Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια

Τη Δευτέρα αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοθέτημα της κυβέρνησης για το «επιτελικό κράτος», η συζήτηση του οποίου συνεχίστηκε και χτες σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται να προωθήσει νέες αντιλαϊκές προσαρμογές του αστικού κράτους, ώστε αυτό να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, τόσο στην αιτιολογική του έκθεση, όσο και στις ειδικές εκθέσεις για τις συνέπειες που συνοδεύουν το νομοσχέδιο αναφέρεται σαφέστατα ότι οι διατάξεις επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τα «ζητούμενα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και εμπιστοσύνης των επενδυτών», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αυτά που λήφθηκαν υπόψη είναι οι «καλύτερες διεθνείς πρακτικές», όπως του ΟΟΣΑ, της ΕΕ κ.ο.κ.

Στα πλαίσια αυτά μεταξύ άλλων προβλέπεται η κωδικοποίηση στη νομοθεσία, με την μονιμοποίηση του αντιλαϊκού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, διαδικασία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί η «μείωση της γραφειοκρατίας» για τις επενδύσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύεται ο ρόλος του Υπουργικού Συμβουλίου, διευρύνεται ο ρόλος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΟΙΣΥΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), εισάγεται ο θεσμός των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων σε κάθε υπουργείο, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των δαπανών κ.ά.

Από τη συζήτηση στις Επιτροπές που συνεχίστηκε και χτες προβάλλει η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στην ανάγκη της περαιτέρω προσαρμογής του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, με τις διαφωνίες τους να επικεντρώνονται σε επιμέρους στοιχεία. Ηταν χαρακτηριστικό το παράπονο που εξέφρασε χτες η πρ. υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινή βουλευτής του Ολ. Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως δική της απόφαση την κωδικοποίηση, για τη μονιμοποίηση της αντιλαϊκής νομοθεσίας και των μνημονίων, όταν, όπως είπε, «είναι έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων στη ΝΔ «την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας» που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στον αντίποδα αυτών το ΚΚΕ, και με τις τοποθετήσεις του ειδικού του αγορητή Μανώλη Συντυχάκη ανέδειξε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος και συνάμα πιο αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, πιο ικανό στην επιβολή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου (2019-08-03 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια τη Δευτέρα οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει το κεφάλαιο (2019-08-02 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες (2018-10-31 00:00:00.0)
«Εμβάθυνση ΟΝΕ»: Μνημόνια διαρκείας για τα κέρδη των μονοπωλίων (2018-06-13 00:00:00.0)
Εξαπέλυσε νέα επίθεση στους αγώνες (2010-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ