κ.ο.κ.

Στα πλαίσια αυτά μεταξύ άλλων προβλέπεται η κωδικοποίηση στη νομοθεσία, με την μονιμοποίηση του αντιλαϊκού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί η «μείωση της γραφειοκρατίας» για τις επενδύσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύεται ο ρόλος του Υπουργικού Συμβουλίου, διευρύνεται ο ρόλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΟΙΣΥΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), εισάγεται ο θεσμός των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων σε κάθε υπουργείο, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των δαπανών κ.ά.

Από τη συζήτηση στις Επιτροπές που συνεχίστηκε και χτες προβάλλει η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στην ανάγκη της περαιτέρω προσαρμογής του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, με τις διαφωνίες τους να επικεντρώνονται σε επιμέρους στοιχεία. Ηταν χαρακτηριστικό το παράπονο που εξέφρασε χτες η πρ. υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινή βουλευτής του Ολ. Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως δική της απόφαση την κωδικοποίηση, για τη μονιμοποίηση της αντιλαϊκής νομοθεσίας και των μνημονίων, όταν, όπως είπε, «είναι έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων στη ΝΔ «την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας» που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στον αντίποδα αυτών το ΚΚΕ, και με τις τοποθετήσεις του ειδικού του αγορητή Μανώλη Συντυχάκη ανέδειξε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και συνάμα πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, πιο ικανό στην επιβολή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

«Τροχιοδεικτικές» για το κεφάλαιο και σύμπλευση που βγάζει μάτι

Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συζήτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «ένα από τα δέκα νομοσχέδια που - στο επόμενο 4μηνο - θα αποτελέσουν την πυξίδα μας για μια ολόκληρη τετραετία».

Τόνισε ότι το νομοθέτημα «ευνοεί (...) και επαγγελματίες και επιχειρήσεις», «υπηρετεί (...) την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη» κ.ά. Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ φέρνουν, μεταξύ άλλων, «και βελτίωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών». Για δε τις 120 δόσεις υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνδέει τη ρύθμιση «με το ξεπάγωμα των λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης και αναγκαστικών μέτρων», δίνοντας έτσι «ανάσα και ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες».

Από την άλλη, επέμεινε στον εκβιασμό για τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να ξηλωθούν να πληρώσουν, καλώντας «τους οφειλέτες να εκμεταλλευθούν αυτή την τελευταία ευκαιρία, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση τόσο γενναιόδωρη», προαναγγέλλοντας παράλληλα και έναν «μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων» που «δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά».

Δείχνοντας εξάλλου ότι το νομοσχέδιο έρχεται να λειτουργήσει και ως «τυράκι» για το λαό νομιμοποιώντας στη συνείδησή του τις διαρκείς θυσίες στο όνομα των «κοινών στόχων» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν δίστασε να πει πως «οι κοινωνίες είναι, πλέον, πολύ σύνθετες για να ερμηνεύονται με ταξικούς όρους του 19ου αιώνα. Και η πραγματικότητα προκαλεί, όντως, ανισότητες, οι οποίες, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκες από αυτές που μάθαμε στο παρελθόν».

Τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «αποτελεί και την πρώτη τροχιοδεικτική βολή» της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι αμέσως μετά έρχεται το... κυρίως μενού, των νέων προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους: «Σε λίγο έρχεται η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα απλοποιεί διαδικασίες, θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις, θα κινητοποιεί ταυτόχρονα και ελληνικά κεφάλαια. Θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παροτρύνσεις στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για το κεφάλαιο

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί δήλωσαν και χτες συμπαραστάτες της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να «τονώσει» την καπιταλιστική κερδοφορία, καταθέτοντας τις δικές τους εποικοδομητικές προτάσεις.

Χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου, αφού είπε για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ότι «φέρνει μικρές αλλαγές σε δικές μας ρυθμίσεις» προέτρεψε την κυβέρνηση για «περαιτέρω στοχευμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», αφού «υπάρχει εξασφαλισμένος δημοσιονομικός χώρος». Κατέθεσε δε τροπολογία που προβλέπει μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε κουβέντα για κατάργηση.

Την πατρότητα προτάσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τις 120 δόσεις διεκδίκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, ενώ απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου εξέφρασε την αγωνία της για το αν οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο», διερωτήθηκε αν υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υποστήριξε την επαναδιαπραγμάτευση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για «απελευθέρωση των αναγκαίων πόρων» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, διαβεβαιώνοντας την κυβέρνηση ότι το ΚΙΝΑΛ θα συμβάλει «στην αναγκαία νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε το νομοσχέδιο γιατί κατά τον επικεφαλής του, Γ. Βαρουφάκη, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν αφορούν «καμία από τις πτυχές που τραυματίζουν τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη», βάζοντας κι αυτός πλάτη στα μυθεύματα περί «κοινών συμφερόντων» εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων.

Ο δε πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος, πρότεινε στην κυβέρνηση για «σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο» που θέλουν οι επιχειρήσεις «να εφαρμόσει το αμερικανικό μοντέλο να τελειώνουμε».

Μάλιστα, αυτό το συναινετικό κλίμα που κυριάρχησε, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και κατά τη χτεσινή συζήτηση, στην Ολομέλεια, χαιρετίστηκε τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
Εκτός πραγματικότητας τα περί «βιώσιμης ανάπτυξης» για όλους

Το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων - διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος για να μην περάσει η παραπλάνηση του λαού, για να γίνει συνείδηση η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της άθλιας κατάστασης. «Θα επιμείνουμε για να ανέβει πολύ ψηλά η απαιτητικότητα και η διεκδικητική ικανότητα των εργαζομένων, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαρίνος.

Δείχνοντας την παραπλάνηση και αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο Γ. Μαρίνος εστίασε στη «συντονισμένη προσπάθεια να εγκλωβιστεί η λαϊκή σκέψη στη διατήρηση και στη μονιμοποίηση με τη μεταφορά του στους δήμους», θυμίζοντας πως ο φόρος αυτός έχει τη δική του ιστορία: Τον δρόμο άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τον ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2013, τον θωράκισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον συνεχίζει τώρα ξανά η ΝΔ, με αποτέλεσμα τα λαϊκά νοικοκυριά να χάνουν 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο από αυτόν.

Σημείωσε ότι το ΚΚΕ τοποθετείται με το «παρών» στο νομοσχέδιο γιατί ενδιαφέρεται και για τη μικρή ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, τονίζοντας ότι απαιτεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φορομπηχτικών μέτρων για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, διεκδικώντας την αύξηση της φορολογίας των κερδών και της περιουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, γι' αυτό κατέθεσε και τις τροπολογίες μεταφέροντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Τόνισε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι θεωρίες από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα περί «βιώσιμης ανάπτυξης», κάλυψης των ανισοτήτων και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, τόσο για εκμεταλλευόμενους όσο και για εκμεταλλευτές.

«Η πράξη μιλάει», σημείωσε, φέροντας το παράδειγμα των βιομηχανικών εργατών που κυνηγούν το μεροκάματο, το οποίο πληρώνουν πολλές φορές και με τη ζωή τους για να τα φέρουν βόλτα και από πάνω τους ληστεύει η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική. «Οι βιομήχανοι εκμεταλλευτές τους, όμως, δεν ξέρουν τι έχουν. Απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, μειωμένους συντελεστές φορολογίας των κερδών», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα οι ναυτεργάτες, που «στενάζουν κάτω από την μπότα της εφοπλιστικής εκμετάλλευσης και τους θερίζει η εφορία, ενώ οι εφοπλιστές θησαυρίζουν» και «δεν φορολογούνται ούτε για τα κέρδη τους ούτε για τα περιουσιακά τους στοιχεία που ξεπερνούν τα 100.000.000.000 δολάρια». Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό που υποφέρουν από τους χαμηλούς μισθούς και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τα φορολογικά χαράτσια, την ίδια ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι «καμαρώνουν για τα κέρδη τους και απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις».

«Επιασε δουλειά» το «αριστερό ψαλτήρι» του συστήματος

Σε πλήρη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά επιδόθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, για να συγκαλύψει προφανώς την ταύτισή του με την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που απέρριψαν τις τροπολογίες του Κόμματος, φτάνοντας να ισχυριστεί πως «δεν θα συμφωνήσουμε με τους φίλους του ΚΚΕ, γιατί δεν θεωρούμε ότι μια ακίνητη περιουσία 2 εκατομμυρίων ευρώ, 3 εκατομμυρίων ευρώ εμπίπτει στη λαϊκή κατοικία»!

Δίνοντάς του πληρωμένη απάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης ή αγράμματος είναι ή προβοκάτορας, γιατί η τροπολογία του ΚΚΕ λέει πολύ συγκεκριμένα τα εξής: Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και στη δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτει τις ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και ταυτόχρονα αυξάνεται η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων. Και η λαϊκή οικογένεια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη στην ανάλυσή μας, προκύπτει από τη θέση της στην παραγωγή και από τα λαϊκά εισοδήματα. Από αυτήν την άποψη ούτε η θέση του κ. Βαρουφάκη στην παραγωγή ούτε το εισόδημά του τον εντάσσει μέσα στη λαϊκή οικογένεια, αλλά μάλλον φοβάται ότι θα πληρώσει πολύ περισσότερα αν υπερψηφιζόταν η τροπολογία του ΚΚΕ».

«Βέβαια», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αλλού είναι το ζήτημα της προβοκάτσιας», τονίζοντας ότι ο Γ. Βαρουφάκης, «ως αριστερό ψαλτήρι του συστήματος», θέλει «να χαρακτηρίσει τις προτάσεις του ΚΚΕ μαξιμαλιστικές». «Παίζει αυτόν τον προβοκατόρικο ρόλο ο κ. Βαρουφάκης γιατί βεβαίως το ΚΚΕ χαλάει τη σούπα στην οποία και αυτός είναι ενταγμένος», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι την ίδια ώρα που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 μιλάνε για μια «εθνική» στρατηγική, «εθνική» διαπραγμάτευση για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα του κράτους να χρηματοδοτεί και να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και από εκεί και πέρα για τα λαϊκά στρώματα η μόνη πρόβλεψη είναι η αναδιανομή της φτώχειας, έρχεται το ΚΚΕ και «μπορεί και αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Παίρνετε τη σκυτάλη για να μειώσετε κι άλλο τους φόρους στο κεφάλαιο

Για τεράστια επιχείρηση να νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε ότι με μικρομερεμέτια δεν αλλάζει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του Φορολογικού, καθώς σχεδόν το σύνολο των κρατικών εσόδων είναι από τα λαϊκά στρώματα και το κεφάλαιο επιβαρύνεται μόνο με 5%, αφού έχει νόμιμες φοροαπαλλαγές, όπως οι εφοπλιστές με τις συνολικά 55 φοροαπαλλαγές.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διανεμόμενα κέρδη και η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων για το κεφάλαιο. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους μιας και για τον φτωχό το όφελος είναι 95 ευρώ και για τον πλούσιο είναι 1.550 ευρώ.

Αντίστοιχα χαρακτήρισε πρόκληση τις τροποποιήσεις στο νόμο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, «γιατί ακριβώς θέλετε να σφίξετε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που πρέπει να εκπληρώνουν και τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, γιατί ακριβώς μέσα σε αυτήν τη ρύθμιση εντάσσετε και τις επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατομμύριο ευρώ».

Ενώ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές για ταβάνι στο ύψος των συντάξεων, σημείωσε ότι διατηρείται το δάπεδο των συντάξεων φτώχειας και ζήτησε να επιστραφούν τα κλεμμένα στους συνταξιούχους.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ομονοούν στη νομιμοποίηση των χαρατσιών και του ταξικού φορολογικού συστήματος, που διαρκώς θα γίνεται και πιο επιθετικό σε βάρος του λαού, στο «να νομιμοποιηθεί στον κόσμο ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν στα έσοδα του κράτους για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δανειστές και οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», στο να κάνουν το λαό «χειροκροτητή της αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής και ταυτόχρονα ουρά των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων».

«Απέναντί σας βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ», που μάχεται για μη μάθει ο κόσμος να ζει με μικρότερες απαιτήσεις, για επιστροφή του συνόλου των απωλειών που κλάπηκαν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και για ένα οργανωμένο, μαζικό, ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέχρι τις συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές, για να μπορεί ο λαός μας να ζει με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του, κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Ρυθμίσεις - κοροϊδία για να νομιμοποιήσουν άδικους φόρους

«Σε καμία περίπτωση οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο, δεν οδηγούν σε ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, του λαού, ενώ επιστρατεύοντας το γνωστό "σου παίρνω 100 και σου δίνω πίσω 1", ζητάτε από τον λαό να πει και "ευχαριστώ" για τα ψίχουλα, την ίδια ώρα που τον τσακίζετε διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπουκώνετε πλουσιοπάροχα τους επιχειρηματικούς ομίλους με αναπτυξιακούς νόμους, κίνητρα, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, ενισχύσεις σε ρευστό και άλλα», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης στην παρέμβασή του κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Στόχος της κυβέρνησης, επισήμανε, είναι η καλλιέργεια κλίματος ανοχής - υπομονής στο λαό, ώστε να θεωρηθούν περασμένες - ξεχασμένες οι τεράστιες απώλειες που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια και να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Οπως τόνισε, τώρα αυτό που επιχειρείται είναι μετά την άγρια φοροληστεία που έχουν εφαρμόσει εναλλάξ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα με τη συνεχιζόμενη επίθεση σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ., να παρουσιάζεται ως «ανάσα και θετικά μέτρα ότι τα χρεωμένα νοικοκυριά διευκολύνονται προκειμένου να καταβάλουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των αντιλαϊκών χαρατσιών που τους έχουν επιβληθεί, με τους πλειστηριασμούς να τους περιμένουν στη γωνία», όλα για την πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι «οι περιορισμένες βελτιώσεις που προωθούνται στις 120 δόσεις είναι ρυθμίσεις - κοροϊδία που εμφανίζονται ως ελάφρυνση για να νομιμοποιήσουν άδικους φόρους και χρέη στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων» και πρόσθεσε ότι «οι ρυθμίσεις της ΝΔ, όπως και οι ανάλογες ρυθμίσεις που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να διευκολυνθεί η αποπληρωμή χρεών μέχρι και το τελευταίο ευρώ, γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οχι μόνο δεν χαρίζετε ούτε ένα ευρώ, αντίθετα συνεχίζετε τη φοροαφαίμαξη».

Παράλληλα, ο εισηγητής του Κόμματος παρουσίασε τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και ξεκαθάρισε πως «καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει όσο διατηρείται άθικτο και ενισχυμένο όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο» και πως «πραγματική ανακούφιση οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν να πετύχουν μόνο μέσα από τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την πολιτική αυτών που το υπηρετούν. Απάντηση και εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας και υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων νέων, μπορεί να φέρει μόνο η πάλη των εργαζομένων και του λαού για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για τη συγκέντρωση δυνάμεων, ώστε ο λαός να ανοίξει τον δρόμο όπου ο λαός θα γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει. Και σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ έδωσε - και δίνει - όλες του τις δυνάμεις».

ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Η απόρριψη των τροπολογιών του ΚΚΕ δείχνει την ταύτιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Στην απόρριψη των τροπολογιών του ΚΚΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έπραττε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, για να επισημάνει ότι αποδεικνύεται η ταύτισή τους στο να φορτώνουν την κρίση στο λαό.

Τόνισε ότι αυτός που χρωστάει εκατομμύρια θεωρείται επενδυτής και αυτός που οφείλει κάποια ευρώ χαρακτηρίζεται κακοπληρωτής και αυτό όταν οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μείωση μισθών έως και 32% και εκτινάχθηκε σε βάρος του λαού η φορολεηλασία.

«Σήμερα η ΝΔ αρχίζει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για να δικαιολογηθεί ευκολότερα η επόμενη φορολογική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εξάλλου έχει εξαγγελθεί προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι υπεραποσβέσεις 200%, η μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου από το 28% στο 20% σε δύο χρόνια, η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 5%. Το μεγάλο κεφάλαιο πληρώνει - είναι γνωστό - μόνο 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού. Στην εφορία πληρώνουν μόνο τα λαϊκά στρώματα και όχι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές», επισήμανε.

Οσο για τις 120 δόσεις ανέφερε: «Εμφανίζετε τις 120 δόσεις σαν ελάφρυνση. Αυτό που κάνετε είναι να προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε στη συνείδηση των εργαζομένων άδικους, αντιλαϊκούς φόρους και χρέη, να διαμορφώσετε ένα νομικό και τεχνικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνετε την αποπληρωμή των χρεών των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Αυτό δεν είναι παροχή, να πληρώσουμε σε δόσεις τους υπέρογκους φόρους και τα "κόκκινα" δάνεια».

Κάλεσε την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά να μη συμβιβαστούν με την αντιλαϊκή πολιτική, να κάνουν υπόθεση του αγώνα τους τις τροπολογίες του ΚΚΕ που απαντούν στα οξυμένα προβλήματα, στις δικές τους ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ