Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«Βάλτε τα ιδιωτικά κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»

«Βάλτε τα ιδιωτικά κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και φορείς που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας απαίτησαν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα δίχως αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ. «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», φώναξαν διεκδικώντας τη στήριξη της δημόσιας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που διατύπωσαν οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή, υπενθύμισε ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Το αίτημα αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα που το ένα αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους καταρρίπτεται μετά το άλλο. Είναι πραγματικά κρίμα, τόνισε, ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και το προσωπικό να έχει «γονατίσει», την ίδια στιγμή που μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, σε πλήρως εξοπλισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλίνες ΜΕΘ μένουν κενές και δεν επιτάσσονται. «Αποτελεί κοροϊδία και τεράστια απαξίωση απέναντι στους υγειονομικούς του ΕΣΥ η διαπραγμάτευση της αμοιβής για τους ιδιώτες και τα κρεβάτια των ΜΕΘ», επισήμανε.


«Γνωρίζαμε για κλινικές Covid, γνωρίζαμε για ΜΕΘ Covid, τώρα μάθαμε και για τα ράντζα Covid», σχολίασε ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο βόρειο τομέα, όπου δύο δημόσια νοσοκομεία, το «Σισμανόγλειο» και το «Αμαλία Φλέμινγκ», έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου, υπάρχουν τα μεγαθήρια της λεωφόρου Κηφισίας με 70 κρεβάτια ΜΕΘ και 1.200 κρεβάτια νοσηλείας. «Αυτά πρέπει εδώ και τώρα να επιταχθούν, να ενταχθεί ο ιδιωτικός τομέας σε κεντρικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε. Παράλληλα, απαίτησε να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή σε προκηρύξεις, των ειδικευομένων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, να μονιμοποιούν οι επικουρικοί.

«Οι εγκληματικές τους ευθύνες δεν πρόκειται να κουκουλωθούν ό,τι και να κάνουν», τόνισε ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Οπως εξήγησε, χτες το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Αττικής καταγράφονταν 125 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, σε αναμονή για εισαγωγή σε ΜΕΘ, ενώ η ...συμβολή των ιδιωτών έχει ανέλθει σε ...5 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Αττική. Οσο για τα ψέματα του υπουργείου και της κυβέρνησης πως δήθεν δεν υπάρχουν παθολόγοι, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι που να θέλουν να προσληφθούν στο ΕΣΥ, για να δικαιολογήσουν το μέτρο της επιστράτευσης, έφερε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Για 5 θέσεις επιμελητών Β' παθολόγων στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» υπάρχουν 45 υποψήφιοι ενώ για 1 θέση επιμελητή Β' πνευμονολόγου στο «Ελπίς» οι υποψήφιοι είναι 43.

Την κοροϊδία της δήθεν «επίταξης» 200 γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ. «Ας μας πει το υπουργείο, πώς θα λύσουν οι γιατροί που ήρθαν στα νοσοκομεία το ζήτημα των διασωληνωμένων ασθενών που είναι στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ;», σημείωσε και απαίτησε την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τις παράλληλες κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο και τις μεγάλες μονάδες ιδιωτικής Υγείας με την απαίτηση να ενταχθούν στην εφημερία για να σωθούν ζωές χαιρέτισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΑ. «Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες γιατί μετράει και το ένα ευρώ για να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία, για να προσλάβει γιατρούς και υγειονομικούς, την ίδια στιγμή που δίνει δισ. ευρώ για να έρχονται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Κρήτη, που δίνει εκατομμύρια στους τραπεζίτες για να παίρνουν τα σπίτια του λαού», σχολίασε. Κατήγγειλε, παράλληλα, τον αυταρχισμό και την καταστολή από «μια κυβέρνηση και ένα σύστημα που δεν υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

«Τους το λέμε καθαρά. Θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους, διεκδικώντας το αυτονόητο, αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα: Να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να παρθούν μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να επιταχθούν οι μεγάλες δομές στην ιδιωτική Υγεία, να υπάρξουν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις αστικές συγκοινωνίες, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ