Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ Περάματος «πρότυπο»
  • Κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών χτες
  • Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ Περάματος «πρότυπο», απαίτησαν χτες με κινητοποίηση έξω από το σχολείο και πορεία στην πόλη η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος. Κατήγγειλαν την κρυφή και «επείγουσα» διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και των μαθητών, και χωρίς να έχει υπάρξει σχετική θετική εισήγηση ούτε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά ούτε από τον δήμο Περάματος.

Για το θέμα έχουν προηγηθεί κι άλλες μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, ενώ σχετική Ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μη χαρακτηριστεί το ΕΠΑΛ «πρότυπο», εξηγώντας:

«Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τον αποκλεισμό από αυτό το σχολείο εκατοντάδων μαθητών του Περάματος, του Κερατσινίου και των άλλων όμορων περιοχών, καθώς οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου.

Στην πράξη θα οδηγήσει απόφοιτους π.χ. Γυμνασίου, μαθητές του Περάματος, σε μακρινές περιοχές προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ή να μη συνεχίσουν στο Λύκειο, αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ΕΠΑΛ της γειτονιάς τους.

Η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε "πρότυπα", σε "καλά" και σε "κακά", ο διαχωρισμός των μαθητών σε "άριστους" και "κακούς", ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, που θα καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς, πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Δίκαιες είναι οι διαμαρτυρίες, αφού αντί να ενισχυθεί το σχολείο με υποδομές και καθηγητές, "αρπάζονται" 8.000 τ.μ., δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα ΕΠΑΛ της ευρύτερης Περιφέρειας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά, για να δημιουργηθεί ένα σχολείο - βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπου η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι, θα καταργούνται ειδικότητες σε ένα βράδυ και οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν να σπουδάσουν, γεγονός που είναι προκλητικά άδικο και απαράδεκτο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να διακοπεί κάθε διαδικασία μετατροπής του ΕΠΑΛ Περάματος σε «πρότυπο», να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξοπλιστεί το σχολείο με σύγχρονα και επαρκή εργαστήρια και υποδομές, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση μαθητών αύριο στο υπουργείο Παιδείας (2014-10-23 00:00:00.0)
Κλείνουν 20 τμήματα ΕΠΑΛ στον Πειραιά (2013-11-29 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη νέα επίθεση (2013-07-19 00:00:00.0)
Εκπαιδευτικοί και μαθητές σε καθεστώς «διαθεσιμότητας» (2013-07-16 00:00:00.0)
Επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών (2011-09-10 00:00:00.0)
Ο αγώνας για τη μόρφωση είναι δίκαιος (2007-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ