ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλατιά συζήτηση με τη σπουδάζουσα νεολαία στα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Από τις εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας για το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας για το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Με ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στη σπουδάζουσα νεολαία και διοργανώνοντας ένα πλήθος συσκέψεων, πολιτικών εκδηλώσεων και πολύμορφων δραστηριοτήτων, προετοιμάζουν τα Φοιτητικά Φεστιβάλ οι φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο και την Κυριακή 5 - 6 Ιούνη οι Τομεακές Οργανώσεις ΠΑΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ οργανώνουν το δικό τους Φεστιβάλ και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συζητήσουν και να ψυχαγωγηθούν με το πλούσιο πρόγραμμα που έχουν επιμεληθεί.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πανεπιστημιούπολη 2 του ΠΑΔΑ (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) και θα περιλαμβάνουν τουρνουά μπάσκετ το πρωί, ενώ για το σκοπό αυτό προηγήθηκε χτες δράση επισκευής των γηπέδων της Πανεπιστημιούπολης από την ΚΝΕ. Το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει συζήτηση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη και ΑΠΕ: Φιλικές για το περιβάλλον ή για τα κέρδη των λίγων; Πώς προστατεύουμε το περιβάλλον;». Στη συζήτηση θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, και μετά θα ακολουθήσει μουσική.

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μπαρουτάδικο από τις 6 το απόγευμα και θα περιλαμβάνουν επίδειξη πολεμικών τεχνών, συζήτηση με θέμα «3 χρόνια πανεπιστημιοποίηση. Το παρόν και το μέλλον του φοιτητή του ΠΑΔΑ», όπου θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και η βραδιά θα κλείσει με φοιτητικά συγκροτήματα του ΠΑΔΑ και λαϊκή μουσική.

Αντίστοιχα το Σάββατο 5 Ιούνη θα γίνει το Φοιτητικό Φεστιβάλ των Οργανώσεων Φυσικομαθηματικής Αθήνας της ΚΝΕ, στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (1η Στάση Παν/πολης), από τις 5 το απόγευμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Τουρνουά Σκάκι, ομιλία του Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «Σοσιαλισμός. Η απάντηση στον 21ο αιώνα», συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και ρεμπέτικο γλέντι.

Στη Θεσσαλονίκη

Με αφισοκολλήσεις, αναρτήσεις πανό και εξορμήσεις στα στέκια της νεολαίας συνεχίζεται από τα μέλη της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ η προπαγάνδιση του δικού της Φοιτητικού Φεστιβάλ, που θα γίνει στις 11 και 12 Ιούνη, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Το φετινό Φοιτητικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα, με θεματικές συζητήσεις και workshops, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Η ώρα έναρξης των εκδηλώσεων είναι στις 7 μ.μ. Την Παρασκευή 11 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους «Φυγή», «Friendzone», «Blue Sicks Tease» και «Βουκολική Διαταραχή». Το Σάββατο 12 Ιούνη θα γίνει μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία και συναυλίες με τους «Πέλαγος» και τον Δημήτρη Μυστακίδη.

Να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ Περάματος «πρότυπο»
  • Κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών χτες
  • Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ Περάματος «πρότυπο», απαίτησαν χτες με κινητοποίηση έξω από το σχολείο και πορεία στην πόλη η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος. Κατήγγειλαν την κρυφή και «επείγουσα» διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και των μαθητών, και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική θετική εισήγηση ούτε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ούτε από τον δήμο Περάματος.

Για το θέμα έχουν προηγηθεί κι άλλες μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, ενώ σχετική Ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ «πρότυπο», εξηγώντας:

«Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τον αποκλεισμό από αυτό το σχολείο εκατοντάδων μαθητών του Περάματος, του Κερατσινίου και των άλλων όμορων περιοχών, καθώς οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου.

Στην πράξη θα οδηγήσει απόφοιτους π.χ. Γυμνασίου, μαθητές του Περάματος, σε μακρινές περιοχές προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ή να μη συνεχίσουν στο Λύκειο, αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ΕΠΑΛ της γειτονιάς τους.

Η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε "πρότυπα", σε "καλά" και σε "κακά", ο διαχωρισμός των μαθητών σε "άριστους" και "κακούς", ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, που θα καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς, πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Δίκαιες είναι οι διαμαρτυρίες, αφού αντί να ενισχυθεί το σχολείο με υποδομές και καθηγητές, "αρπάζονται" 8.000 τ.μ., δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα ΕΠΑΛ της ευρύτερης Περιφέρειας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά, για να δημιουργηθεί ένα σχολείο - βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπου η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι, θα καταργούνται ειδικότητες σε ένα βράδυ και οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν να σπουδάσουν, γεγονός που είναι προκλητικά άδικο και απαράδεκτο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να διακοπεί κάθε διαδικασία μετατροπής του ΕΠΑΛ Περάματος σε «πρότυπο», να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξοπλιστεί το σχολείο με σύγχρονα και επαρκή εργαστήρια και υποδομές, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα

Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα διοργάνωσε τις προηγούμενες μέρες η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Την Κυριακή πραγματοποίησε εκδήλωση στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, όπου μίλησε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα τα λόγια του Φ. Ενγκελς: «Κοιτάχτε την Παρισινή Κομμούνα. Αυτή ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου!». Στην εκδήλωση λειτουργούσαν έκθεση αφιερωμένη στην Παρισινή Κομμούνα και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Παρασκευής, εκδήλωση από την Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με θέμα «Η συμβολή της γυναίκας στις 72 μέρες της ηρωικής Κομμούνας του Παρισιού - Οι γυναίκες του Παρισιού δίνουν χαρούμενα τη ζωή τους στα οδοφράγματα και στον τόπο της εκτέλεσης! (Κ. Μαρξ)», με ομιλήτρια την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση βασίστηκε στη νέα έκδοση του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών, που είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών από τη Γαλλική Επανάσταση το 1789 μέχρι την Παρισινή Κομμούνα το 1871, με τίτλο «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα - "Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν"».

Να αποσυρθεί η επιβολή εξετάσεων στους κατ' ιδίαν διδαχθέντες μαθητές

Εντονες και εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την προαγωγή και απόλυση κατ' οίκον διδαχθέντων μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου εντάσσονται οι πιο βαριές περιπτώσεις μαθητών με ειδικές ανάγκες και σοβαρές παθήσεις. Με την υπουργική απόφαση οι μαθητές αυτοί καλούνται να δώσουν προφορικές εξετάσεις, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι μαθητές απαλλάσσονται για φέτος από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Για το θέμα έκανε τηλεφωνική παρέμβαση τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής προς την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ζητώντας την απόσυρση της ανάλγητης αυτής απόφασης.

Το υπουργείο εξέδωσε τάχα «διορθωτική» εγκύκλιο, στην οποία όμως επιμένει τα παιδιά αυτά να δώσουν προφορικά εξετάσεις για όσα μαθήματα οι κατ' οίκον δάσκαλοι / καθηγητές δεν έχουν βάλει βαθμό. Να σημειωθεί ότι συχνότατα οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν κατ' οίκον τα παιδιά διατίθενται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δεν ανήκουν στο δυναμικό του σχολείου που είναι γραμμένα τα παιδιά, οπότε δεν τα βαθμολογούν αυτοί. Επιπλέον, φέτος, λόγω της πανδημίας, εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία επιπλέον παιδιά με σοβαρές παθήσεις και σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών έβγαλαν τη χρονιά χωρίς να διδαχθούν κάποια μαθήματα, στα οποία όμως προκειμένου να προαχθούν καλούνται να δώσουν προφορικές εξετάσεις!

Καταγγέλλοντας όλα τα παραπάνω ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής ζητάει να αποσυρθούν οι σχετικές αποφάσεις και να βαθμολογήσουν τα παιδιά οι πραγματικοί τους δάσκαλοι / καθηγητές, ανεξάρτητα από το σε ποια σχολική μονάδα ανήκουν.

Αντίστοιχα το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας ζητώντας ανάκληση της εγκυκλίου. Το ΚΚΕ ζητά, με βάση τη διδαχθείσα ύλη, τις ιδιαίτερες δυσκολίες, ο υπεύθυνος, κατ' ιδίαν, διδάσκων να προσδιορίσει τον τρόπο αξιολόγησης και βεβαίωσης των κατακτημένων γνώσεων από τον μαθητή και παράλληλα να υπάρξει απαλλαγή για τα μαθήματα που δεν έχουν διδαχθεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Αύριο η σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ στην Αθήνα

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ