Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο αγώνας για τη μόρφωση είναι δίκαιος

Αντιμέτωποι με αυταρχικές συμπεριφορές σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

«Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε. Γιατί αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση» υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), όταν έγιναν καταγγελίες από μαθητές για αυταρχικές συμπεριφορές διευθυντών και σε κάποιες περιπτώσεις εμπλοκή της Αστυνομίας.

Ο δίκαιος αγώνας των μαθητών, ωστόσο, για την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που είναι η ολόπλευρη μόρφωση και διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή, δε φαίνεται να συγκινεί κάποιους διευθυντές σχολείων οι οποίοι, τελικά, αρνούνται να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόρφωση και συμβιβάζονται με τον αγοραίο τύπο σχολείου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η... πρωτοβουλία του διευθυντή των 1ου, 2ου, 3ου ΕΠΑΛ Ευόσμου που κάλεσε τον Εισαγγελέα για εκφοβισμό, και του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Καλαμαριάς ο οποίος... μοίρασε απλόχερα 17 αποβολές(!) σε μαθητές του Γυμνασίου!

Και οι δύο αυταρχικές συμπεριφορές δεν έμειναν αναπάντητες, επιβεβαιώνοντας ότι οι μαθητές ξέρουν το γιατί αγωνίζονται. Ετσι, οι μαθητές των ΕΠΑΛ συγκέντρωσαν 1.300 υπογραφές για να υπογραμμίσουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για τη μόρφωση με όποιο μέσο θεωρούν πρόσφορο, ενώ στο 1ο Γυμνάσιο της Καλαμαριάς, μετά από παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Καλαμαριά», ο διευθυντής έσβησε τις απουσίες από τους αποβληθέντες μαθητές.

Στον Πειραιά

Από το πρωί χτες οι μαθητές του Πειραιά που πραγματοποίησαν πορεία, ήρθαν αντιμέτωποι με κρούσματα αυταρχισμού από διευθυντές σχολείων. Συγκεκριμένα: Στο 1ο Γυμνάσιο Περάματος ο διευθυντής κ. Κουμάκος με την παρουσία περιπολικού και αστυνομικών με πολιτικά, απειλούσε τους μαθητές και έφτασε στο σημείο να τους αποκαλέσει αλήτες επειδή ήθελαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Στο Ζάνειο Γυμνάσιο ο διευθυντής κ. Γκιλφέσης απειλούσε με αποβολές. Στο Ενιαίο Λύκειο Καστέλας ο λυκειάρχης κ. Μπέσης, μέλος των Συσπειρώσεων, έκλεισε την πόρτα, απαγόρευσε στους μαθητές να κατέβουν στην πορεία και πήρε τηλέφωνα σε γονείς μαθητών. Την απάντηση όμως του έδωσε η μητέρα μιας μαθήτριας που του είπε πως «καλά κάνει η κόρη μου και αγωνίζεται για δωρεάν Παιδεία». Οι μαθητές πήραν την απόφαση και έκλεισαν το σχολείο και πήραν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, χτες το πρωί «περιόδευσε» σε ρόλο πυροσβέστη στα σχολεία του Περάματος. Στο ΕΠΑΛ Περάματος «έφαγε πόρτα» από τους μαθητές ενώ στο 1ο Γυμνάσιο Περάματος είπε στους μαθητές ότι «είστε ανήλικοι και δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις μαθητών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων (2021-09-22 00:00:00.0)
Συκοφαντίες και απειλές από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της (2020-09-24 00:00:00.0)
Μαθητική κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας (2014-10-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση μαθητών αύριο στο υπουργείο Παιδείας (2014-10-23 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία (2010-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ