Τετάρτη 31 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο

Eurokinissi

Προάγγελος της ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Ενεργειακά και στις δρομολογούμενες «διευθετήσεις» σε Κύπρο και Αιγαίο αποδείχτηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, Δευτέρα και Τρίτη στην Κύπρο.

Είπε χαρακτηριστικά στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9/8, την οποία χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη»: «Εκφράζω την ευχή και την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί, εν τέλει, ότι είναι και προς το δικό της όφελος η ταχύτερη επανάληψη των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων μαζί με την ουσιαστική πρόοδο των συνομιλιών. Η κλιμάκωση της προκλητικότητας, εξάλλου, έρχεται σε αντίφαση με κάθε δήλωση προθέσεων επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου».

Πρόσθεσε: «Σε αυτήν την προσπάθεια (...) δεν είμαστε μόνοι. Τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τον ρόλο της Ελλάδος και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της Ασφάλειας και της Ενέργειας. Εχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή η αυξανόμενη αστάθεια επιβάλλει την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με συμμετοχή και άλλων - πολύ ισχυρών - συμμάχων».

Μια σαφής παραπομπή στα σχέδια «διευθετήσεων» που δρομολογούνται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που καλούν Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε «διάλογο» για όλα τα ζητήματα, προς εμπέδωση της ευρωατλαντικής τάξης και ασφάλειας στην ευρύτερη ζώνη για να τρέξουν μπίζνες των αμερικανοΝΑΤΟικών ομίλων, με χαμένους σε κάθε περίπτωση τους λαούς.

Αλλωστε, σε άλλες δηλώσεις του προηγούμενα, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσόριζε ξανά την απευθείας συμμετοχή των ΗΠΑ σε σχήματα όπως την τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ, λέγοντας πως «και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη».

Εξάλλου, επισκεπτόμενος τις ΕΛΔΥΚ, στην ομιλία του εκεί, αναπαρήγαγε την προπαγάνδα ότι η ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού μπορούν να διασφαλιστούν μέσα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του κεφαλαίου και τις κάθε είδους κολιγιές και λυκοσυμμαχίες του. Είπε συγκεκριμένα πως ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ «έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις». Ολα αυτά για τα «ευχολόγια» της ΕΕ, για τον κατά τα άλλα «στρατηγικό εταίρο» της.

«Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη», πρόσθεσε, παραπέμποντας ξανά στα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, τα οποία τρέχουν με ευλογίες των Αμερικανών: «Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη τη γύρω περιοχή. Παρά, λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και τους παροξυσμούς, τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία», ισχυρίστηκε, κρύβοντας ότι κάθε άλλο παρά απομονωμένη στο ιμπεριαλιστικό παζάρι είναι η Τουρκία.

Στο μεταξύ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σε δηλώσεις του χτες στην Αθήνα, τόνισε ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λευκωσία δεν έγινε μόνο για συμβολικούς, αλλά και «πολύ ουσιαστικούς λόγους», αφού όπως είπε συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλονται προσπάθειες για επανάληψη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών. Παρέπεμψε και αυτός στη δήθεν αντίδραση που υπάρχει από πλευράς ΕΕ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι το όλο θέμα αφορά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της, καθώς, όπως είπε, η ΕΕ θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακής της τροφοδοσίας στην Ανατ. Μεσόγειο. Επιχείρημα βγαλμένο απευθείας από τα συρτάρια της Ουάσιγκτον, που δείχνει ευθέως ότι και η κυβέρνηση ΝΔ παρουσιάζει το προχώρημα του επικίνδυνου για τους λαούς αμερικανικού σχεδιασμού στην περιοχή ως προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού, επί των διχοτομικών σχεδίων που είναι στο τραπέζι.

Τέλος, «εθιμοτυπική συνάντηση» με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπ. Οζουγκεργκίν είχε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Είσοδος» «ΕΝΙ» και «TOTAL» και στο «τεμάχιο 7» στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα η παρουσία ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ ενισχύεται διαρκώς. Χτες, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε πως κοινοπραξία της γαλλικής «Total» και της ιταλικής «Eni» αναλαμβάνει πλέον και την «αξιοποίηση» του «οικοπέδου» 7, με ποσοστά 50% και 50%. Ακόμα, η «Total» θα συμμετάσχει στο εξής και στην αξιοποίηση των «οικοπέδων» 2, 3, 8 και 9, με ποσοστά που κυμαίνονται από 20% μέχρι και 40%.

Ο Κύπριος υπουργός μίλησε για «διευθέτηση» που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες». Συμπλήρωσε δε ότι, όπως υπολογίζεται, τέλη 2019 - αρχές 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν συνολικά εννιά νέες γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα ολοκληρωθούν αθροιστικά μέσα στην επόμενη διετία.

Μέσα σε αυτό το φόντο, προχωρούν και οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, με Κύπριους αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμα και για το ενδεχόμενο νέας πενταμερούς διάσκεψης, «εφόσον πληρούνται σημαντικές προϋποθέσεις» το επόμενο διάστημα. Απαντώντας πάντως σε ερώτημα για το αν κάτι τέτοιο θα αποτελέσει και θέμα της συνάντησης που θα έχει με τον Ακιντζί και το φθινόπωρο, στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε «να μην προτρέχουμε του επιθυμητού».

Νέα πολυήμερη περιοδεία Φάνον στη Ν/Α Μεσόγειο

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ξεκινά από σήμερα 31 Ιούλη νέες πολυήμερες επαφές στην περιοχή μας που θα ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Φάνον θα έχει επαφές με εκπροσώπους κυβερνήσεων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σε Λίβανο, Ιορδανία και Ελλάδα, εστιάζοντας σε ζητήματα για την «ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην περιφέρεια». «Αυτό το ταξίδι αντανακλά τη μακροπρόθεσμη αφοσίωση (των ΗΠΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο, για να επεκτείνει οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα» και «για να ενθαρρύνει συζητήσεις για το πώς οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία για ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα...».

Η τριήμερη περιοδεία - αναφέρεται - «θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα, που διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στην προώθηση της ενεργειακής "ολοκλήρωσης" της περιοχής», καθώς στην Αθήνα ο Φάνον θα συμμετάσχει στη «συνάντηση εργασίας» του σχήματος «3+1», που συγκροτούν οι Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ