Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Σε δεύτερο γύρο στις 11 Απρίλη θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στον Ισημερινό. Ο σοσιαλδημοκράτης Αντρές Αραούς, από το κόμμα του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), με καταμετρημένο το 98% των ψήφων έλαβε 32,5% και ακολουθούν με πολύ κοντινά ποσοστά ο Γιάκου Πέρες του κόμματος των αυτοχθόνων Πατσακουτίκ με 19,86% και ο πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης CREO με 19,59%. Ενας εκ των δύο θα αναμετρηθεί με τον Αραούς στον β' γύρο, που θα διαδεχτεί τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο, που αν και εκλέχτηκε με το κόμμα του Κορέα, στη συνέχεια άλλαξε πολιτική και επιδίωξε νέες συμμαχίες με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο Χαβιέρ Ερβας της σοσιαλδημοκρατικής Δημοκρατικής Αριστεράς με 16,02%.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τουλάχιστον 24 εργάτες πνίγηκαν από την πλημμύρα σε εργοστάσιο ενδυμάτων, συνεπεία καταρρακτωδών βροχών στην Ταγγέρη του Μαρόκου. Διασώθηκαν μόλις 10 εργάτες με τη βοήθεια πυροσβεστών από το υπόγειο του εργοστασίου.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 14 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά και άλλα 125 αγνοούνταν μετά από την κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα, στο βόρειο κρατίδιο Ουταραχάντ των Ιμαλαΐων, που μάλιστα παρέσυρε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν προκάλεσαν την εκκένωση ολόκληρων χωριών.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε προχτές την «επανεμφάνιση» του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Εμπολα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά το θάνατο μίας γυναίκας τρεις μήνες αφότου ανακηρύχθηκε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η μεγάλη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ «Tesco» και 17 ακόμη μεγάλα ονόματα του κλάδου των λιανικών πωλήσεων ζητούν την επιβολή φόρου 1% επί των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου και σε ομίλους όπως η «Amazon», για να δημιουργηθεί ένα «δίκαιο» πλαίσιο με τα παραδοσιακά καταστήματα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ετήσια αύξηση κατά 66% (στα 1.165 τρένα) κατέγραψε ο αριθμός των εμπορικών αμαξοστοιχιών που ταξίδεψαν από την Κίνα προς την Ευρώπη τον Γενάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κινεζικών Κρατικών Σιδηροδρόμων (China State Railway Group Co., Ltd.). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για 9ο συνεχόμενο μήνα τα δρομολόγια των μεταφορικών τρένων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης ξεπέρασαν τα 1.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ