ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Οι σχέσεις βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο»

Ενταση και φτωχά αποτελέσματα κατά την επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα

Από τη συνάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ
Από τη συνάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ
ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με την υπόθεση Ναβάλνι να αξιοποιείται από την ΕΕ ως μοχλός πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, διεξήχθησαν την Παρασκευή οι συνομιλίες του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Μπορέλ έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα από το 2017, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτη.

Οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, ακροβατώντας ανάμεσα στην «ανάγκη» ανάπτυξης συνεργασίας σε ορισμένους τομείς και στα βαθιά αντικρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα, βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο» και «είναι πολύ τεταμένες», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε έτοιμος «να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα», αποδίδοντας στην ΕΕ την ευθύνη για τις υφιστάμενες εντάσεις.

«Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ (...) είναι μια νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», είπε ο Λαβρόφ. Η ΕΕ «σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος για τη Ρωσία», αλλά «ελπίζουμε τελικά η ΕΕ να δώσει βάρος στα ζωτικά συμφέροντά της».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές διαφωνούν σε πολλά, αλλά εξέφρασαν ενδιαφέρον για ευρύτερο διάλογο και συνεργασία «όπου υπάρχει κοινό συμφέρον». Επίσης προειδοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις τους ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Μπορέλ σημείωσε πως «υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαστούμε», όπως «ο Πολιτισμός, η Ερευνα, η πανδημία, το κλίμα».

Πάντως, επιστρέφοντας από τη Μόσχα, ο Μπορέλ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» όσον αφορά «τις προοπτικές ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας και τις γεωστρατηγικές επιλογές της Ρωσίας», αλλά και για «την άρνηση των ρωσικών αρχών να κάνουν έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο» και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να εξετάσουν τις συνέπειες», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 22 Φλεβάρη για να συζητήσουν τα συμπεράσματα από την επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα.

Στο μεταξύ το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας - ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου Μπορέλ και Λαβρόφ - ότι σκοπεύει να απελάσει τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε «παράνομες διαδηλώσεις» συμπαράστασης προς τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι στις 23 Γενάρη.

Τα ΥΠΕΞ της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις πρεσβείες τους, ως αντίποινα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για έρευνα εγκλημάτων πολέμου

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση Νετανιάχου και την Παλαιστινιακή Αρχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΑΓΗ.--

Με φόντο τις διεργασίες για πιθανή επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης μετά τις ισραηλινές εκλογές της 23ης Μάη και τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 31ης Μάη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι τελικά «αρμόδιο» για να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Η απόφαση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα και αφορά την «πιθανή» διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τόσο στη Λωρίδα της Γάζας (με αφορμή και την καταστροφική επίθεση που έκανε το Ισραήλ τον Ιούλη του 2014) όσο και στη Δυτική Οχθη, όπου διευρύνονται συνεχώς οι εβραϊκοί εποικισμοί.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονη δυσφορία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έσπευσε να κατηγορήσει... για «αντισημιτισμό» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μόνο και μόνο γιατί αποφάσισε να διενεργήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή από την άλλη χαιρέτισε την απόφαση ελπίζοντας σε δικαίωση. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας «αθώος» για τη δεύτερη (από τις τρεις) ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά.

Συνομιλίες Φατάχ και Χαμάς στο Κάιρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησαν χτες στο Κάιρο της Αιγύπτου συνομιλίες ανάμεσα σε στελέχη της ισλαμικής Χαμάς (που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας) και της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την άνοιξη και το καλοκαίρι των προεδρικών (προεδρικές στις 31 Ιούλη και οι εκλογές για το Εθνικό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου).

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβέρνηση - αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες

Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τους όρους ανάδειξης των πρυτανικών αρχών στην Τουρκία φέρνουν στο προσκήνιο και τις ενδοαστικές διεργασίες που εντείνονται, με φόντο σύνθετους ανταγωνισμούς σε όλη την περιοχή.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προκαλεί» τις φοιτητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται, καταγγέλλοντας τον απευθείας και χωρίς διαβούλευση διορισμό του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη. «Τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (...) και ορισμένοι ακαδημαϊκοί με τους οποίους συνεργούν βρίσκονται πίσω από αυτό», υποστήριξε ο Ερντογάν. Η κυβέρνηση πάντως προχώρησε σε νέα επίδειξη αυταρχισμού, με τις δυνάμεις καταστολής να διαλύουν διαδηλώσεις κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ακόμα και πλαστικών σφαιρών, και να προχωρούν σε συλλήψεις. Διαδηλώσεις και συλλήψεις έγιναν και στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, μετά την Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες καυτηρίασαν την κριτική της κυβέρνησης Ερντογάν ενάντια σε όσους διαφωνούν μαζί της (μεταξύ άλλων ζητώντας τήρηση των «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών»), με την Κομισιόν να καταδικάζει τη «ρητορική μίσους» της Αγκυρας.

Ο Ερντογάν απέρριψε κάθε κριτική, κατηγορώντας μάλιστα Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι «δεν μπόρεσαν» να βρουν διέξοδο στα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα γεγονότα που σημειώθηκαν το Γενάρη στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Πάντως, το αμερικανικό ΥΠΕΞ απέρριψε κατηγορίες που αναμόχλευσε η Αγκυρα για εμπλοκή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατους και ανεύθυνους τους ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ ευθύνονταν» για τα γεγονότα του Ιούλη του 2016. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες τοποθετήσεις «δεν συνάδουν» με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκινάει τριήμερη περιοδεία στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σειρά επίσημων επαφών σε Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Σε δεύτερο γύρο στις 11 Απρίλη θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στον Ισημερινό. Ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Αραούς, από το κόμμα του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), με καταμετρημένο το 98% των ψήφων έλαβε 32,5% και ακολουθούν με πολύ κοντινά ποσοστά ο Γιάκου Πέρες του κόμματος των αυτοχθόνων Πατσακουτίκ με 19,86% και ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης CREO με 19,59%. Ενας εκ των δύο θα αναμετρηθεί με τον Αραούς στον β' γύρο, που θα διαδεχτεί τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο, που αν και εκλέχτηκε με το κόμμα του Κορέα, στη συνέχεια άλλαξε πολιτική και επιδίωξε νέες συμμαχίες με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο Χαβιέρ Ερβας της σοσιαλδημοκρατικής Δημοκρατικής Αριστεράς με 16,02%.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τουλάχιστον 24 εργάτες πνίγηκαν από την πλημμύρα σε εργοστάσιο ενδυμάτων, συνεπεία καταρρακτωδών βροχών στην Ταγγέρη του Μαρόκου. Διασώθηκαν μόλις 10 εργάτες με τη βοήθεια πυροσβεστών από το υπόγειο του εργοστασίου.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 14 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά και άλλα 125 αγνοούνταν μετά από την κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα, στο βόρειο κρατίδιο Ουταραχάντ των Ιμαλαΐων, που μάλιστα παρέσυρε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν προκάλεσαν την εκκένωση ολόκληρων χωριών.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε προχτές την «επανεμφάνιση» του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Εμπολα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά το θάνατο μίας γυναίκας τρεις μήνες αφότου ανακηρύχθηκε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ «Tesco» και 17 ακόμη μεγάλα ονόματα του κλάδου των λιανικών πωλήσεων ζητούν την επιβολή φόρου 1% επί των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε ομίλους όπως η «Amazon», για να δημιουργηθεί ένα «δίκαιο» πλαίσιο με τα παραδοσιακά καταστήματα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ετήσια αύξηση κατά 66% (στα 1.165 τρένα) κατέγραψε ο αριθμός των εμπορικών αμαξοστοιχιών που ταξίδεψαν από την Κίνα προς την Ευρώπη τον Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κινεζικών Κρατικών Σιδηροδρόμων (China State Railway Group Co., Ltd.). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για 9ο συνεχόμενο μήνα τα δρομολόγια των μεταφορικών τρένων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης ξεπέρασαν τα 1.000.

ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Συνεχίζεται η κατασκευή του με στήριξη Γερμανίας

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας ξανάρχισαν το Σάββατο στα χωρικά ύδατα της Δανίας, έπειτα από μια προπαρασκευαστική φάση σχεδόν δύο βδομάδων.

Το ρωσικό πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών «Fortuna» επανεκκίνησε την τοποθέτηση σωλήνων του αγωγού. Στις αρχές Δεκέμβρη οι εργασίες για τον υποθαλάσσιο αγωγό «Nord Stream 2» επαναλήφθηκαν στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, μετά την αναστολή τους επί σχεδόν έναν χρόνο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Γερμανία «προς το παρόν» εμμένει στη συνέχιση της κατασκευής του «Nord Stream 2» παρά την αντίθετη άποψη των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών εταίρων και παρά την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Υπέρ της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αγωγού τάσσεται και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας πως πρόκειται για «ευρωπαϊκό εγχείρημα προς συμφέρον πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην κατασκευή του αγωγού συμμετέχουν και γερμανικά, γαλλικά, αυστριακά μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ