ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
Σελ. /32
Οχι στην ασυλία στους ομίλους της Υγείας! Επιτάξεις χωρίς αποζημίωση τώρα!

«Επίταξη τώρα! Δεν παίζουμε άλλο τη ζωή μας κορόνα - γράμματα»: Το σύνθημα αυτό διατρανώθηκε και χτες από Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, μαζικούς φορείς από όλη την Αττική, που πραγματοποίησαν ταυτόχρονες συγκεντρώσεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και έξω από μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στις συγκεντρώσεις βρέθηκαν άλλωστε μαζί, μέσα από τα σωματεία τους, υγειονομικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διεκδικώντας από κοινού την άμεση επίταξη, ώστε όλο το διαθέσιμο δυναμικό να μπει στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας.

Με τα δημόσια νοσοκομεία σε όλο το Λεκανοπέδιο να έχουν οδηγηθεί σε ασφυξία και τα στοιχεία της πανδημίας να είναι κάθε μέρα και πιο σοκαριστικά, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, η επίταξη των χιλιάδων άδειων κλινών του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα, οι μαχητικές συγκεντρώσεις ήταν μια ακόμα απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που παρουσιάζει σαν «λύση» για τα χιλιάδες κενά την επιστράτευση 250 αυτοαπασχολούμενων γιατρών, την ίδια στιγμή που παρέχει πολύμορφη ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Τα σωματεία απαιτούν:

-- Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.

-- Κεντρικό καταμερισμό και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας, ώστε να μη μετατραπεί το δημόσιο σύστημα Υγείας σε σύστημα μιας νόσου.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία.

-- Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Βάλτε τα ιδιωτικά κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»

«Βάλτε τα ιδιωτικά κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και φορείς που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας απαίτησαν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα δίχως αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ. «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», φώναξαν διεκδικώντας τη στήριξη της δημόσιας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που διατύπωσαν οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή, υπενθύμισε ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Το αίτημα αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα που το ένα αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους καταρρίπτεται μετά το άλλο. Είναι πραγματικά κρίμα, τόνισε, ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το προσωπικό να έχει «γονατίσει», την ίδια στιγμή που μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, σε πλήρως εξοπλισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλίνες ΜΕΘ μένουν κενές και δεν επιτάσσονται. «Αποτελεί κοροϊδία και τεράστια απαξίωση απέναντι στους υγειονομικούς του ΕΣΥ η διαπραγμάτευση της αμοιβής για τους ιδιώτες και τα κρεβάτια των ΜΕΘ», επισήμανε.

«Γνωρίζαμε για κλινικές Covid, γνωρίζαμε για ΜΕΘ Covid, τώρα μάθαμε και για τα ράντζα Covid», σχολίασε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο βόρειο τομέα, όπου δύο δημόσια νοσοκομεία, το «Σισμανόγλειο» και το «Αμαλία Φλέμινγκ», έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, υπάρχουν τα μεγαθήρια της λεωφόρου Κηφισίας με 70 κρεβάτια ΜΕΘ και 1.200 κρεβάτια νοσηλείας. «Αυτά πρέπει εδώ και τώρα να επιταχθούν, να ενταχθεί ο ιδιωτικός τομέας σε κεντρικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε. Παράλληλα, απαίτησε να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή σε προκηρύξεις, των ειδικευομένων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, να μονιμοποιούν οι επικουρικοί.

«Οι εγκληματικές τους ευθύνες δεν πρόκειται να κουκουλωθούν ό,τι και να κάνουν», τόνισε ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Οπως εξήγησε, χτες το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Αττικής καταγράφονταν 125 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, σε αναμονή για εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ η ...συμβολή των ιδιωτών έχει ανέλθει σε ...5 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Αττική. Οσο για τα ψέματα του υπουργείου και της κυβέρνησης πως δήθεν δεν υπάρχουν παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι που να θέλουν να προσληφθούν στο ΕΣΥ, για να δικαιολογήσουν το μέτρο της επιστράτευσης, έφερε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Για 5 θέσεις επιμελητών Β' παθολόγων στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» υπάρχουν 45 υποψήφιοι ενώ για 1 θέση επιμελητή Β' πνευμονολόγου στο «Ελπίς» οι υποψήφιοι είναι 43.

Την κοροϊδία της δήθεν «επίταξης» 200 γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ. «Ας μας πει το υπουργείο, πώς θα λύσουν οι γιατροί που ήρθαν στα νοσοκομεία το ζήτημα των διασωληνωμένων ασθενών που είναι στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ;», σημείωσε και απαίτησε την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις παράλληλες κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο και τις μεγάλες μονάδες ιδιωτικής Υγείας με την απαίτηση να ενταχθούν στην εφημερία για να σωθούν ζωές χαιρέτισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ. «Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί μετράει και το ένα ευρώ για να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία, για να προσλάβει γιατρούς και υγειονομικούς, την ίδια στιγμή που δίνει δισ. ευρώ για να έρχονται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Κρήτη, που δίνει εκατομμύρια στους τραπεζίτες για να παίρνουν τα σπίτια του λαού», σχολίασε. Κατήγγειλε, παράλληλα, τον αυταρχισμό και την καταστολή από «μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που δεν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

«Τους το λέμε καθαρά. Θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο, αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα: Να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να παρθούν μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να επιταχθούν οι μεγάλες δομές στην ιδιωτική Υγεία, να υπάρξουν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια», σημείωσε.

Επίταξη εδώ και τώρα του «Metropolitan»!

Με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια του Πειραιά, όπως της Νίκαιας, να είναι εκτός ελέγχου, και με το Ογκολογικό «Μεταξά», αντί να είναι Covid free νοσοκομείο και να περιθάλπει απρόσκοπτα τους καρκινοπαθείς, να κλείνει κλινικές για να νοσηλεύει Covid περιστατικά, επόμενο ήταν η χτεσινή συγκέντρωση έξω από το ιδιωτικό «Metropolitan», που δεσπόζει στην παραλιακή λεωφόρο, να εκφράζει σύσσωμο το λαό της περιοχής και την αγωνία των υγειονομικών.

Την άμεση επίταξη του συγκεκριμένου νοσοκομείου, όπως και των υπόλοιπων ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας στην περιοχή, απαίτησαν εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με την κινητοποίηση όπου καλούσαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδίες και συνδικάτα. Το «παρών» έδωσαν και μαζικοί φορείς από τις νότιες συνοικίες.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και μίλησε για την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που «αντί να προχωρήσει σε πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, έρχεται από πάνω και ενισχύει με παχυλές αποζημιώσεις τις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλίνες, ενώ φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να μεταφέρει σε αυτές ειδικευμένους γιατρούς από τον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα. Κι αν για τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, όπως αυτά που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους στην Αττική, η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα, την ίδια στιγμή που τους στέλνει "πελατεία", η κοροϊδία της απογειώνεται με τα τελεσίγραφα που μοιράζει σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μήπως και μπαλώσει καμιά τρύπα».

«Κριτήριο της κυβέρνησης στη "συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα" δεν είναι απλά το πώς δεν θα θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά το πώς θα στηριχθεί κι από πάνω η κερδοφορία τους», συνέχισε, δείχνοντας ότι για όλα τα αστικά κόμματα αποτελεί «άγιο δισκοπότηρο» η πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, κάτι που «αποδείχθηκε όχι σωτήριο αλλά φονικό σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου».

Η Στέλλα Βαρδούνια, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, ανέδειξε τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας οδήγησαν από τη μια στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος και από την άλλη στη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα. Για τις ελάχιστες δομές ΠΦΥ μίλησε η Γεωργία Σαργκάνη εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά. Ο Κώστας Πολύδωρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, κατάγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές δομές Υγείας. Για τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας μίλησε και ο Αντ. Νταλακογιώργος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Ξουράφη να ανακοινώνει την πραγματοποίηση σύσκεψης σήμερα στις 6 μ.μ. με τα σωματεία του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο για την κλιμάκωση της πάλης.

Εξω από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία

Στο «Υγεία», στο Μαρούσι
Στο «Υγεία», στο Μαρούσι
Εξω από μια σειρά ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής πραγματοποιήθηκαν χτες κινητοποιήσεις, με το αίτημα της άμεσης επίταξής τους να αγκαλιάζεται και από τους εργαζόμενους σε αυτά, μεταφέροντας τη θέλησή τους να ενταχθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μαζί με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση έξω από το θεραπευτήριο «Υγεία», στο Μαρούσι, μίλησαν η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, η Δέσποινα Μπαρμπίτσα εκ μέρους του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και ο Κώστας Σταυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

Εξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, βρέθηκαν κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». «Ο αγώνας μας είναι κοινός», τόνισε η Ηλέκτρα Κολοβού εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων της «Ευρωκλινικής» και της διοίκησης του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, διεκδικώντας την ένταξη εργαζομένων και υποδομών στη μάχη κατά της πανδημίας και όλης της υπόλοιπης παθολογίας. Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», στους Αμπελόκηπους, από την Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος (μέλος της ΟΓΕ) και την Επιτροπή Ανέργων και Εργαζομένων 1ου - 7ου Διαμερίσματος.

«Ευρωκλινική» - Αμπελόκηποι
«Ευρωκλινική» - Αμπελόκηποι
Στο Μαρούσι έγινε επίσης συγκέντρωση σωματείων και φορέων έξω από το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών», με ομιλίες από τον Τάσο Καστόρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, και την Εφη Χαλιού, πρόεδρο του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στον Χολαργό, κινητοποίηση έγινε έξω από το «Metropolitan General», με συνθήματα και πανό ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας με τους κλινικάρχες να θησαυρίζουν. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Χονδρόπουλος, γιατρός στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σήμερα η κινητοποίηση στο Λαϊκό

Παρεμβάσεις για την Υγεία οργανώνουν σήμερα οι 16 φορείς και σωματεία που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή. Συγκεκριμένα, καλούν σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στη συμβολή των οδών Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου στου Ζωγράφου, και σε πορεία προς το Νοσοκομείο «Λαϊκό». Επίσης σήμερα, το πρωί, αντιπροσωπεία θα επιδώσει το κείμενο για την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Υγείας στην πόλη και στελέχωσης του ΙΚΑ Παγκρατίου, μαζί με τις πρώτες 1.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί, στην Α' Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στους εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στις περιοχές της Καισαριανής, του Βύρωνα και του Ζωγράφου.

Χολαργός
Χολαργός
Χολή από την κυβέρνηση για τις χτεσινές κινητοποιήσεις

Χολή έσταζαν χτες τα κυβερνητικά στελέχη για τις κινητοποιήσεις στο υπουργείο Υγείας και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αντί να απολογούνται για την εγκληματική πολιτική που παρέχει «ασυλία» στους μεγαλεμπόρους της Υγείας, έχοντας αφήσει εκτός ΜΕΘ δεκάδες διασωληνωμένους και εκατοντάδες ακόμα ασθενείς να αποκλείονται από τα νοσοκομεία μιας νόσου.

Προκλητικά, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «αχρείαστο κόστος» την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. «Τι νόημα έχει να συζητάμε για επίταξη;», διερωτήθηκε. «Αυτό καταλήγει να είναι ένα είδος εμμονής», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα και ότι φτάνουν και περισσεύουν οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν συμπράξει! «Αρα, λοιπόν, αυτή η εμμονή με την επίταξη μόνο περίεργα ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα μπορεί να έχει», τόνισε με στόμφο.

Μεταξύ άλλων και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ειρωνευόμενος τις κινητοποιήσεις έγραψε ως ...άλλη Μαρία Αντουανέτα στο τουίτερ ότι «Δεν υπάρχει σωτηρία...». Στην προσπάθειά του αυτή να συκοφαντήσει τα συνδικάτα και τους αγώνες τους βρήκε αβάντα στον γνωστό εμμονικό αντικομμουνιστή Τζήμερο, με τον τελευταίο να απαντάει στον υπουργό Ανάπτυξης: «Ας κάναμε κουμάντο ο Φαήλος κι εγώ» και θα έβλεπες το ΠΑΜΕ «μόνο τις ώρες του επισκεπτηρίου».

Απαντώντας το ΠΑΜΕ στο σχόλιο του κυβερνητικού στελέχους παραθέτει το σοκαριστικό στιγμιότυπο που δείχνει ουρές με ασθενοφόρα έξω από τα δημόσια νοσοκομεία προχτές και σημειώνει: «105 διασωληνωμένοι ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ». Και αναδεικνύει το επιτακτικό και δίκαιο του αιτήματος που η κυβέρνηση αρνείται σθεναρά να υλοποιήσει: «ΤΩΡΑ ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέχιση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και ενάντια στον αυταρχισμό

Σε συνέχιση της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, καλούν τα σωματεία της Θεσσαλονίκης και προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στις γειτονιές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μάρτη.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Εμποροϋπαλλήλων, Κατεργασίας Ξύλου, Φαρμάκου - Καλλυντικού και ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου (μέλος της ΟΓΕ), ενώ καθημερινά ο κατάλογος διευρύνεται.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται:

-- Το Σάββατο 27 Μάρτη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο.

-- Την Κυριακή 28 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης και στον πεζόδρομο του δημαρχείου Καλαμαριάς.

Σε άλλες πόλεις

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση, έξω από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον».

Σε συγκέντρωση καλούν σωματεία και φορείς του Πύργου Ηλείας σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί σε νέα συγκέντρωση την Παρασκευή 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 26/3, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη στην Καλαμάτα, καλούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη σύσκεψη σωματείων και φορέων.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές!

«Η λίστα των ασθενών σε αναμονή για ΜΕΘ πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη», σημειώνει η Ενωση

Η επιστράτευση των 200 ιδιωτών ιατρών «δεν αποτελεί λειτουργικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της πανδημίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προτάσεων που επανειλημμένα έχει καταθέσει από την έναρξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

  • Στην κάλυψη με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. «Γιατροί και νοσηλευτές με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα υπάρχουν και έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στις θέσεις που προκηρύχτηκαν τον τελευταίο χρόνο. Τα ονόματά τους βρίσκονται στη λίστα με τους επιλαχόντες για κάθε θέση», σημειώνει η Ενωση, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί με σχετικές επείγουσες νομοθετικές πράξεις να τους τοποθετήσει άμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • «Στην επίταξη μονάδων του ιδιωτικού τομέα με στόχο την άμεση εξασφάλιση των πρόσθετων κλινών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πανδημίας». Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως «η λίστα των ασθενών σε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους. Απαιτείται επείγουσα νοσηλεία τους σε ιδιωτικές μονάδες δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες κλίνες».

«Δυστυχώς, καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες αναβολές. Η επείγουσα υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων είναι μεγάλη ανάγκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ