ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2021 - Κυριακή 20 Ιούνη 2021
Σελ. /40
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Δεκάδες μηνύματα από όλο τον κόσμο για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Δεκάδες χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο συνεχίζουν να φτάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας ευχές για την επιτυχία των εργασιών του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τα χαιρετιστήρια μηνύματα, τα οποία δημοσιεύονται ολόκληρα στο «902.gr» και συγκεντρώνονται στη διεύθυνση www.902.gr/node/261661.

ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Στο μήνυμα του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της ΚΕ, Γκ. Ζιουγκάνοφ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ είναι ένα από τα παλαιότερα Κομμουνιστικά Κόμματα στον κόσμο, για πάνω από εκατό χρόνια υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας του, τους εμπνέει στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης.

Το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, που πραγματοποιείται σε μια σύνθετη επιδημιολογική και πολιτική κατάσταση, είναι, φυσικά, ένα ακόμα ορόσημο στο δρόμο της δύσκολης πάλης για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας νέου τύπου, ένα στάδιο επαλήθευσης της επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί και του καθορισμού νέων.

Η βαρύτατη οικονομική κρίση που έπληξε όλες τις χώρες χωρίς εξαίρεση, στις συνθήκες της πανδημίας, χτύπησε οδυνηρά τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, όξυνε πολλές κοινωνικές αντιφάσεις και απαίτησε άμεση δράση.

(...) Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει με ικανοποίηση ότι, παρά τη σύνθετη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τη βίαιη αντίσταση της αστικής τάξης, οι Ελληνες κομμουνιστές, βαδίζοντας στην πρωτοπορία των πλατιών λαϊκών μαζών, αντεπεξήλθαν στους στόχους που είχαν θέσει και επαναβεβαίωσαν τη θέση τους ως ηγετικής και καθοδηγητικής δύναμης του προλεταριάτου της Ελλάδας».

ΚΚ Κούβας

Στο μήνυμά της η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας εκφράζει συντροφικούς χαιρετισμούς για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ και επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γενική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και του νεοφιλελευθερισμού που πλήττει την ευημερία των λαών, μια κρίση που οξύνθηκε από την πανδημία του Covid-19 και που στην περίπτωση της Κούβας γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω του οικονομικού - εμπορικού - τραπεζικού αποκλεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί την πιο κατάφωρη, μαζική και συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των Κουβανών και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας. Ο αποκλεισμός επιδεινώθηκε παραπέρα από τα 243 μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, τα οποία διατηρούνται σε ισχύ από τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η μάχη για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, της αυτοδιάθεσης, της ανεξαρτησίας και της απόφασης της πλειοψηφίας του λαού μας να συνεχίσει να οικοδομεί τη σοσιαλιστική πατρίδα, φτάνει μέχρι την Ευρώπη, στην αντιπαράθεση με τα τμήματα της ακροδεξιάς που επιχειρούν να εισάγουν στο Ευρωκοινοβούλιο μια ατζέντα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι. Σας ευχαριστούμε βαθιά για τη σταθερή στάση του ΚΚΕ που καταδικάζει τον αποκλεισμό και εκφράζει την αλληλεγγύη του με την επανάστασή μας.

Οπως επικυρώθηκε πρόσφατα στο 8ο Συνέδριο Ενότητας και Συνέχειας του Κόμματός μας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Κούβα αντιστέκεται, προοδεύει, δημιουργεί και αναζητεί λύσεις για την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, υπό την καθοδήγηση του Κόμματος και της νέας γενιάς στελεχών, που εμπνέονται από την κληρονομιά του Φιντέλ και τις διδασκαλίες του Ραούλ.

Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας, συνεπείς με τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές της ενότητας και την απόφαση να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με το ΚΚΕ, το οποίο στο 21ο Συνέδριο θα συζητήσει σημαντικά θέματα προς όφελος του ελληνικού λαού».

Πορτογαλικό ΚΚ

Στο μήνυμά της η ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΠΚΚ) χαιρετίζει το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εύχεται την επιτυχία των εργασιών του, πράγμα που είναι προς το συμφέρον των εργατών και του λαού της Ελλάδας και του αγώνα για την κοινωνική πρόοδο, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

(...) Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε συνθήκες μεγάλης διεθνούς αστάθειας και αβεβαιότητας, που χαρακτηρίζεται από την εμβάθυνση της δομικής κρίσης του καπιταλισμού και από την κλιμάκωση της βίαιης, εκμεταλλευτικής και επιθετικής στάσης του ιμπεριαλισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Μια κατάσταση στην οποία, σε όλο τον κόσμο, συνεχίζονται η αντίσταση και ο αγώνας των εργαζομένων και των λαών και στην οποία ο μεγάλος κίνδυνος της κοινωνικής και πολιτιστικής οπισθοδρόμησης συνυπάρχει με μεγάλες δυνατότητες προοδευτικής και επαναστατικής ανάπτυξης - δυνατότητα της οποίας η υλοποίηση περνά, κατά τη γνώμη μας, μέσα από την ενίσχυση των κομμουνιστικών και επαναστατικών κομμάτων και της διεθνούς συνεργασίας τους.

Με αυτό το απαιτητικό όραμα, αλλά ταυτόχρονα με αυτοπεποίθηση, γιορτάζουμε στην Πορτογαλία την εκατονταετία του ΠΚΚ παρεμβαίνοντας για την ενίσχυση του Κόμματός μας. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των δεξιών πολιτικών που εφαρμόζονται για δεκαετίες και για μια πατριωτική και αριστερή λύση που εντάσσεται στον αγώνα για την εφαρμογή του προγράμματος "Μια προηγμένη δημοκρατία - Οι αξίες του Απρίλη για το μέλλον της Πορτογαλίας", για τον σοσιαλισμό».

Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

Στο μήνυμά του, το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ επισημαίνει:

«Το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, εν μέσω μιας γενικής όξυνσης της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που επιδεινώθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες των μεγάλων απειλών για την παγκόσμια ειρήνη και την ανθρωπότητα που θέτει η συσσωρευμένη αλαζονεία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι το επίκεντρο αυτής της σοβαρής απειλής, καθώς η σιωνιστική ισραηλινή κυβέρνηση εξαπέλυσε τη χειρότερη - αλλά προβλέψιμη στρατιωτική επίθεση ενάντια στους Παλαιστινίους.

Απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, παρατηρούμε τον επίμονο και αποφασιστικό αγώνα στον οποίο ηγούνται τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμμα, και το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ο συντονισμός των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αυτή την περίοδο έχει όντως αποτελέσει μια σημαντική πλατφόρμα μέσα από την οποία αυτοί οι αγώνες έχουν βρει έκφραση και έχουν πάρει την αναγκαία ορμή.

Επιδοκιμάζουμε επίσης τους μακροχρόνιους και αποφασιστικούς αγώνες του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τους συντονισμένους αγώνες που διεξάγονται ενάντια στα προγράμματα λιτότητας της ΕΕ, τα οποία έχουν πλέον επεκταθεί σε μεγάλο μέρος του "αναπτυσσόμενου κόσμου", καθώς οι συνέπειες της πανδημίας αποκαλύπτουν την αδυναμία των συστημάτων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας των καπιταλιστικών κρατών.

Χαιρετίζουμε τον ολόπλευρο και συντονισμένο αγώνας σας, μαζί με την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των σύμμαχων δυνάμεων των αυτοαπασχολουμένων και άλλων κοινωνικών στρωμάτων ενάντια στο μονοπωλιακό κεφάλαιο - σε όλες του τις εκφράσεις, με το σκοπό της κατάκτησης της κρατικής εξουσίας για την εργατική τάξη και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».

ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Στο μήνυμα της η ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το Συνέδριό σας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου ολόκληρος ο κόσμος παλεύει για τον περιορισμό της πανδημίας της COVID-19. Η αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος να προστατεύσει την υγεία του λαού και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού είναι εξόφθαλμη.

(...) Στην Ινδία, όπως γνωρίζετε, η αποτυχία των αρχουσών τάξεων να περιορίσουν την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί περισσότεροι έχουν χάσει τα μέσα του βιοπορισμού τους και εξωθούνται στην ακραία φτώχεια. Αντί να ενισχύει το υγειονομικό σύστημα και να λάβει μέτρα για να προστατεύει τα μέσα βιοπορισμού του λαού, η δεξιά αυταρχική κυβέρνηση διασφαλίζει τις ανάγκες των μεγαλοκαπιταλιστών και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Πολλοί τομείς της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας, της Αμυνας, του Ασφαλιστικού και του τραπεζικού τομέα, ανοίγουν ώστε να διεισδύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και πολυεθνικές.

Αντιμετωπίζοντας την πανδημία και τους αυταρχικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν ενάντια στην έκφραση οποιασδήποτε διαφωνίας, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές. Οι δεξιές, θρησκευτικές σεκταριστικές δυνάμεις προσπαθούν να υποδαυλίσουν διχασμό στο λαό και να αποσπάσουν την προσοχή του από τα οικονομικά ζητήματα. Το Κόμμα μας ασχολείται ενεργά με την οικοδόμηση της ενότητας των εργατών και αγροτών ως τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν όλοι οι εκμεταλλευόμενοι.

(...) Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο ΚΚΕ για την έκφραση της αλληλεγγύης του προς τις διαμαρτυρίες των εργατών και των αγροτών και την καταδίκη της καταστολής που εξαπολύθηκε εναντίον τους. Αυτό το γεγονός αντανακλά για ακόμη μια φορά την πλούσια παράδοση του διεθνισμού του ΚΚΕ».

ΑΚΕΛ (Κύπρος)

Στο χαιρετιστήριο μήνυμά της η ΚΕ του ΑΚΕΛ (Κύπρος) αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στην Κύπρο, 47 χρόνια μετά την εφαρμογή του ΝΑΤΟικού δίδυμου εγκλήματος, του φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, την κατοχή και τον εποικισμό, αντιμετωπίζουμε ενέργειες και πρόκληση τετελεσμένων επί του εδάφους τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο οριστικοποίησης της διχοτόμησης της χώρας μας. Το πρόσφατο άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και η παρουσίαση για πρώτη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών της θέσης για λύση δύο κρατών από την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, έρχονται να περιπλέξουν τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

(...) To ΑΚΕΛ συνεχίζει να παλεύει για απελευθέρωση και επανένωση του λαού και της χώρας μας. Ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου για μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η βάση με την οποία οι δύο κοινότητες έχουν δεσμευτεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας να επιλύσουν το Κυπριακό από το 1977: Η λύση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που θα μας απαλλάσσει από τις εγγυήσεις και το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά μας από τρίτες χώρες.

(...) Εκτιμούμε και σεβόμαστε την Ιστορία και τους ηρωικούς αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ενάντια στον φασισμό και τις δικτατορίες, για την απελευθέρωση της χώρας σας από την ξένη κατοχή, την καθημερινή σας πάλη για τα δίκαια και δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, την αντιιμπεριαλιστική δράση και τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη».

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Στο μήνυμά της η ΚΕ του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το 21οΣυνέδριο του ΚΚΕ πραγματοποιείται σε μία πολύ δύσκολη εποχή. Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση. Η επιδημία του κορονοϊού απέδειξε ότι ένα σύστημα που οικοδομήθηκε στην εξουσία του χρήματος δεν είναι σε θέση να προστατέψει τους ανθρώπους. Στις καπιταλιστικές χώρες τα βάρη της κρίσης μετατίθενται στους ώμους των εργαζομένων. Ο καπιταλιστικός κόσμος έχει βρεθεί σε βαθιά κρίση, πνευματική και ηθική.

Ο αγώνας για την ανακατανομή του κόσμου συνεχίζεται. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν τις πολεμικές εντάσεις. Ο κίνδυνος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου απειλεί τον κόσμο και ειδικότερα την Ευρώπη. (...) Κοινό καθήκον μας είναι να προπαγανδίσουμε στους εργαζόμενους τον σοσιαλισμό ως εναλλακτική λύση για την κοινωνική ανάπτυξη.

(...) Εμείς, οι Ούγγροι κομμουνιστές, είμαστε υπερήφανοι για το ότι εδώ και δεκαετίες αγωνιζόμαστε στην ίδια γραμμή με τους Ελληνες συντρόφους μας. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ελληνικός λαός και οι Ελληνες πατριώτες μπορούσαν να υπολογίζουν στη βοήθεια της σοσιαλιστικής Ουγγαρίας. Πολλοί από τους Ελληνες φίλους μας βρήκαν σε εμάς το δεύτερο σπίτι τους.

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία, οι Ούγγροι κομμουνιστές μπορούσαν να στηριχθούν στη διεθνιστική αλληλεγγύη και την υποστήριξη των Ελλήνων κομμουνιστών. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ».

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Στο μήνυμά του το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν πάντα ένα κόμμα προλεταριακού διεθνισμού, που συμμετείχε σε απτές πράξεις διεθνιστικής αλληλεγγύης σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και επιθετικότητα. (...) Μέσω της δουλειάς του στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, το ΚΚΕ έχει προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, διευκολύνοντας τη διαδικασία έρευνας, συζήτησης και επεξεργασίας κοινών θέσεων των κομμάτων και συντονισμού της αλληλεγγύης τους, μεταξύ άλλων.

Το ΚΚΕ έχει δείξει πως ένα επαναστατικό κόμμα χρειάζεται επαναστατική στρατηγική, που θα βασίζεται σε μια σωστή και συνεπή ιδεολογία, τον μαρξισμό - λενινισμό. Ο ιστορικός ρόλος της εργατικής τάξης ως επαναστατικής τάξης, ως της δύναμης της κοινωνικής απελευθέρωσης, μπορεί να εκπληρωθεί μόνο μέσα από την οργάνωσή της ως τάξης για τον εαυτό της.

Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας είναι πεπεισμένο ότι οι συζητήσεις των τριών κειμένων των Θέσεων θα ενισχύσουν και θα ισχυροποιήσουν τον διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρόλο του ΚΚΕ και την πάλη του για την εργατική εξουσία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΚΚ Σουηδίας

Στο μήνυμά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο εξαναγκάζονται να σηκώσουν τόσο τα βάρη της πανδημίας όσο και της κρίσης του καπιταλισμού, με απώλειες όχι μόνο οικονομικές, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές. Ακόμα και αν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, δεν θα σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα των εργατών, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται όλο και περισσότερο.

Ο εργαζόμενος λαός της Ελλάδας έχει φορτωθεί τα βάρη της πανδημίας και της κρίσης. Ενάντια στην καπιταλιστική ασυδοσία, ο λαός έχει στο πλευρό του το ΚΚΕ, ένα κόμμα που είναι παράδειγμα για το επίπεδο οργάνωσης και πειθαρχίας που κάθε μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει. Το ΚΚ Σουηδίας παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων και του ΚΚΕ».

Σουδανικό ΚΚ

Το Σουδανικό ΚΚ στο μήνυμά του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Σε αυτήν τη συγκεκριμένη και κρίσιμη περίοδο του αγώνα του σουδανικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του, και για την ανατροπή του στρατιωτικο-πολιτικού καθεστώτος, το Σουδανικό ΚΚ απευθύνει τους επαναστατικούς του χαιρετισμούς στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του, ώστε για άλλη μια φορά να κατοχυρώσει τον ηγετικό ρόλο του ΚΚΕ στον αγώνα των εργατικών και λαϊκών κινημάτων για τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα.

Το Σουδανικό ΚΚ, βασιζόμενο στις αγωνιστικές και συντροφικές σχέσεις που έχουν θεμελιωθεί μέσα από τη χρόνια συνεργασία και την αλληλεγγύη, εκφράζει την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που παίζει το ΚΚΕ στην αναζωογόνηση και την ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».

Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930

Στο μήνυμα του Φιλιππινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος (PKP-1930), ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Ε. Πάρις αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το PKP-1930 και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα πάντα θα είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ στην έναρξη της ανασυγκρότησης και της παραπέρα ανάπτυξης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η διοργάνωση από το ΚΚΕ των περισσότερων ετήσιων Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από το 1999 είναι μια επιβεβαίωση των μεγάλων προσπαθειών και της αυτοθυσίας του ΚΚΕ για την ανάπτυξη του προλεταριακού διεθνισμού.

Η μεγάλη και πολύτιμη πείρα που έχει συγκεντρώσει το ΚΚΕ τον περασμένο αιώνα στους ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες, έχει εμπλουτίσει την προγραμματική αντίληψη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Η προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ ήταν σημαντική συνεισφορά για το σύγχρονο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, επικεντρώνοντας στην ανάγκη ανοίγματος του δρόμου για την ανατροπή του καπιταλισμού παντού. Αυτές οι επεξεργασίες του ΚΚΕ έχουν γίνει αφετηρία για την εκ νέου μελέτη, την προηγούμενη δεκαετία, του προγραμματικού οράματος περί μεταβατικών σταδίων προς το σοσιαλισμό σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Με δεδομένη την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, ήταν ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει πια "εθνική" αστική τάξη με συμφέροντα αντίθετα με τον ιμπεριαλισμό και πως η "εθνική" δημοκρατία (με αντίστοιχο ρόλο στην "εθνική" αστική τάξη) δεν ήταν πια αναγκαία ως μεταβατικό στάδιο προς το σοσιαλισμό. Διαμορφώσαμε μια νέα αντίληψη για μια αντικαπιταλιστική λαϊκή δημοκρατία για την πραγματικότητά μας, σαν αναπτυσσόμενη χώρα».

ΚΚ Ισραήλ

Στο μήνυμα του ΚΚ Ισραήλ, ο ΓΓ Αντελ Αμερ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το 21ο σας Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνθήκες συνεχούς παγκόσμιας επίθεσης στα δικαιώματα των εργατών και των εργατριών για μια αξιοπρεπή ζωή. Μιας κλιμακούμενης επίθεσης στα δικαιώματα των λαών να απολαμβάνουν ελευθερία, αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. (...)

Το πρωτοπόρο ΚΚΕ στέκεται με αντοχή και σταθερότητα ως προπύργιο ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, για την υπεράσπιση της εργατικής τάξης, καθοδηγούμενο από μια επαναστατική συνείδηση σε σύμφυση με τις υποθέσεις του λαού του, ενάντια στις κυβερνήσεις της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς, ταυτιζόμενο με τους απελευθερωτικούς αγώνες των υπό κατοχή και καταπίεση λαών, ενάντια σε όλες τις μορφές εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή και για την εξύψωση της σημαίας του διεθνισμού, της ανθρώπινης αλληλεγγύης και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη μόνιμη και ενεργή δέσμευση του κόμματός σας στη στήριξη του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και την κατηγορηματική καταδίκη σας για την ισραηλινή κατοχή και τις κατασταλτικές και καπιταλιστικές πολιτικές της, τις παρεμβάσεις των ισραηλινών κυβερνήσεων και τους δεσμούς τους με αντιδραστικά και δεξιά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο και στη λεκάνη της Μεσογείου, που στοχεύουν μόνο στην επιβολή της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας και των στρατιωτικών και αποικιακών σχεδίων της και στη συνέχιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και στην καταπίεση των λαών της περιοχής, τη λεηλασία του πλουτοπαραγωγικού πλούτου».

Μέχρι την Πέμπτη 17/6, χαιρετιστήρια μηνύματα στο 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ είχαν στείλει τα εξής 89 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο:

  • ΚΚ Αζερμπαϊτζάν
  • ΚΚ Αλβανίας
  • Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και τον Σοσιαλισμό
  • ΚΚ Αρμενίας
  • ΚΚ Αυστραλίας
  • Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
  • ΚΚ Βελγίου
  • ΚΚ Βενεζουέλας
  • ΚΚ Βιετνάμ
  • Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
  • ΚΚ Βουλγαρίας
  • Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
  • ΚΚ της Βραζιλίας
  • Βραζιλιάνικο ΚΚ
  • ΚΚ Βρετανίας
  • Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία
  • Επαναστατικό Κόμμα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ (Γαλλία)
  • Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας
  • Γερμανικό ΚΚ
  • Κόμμα Εργασίας Γουατεμάλας
  • ΚΚ στη Δανία
  • ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)
  • Ελβετικό ΚΚ
  • Κόμμα Εργασίας Ελβετίας
  • ΚΚ ΗΠΑ
  • Μαρξισμός - Λενινισμός σήμερα (ML Today - ΗΠΑ)
  • Ομάδα Σίσο - Ούντο (Ιαπωνία)
  • ΚΚ Ινδίας
  • ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)
  • Ιορδανικό ΚΚ
  • Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)
  • ΚΚ Ιρλανδίας
  • Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
  • ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας
  • Κομμουνιστές Καταλονίας
  • Ενωση Λαού Γαλικίας
  • ΚΚ Ισραήλ
  • Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)
  • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
  • ΚΚ Καναδά
  • Κολομβιανό ΚΚ
  • Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (Νότια Κορέα)
  • Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα)
  • ΚΚ Κούβας
  • ΑΚΕΛ (Κύπρος)
  • Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Οργάνωση του ΚΚΣΕ στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας
  • Λιβανέζικο ΚΚ
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα (Λιθουανία)
  • ΚΚ Λουξεμβούργου
  • Κόμμα του Κογκρέσου για την Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης (AKFM)
  • ΚΚ Μάλτας
  • Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα - Εθνική Πολιτική Ενωση (Μεξικό)
  • ΚΚ Μεξικού
  • ΚΚ Μπαγκλαντές
  • ΚΚ Νορβηγίας
  • Νοτιοαφρικανικό ΚΚ
  • Νέο ΚΚ Ολλανδίας
  • Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
  • ΚΚ Ουκρανίας
  • ΚΚ Πακιστάν
  • Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης
  • Παλαιστινιακό ΚΚ
  • Παραγουανό ΚΚ
  • ΚΚ Πολωνίας
  • Πορτογαλικό ΚΚ
  • ΚΚ Ρεϊνιόν
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας
  • ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - ΚΚΣΕ
  • ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης
  • Κομμουνιστές της Σερβίας
  • Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας
  • ΚΚ Σλοβακίας
  • ΚΚ Σουαζιλάνδης
  • Σουδανέζικο ΚΚ
  • ΚΚ Σουηδίας
  • ΚΚ Σρι Λάνκα
  • Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Σρι Λάνκα (JVP)
  • Συριακό ΚΚ
  • ΚΚ Τουρκίας
  • ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)
  • Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP 1930)
  • ΚΚ Φινλανδίας
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας
  • ΚΚ Χιλής


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ