ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα της πάλης τους, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, με «οδηγό» τα συμπεράσματα και την πείρα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στις πρόσφατες αντεργατικές ανατροπές, συζήτησαν σε σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στην Αττική.

«Με την πείρα των αγώνων συνεχίζουμε πιο μαχητικά για την οργάνωση των εργαζομένων και την κλιμάκωση της πάλης»: Με το σύνθημα αυτό να συνοψίζει το θέμα της σύσκεψης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων πήραν τον λόγο και μετέφεραν την πείρα από τις μεγάλες μάχες των προηγούμενων μηνών, στις οποίες δεσπόζουν οι δύο κορυφαίες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 10 και 16 Ιούνη. Μίλησαν για τη δράση που οργανώνουν ενάντια στο ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, στην επίθεση στους χώρους δουλειάς. Ξεκαθάρισαν ότι μέσα στο καλοκαίρι η δράση των σωματείων δεν κάνει ...διακοπές και η οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων δεν μπορεί να περιμένει. Ετσι, η σύσκεψη δίνει το έναυσμα για ακόμα πιο πλατιά συζήτηση και ενημέρωση μέσα στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της πάλης και της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική, με την εργοδοσία και τους εργατοπατέρες.

Την κεντρική εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Για το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου μίλησε ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), ενώ τον λόγο πήραν μια σειρά από συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταφέροντας πείρα από τα σωματεία τους και βάζοντας στο επίκεντρο την αγωνιστική απάντηση που θα οργανωθεί «από τα κάτω» σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο.

Αντλούμε δύναμη από τις μεγάλες μάχες που δώσαμε, οργανώνουμε την αντεπίθεση

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Γιάννη Τασιούλα

Στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν με επίκεντρο το νόμο για τα Εργασιακά αναφέρθηκε ο Γιάννης Τασιούλας, σημειώνοντας ότι αυτά τα συμπεράσματα πρέπει να «αξιοποιηθούν για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα μας. Να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση μέσα στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς που θα καταλήγει σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης», που θα αγκαλιάζει χώρους δουλειάς, κλάδους, σε ολόκληρη τη χώρα. Και όπως εξήγησε, στόχος είναι «να δημιουργούμε όρους και προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο και τα κριτήρια της ανασύνταξης του κινήματος, της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης προς όφελος των εργαζομένων και του ταξικού προσανατολισμού του εργατικού κινήματος».

Ως προς τα συμπεράσματα επισήμανε ότι «το πρώτο που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι ότι οι αγώνες που δώσαμε πραγματοποιήθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. (...) Καταφέραμε όλη αυτή την περίοδο Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να διακόψουμε την παρέμβασή μας, (...). Ολα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε στα χέρια μας συνδικάτα που παλεύουν συνεχώς, δεν υποτάσσονται στις αδυναμίες και είναι όπλα για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

(...) Από εδώ προκύπτει η ανάγκη και το καθήκον να δουλέψουμε για να γίνουν πιο δυνατά τα συνδικάτα, πιο μαζικά, με εστίες οργάνωσης κάθε μορφής μέσα στους χώρους δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, απεργιακές επιτροπές, επιτροπές για την υγεία και ασφάλεια, παραρτήματα συνδικάτων».

Ακόμα σημειώνοντας πως «κάτω από τις δοσμένες συνθήκες οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το νόμο - τερατούργημα έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους», είπε ότι «αυτό δείχνει μεγάλες δυνατότητες που απορρέουν από την επίδραση της επεξεργασίας των επιχειρημάτων (...) των πλαισίων πάλης που επεξεργαστήκαμε και τις διεκδικήσεις που προβάλαμε».

Επόμενο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι τα συνδικάτα διατήρησαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα. «Είναι σημαντική κατάκτηση», τόνισε, «το γεγονός ότι ο αγώνας οργανώθηκε από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, κύρια από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Με δεδομένο ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ θα σαμποτάριζε τον αγώνα, όπως και έγινε, είναι πολύ σημαντικό ότι τα συνδικάτα διατήρησαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα».

Σε σχέση με το παραπάνω, ανέδειξε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση της πάλης βοηθάει έγκαιρα να αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους η προπαγάνδα κυβέρνησης - εργοδοσίας και η επίδρασή της στους εργαζόμενους. Βοηθάει να ανοίξει σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων η συζήτηση, ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα της πάλης, να ενιαιοποιηθεί η γραμμή της αντιπαράθεσης στη βάση των αναγκών των εργαζομένων. Βοηθάει να αντιμετωπιστεί ο εφησυχασμός, η απογοήτευση, η κούραση. Να μη χαρίσουμε πολύτιμο χρόνο στην εργοδοσία και τις δυνάμεις της για να προωθήσουν διλήμματα, τρομοκρατία, να καλλιεργήσουν αυταπάτες, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την παρέμβασή μας».

Ενα ακόμα συμπέρασμα είναι ότι «η τακτική μας στην αντιμετώπιση των κυβερνητικών σχεδιασμών που υπηρετούν τη γραμμή του κεφαλαίου, απέναντι στον υπονομευτικό ρόλο του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούσε την αποδυνάμωση των αγώνων με το δόλωμα της κυβερνητικής εναλλαγής, βοήθησε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη μάχη της αντιπαράθεσης και να αποκαλύψουμε το ρόλο και τον καταμερισμό που έχουν αναλάβει όλες οι δυνάμεις του κεφαλαίου στη γραμμή της υποταγής για να καθηλώσουν τους εργαζόμενους».

Εξήγησε ότι αυτή η προσπάθεια έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας απεργιακού μετώπου, αλλά και αντιμετώπισης των ελιγμών, του παρελκυστικού ρόλου που έπαιζαν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις κάτω από τη γραμμή ότι «το νομοσχέδιο έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία».

«Επιπλέον, με την τακτική μας δυσκολεύτηκε και αποκαλύφθηκε περισσότερο ο ρόλος του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε, από εκεί που έλεγε ότι "οι απεργίες είναι παρωχημένες", "φάγανε τα ψωμιά τους", να αποφασίσει απεργία», ανέφερε ο Γ. Τασιούλας, θυμίζοντας ότι «στη συνέχεια (η ΓΣΕΕ) ξεβρακώθηκε με την αμήχανη στάση της, μετά την πετυχημένη απεργία στις 10 Ιούνη, να προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη νέα απεργία στις 16 Ιούνη και την κλιμάκωση του αγώνα».

Τέλος, ένα επιπλέον ποιοτικό στοιχείο, που μετέφερε ο Γ. Τασιούλας, ήταν ότι «είχαμε περιπτώσεις εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων σε ηλικία, που απευθύνονταν στα συνδικάτα για να γραφτούν ως μέλη, να ενημερώσουν για συνθήκες δουλειάς κ.λπ. Αυτό δείχνει μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν να βελτιώσουμε τη δουλειά των συνδικάτων στη συσπείρωση δυνάμεων, φανερώνονται νέες δυνατότητες στην ένταξη νέων εργαζομένων στον συλλογικό αγώνα».

Πώς συνεχίζουμε

Στη βάση των συμπερασμάτων από τους μεγάλους αυτούς αγώνες, τόνισε ότι μία από τις βασικές πλευρές του σχεδίου δράσης και παρέμβασης για το επόμενο διάστημα είναι αυτή για την ακύρωση στην πράξη του νόμου για τα Εργασιακά, καλώντας «τα συνδικάτα να ετοιμάσουν σχέδιο που να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς με τις αντίστοιχες μορφές πάλης».

Οπως είπε, «χρειάζεται να συνεχιστεί η ενημέρωση που να καταλήγει σε σαφή και συγκεκριμένα πράγματα που θα γίνουν πράξη, μαζί με τους εργαζόμενους απέναντι σε κάθε μεγαλοεργοδότη και με προσπάθεια η απάντηση να επεκτείνεται ως πείρα για αξιοποίηση σε όλο τον κλάδο.

Εδώ, πρέπει να σκεφτούμε όλες τις πλευρές που θα εξασφαλίζουν ο αγώνας να γενικεύεται στον κλάδο, να δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγαλύτερης συσπείρωσης. Οπωσδήποτε, πρέπει να ενισχύσουμε τις διεκδικήσεις μας για μεροκάματο, ασφάλιση, συνθήκες δουλειάς, που επί της ουσίας είναι απαραίτητο να το κάνουμε, επιδιώκοντας να έχουμε αποτελέσματα και αυτός ο αγώνας να δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στις ορέξεις και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας».

Αλλη πλευρά είναι «να σκεφτούμε σχέδιο προστασίας των συνδικάτων από την εφαρμογή των διατάξεων που ενισχύουν την καταστολή κ.λπ. Γίνεται κατανοητό ότι σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, η εργοδοσία θα ξεσαλώσει. Είναι αναγκαίο ένα πλατύ άνοιγμα των σωματείων στους χώρους δουλειάς με σκοπό την εγγραφή νέων μελών, τη δημιουργία πυρήνων των κλαδικών σωματείων, σε κάθε εργοστάσιο, αποθήκη, γραφείο, που μέχρι τώρα είμαστε εκτός, ώστε να μη νιώθει κανείς μόνος, να απαντήσουμε με τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο που έχουμε, την οργάνωση και την αλληλεγγύη. Οργάνωση και ισχυρό συνδικάτο ισούται με την κατάργηση του νόμου - έκτρωμα».

Μιλώντας για τις «νέες ανατροπές στην Ασφάλιση», σημείωσε πως «ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια να προβάλουμε την επιχειρηματολογία μας, να δείξουμε τον χαρακτήρα των αλλαγών», ενώ μίλησε και για «πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στον κατάλληλο χρόνο, να σκεφτούμε την κλιμάκωση».

Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη τα συνδικάτα «να επιμείνουν και να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας των εργαζομένων», τόνισε ότι «οι προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία είναι επίσης ένα μεγάλο μέτωπο πάλης». Και κάλεσε σε «οργάνωση συσκέψεων ενημέρωσης, ιδιαίτερα με εργαζόμενους που τα παιδιά τους θα βρεθούν μπροστά στις συνέπειες των αλλαγών. Να συμβάλουμε να γίνουν πιο μαζικές οι κινητοποιήσεις που οργανώνονται από την Ομοσπονδία Γονέων, τις Ενώσεις».

Καταλήγοντας τόνισε πως «πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα και την αντίστοιχη προετοιμασία για τις αρχαιρεσίες των σωματείων». Και εξήγησε ότι «στοιχείο της προετοιμασίας είναι να συζητήσουμε τα συμπεράσματα αυτής της περιόδου και να πάρουμε όλα τα οργανωτικά μέτρα, ώστε οι αρχαιρεσίες να μην είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά να αποτελέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες σημείο αναφοράς για τη συνέχιση του αγώνα και πλατιάς ένταξης νέων δυνάμεων στα συνδικάτα».

Η Ασφάλιση μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει στις χρηματιστηριακές λοταρίες

Από την ομιλία του Τ. Ζερβού για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης αναφέρθηκε ο Τάσος Ζερβός, μιλώντας στη σύσκεψη.

Για το νέο ταμείο που δημιουργεί το νομοσχέδιο (ΤΕΚΑ), σημείωσε ότι «από το πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για ένα ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης» αλλά για έναν φορέα «ο οποίος - όπως γράφει και το ίδιο το νομοσχέδιο - θα συντελεί στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας».

«Τόσο ο ρόλος του ΤΕΚΑ όσο και ο τρόπος διοίκησής του μας δείχνουν ότι αυτός ο φορέας δεν έχει σχέση με Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά με χρηματοπιστωτικό φορέα», επεσήμανε και ανέλυσε τον κεφαλαιοποιητικό τρόπο λειτουργίας του, που οδηγεί στο τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων. Σημείωσε ότι «το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων δεν είναι νέο, ισχύει και σήμερα για τους ασφαλισμένους από 1/1/2014 και προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και στον Ν. 4052/12 του Κουτρουμάνη».

Εφερε παραδείγματα από την εφαρμογή του και τόνισε ότι «είναι θράσος να καταγγέλλει η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση το νέο Επικουρικό, όταν η ίδια ψήφισε και υλοποίησε το τερατούργημα νόμο Κατρούγκαλου, που ισχύει σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις, θεσπίζοντας τη νοητή κεφαλαιοποίηση και καταργώντας τις κατώτατες συντάξεις για όλες τις αιτίες συνταξιοδότησης».

Συνοψίζοντας ανέφερε πως «η όλη διαδικασία επαναφέρει στη σύγχρονη εποχή ό,τι έγινε με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 και εφεξής, όταν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους δόθηκαν για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, με αγορά ομολόγων, μετοχών κ.λπ., με αποτέλεσμα την καταλήστευσή τους».

Για τους πιο ...δύσπιστους, παρέθεσε ένα μικρό απόσπασμα από τη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) που συνοδεύει το αναρτημένο νομοσχέδιο: «Η μελέτη εκτιμά την επίδραση της πρότασης μεταρρύθμισης σε μακροοικονομικές μεταβλητές και δημοσιονομικά μεγέθη, τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια, στη βάση σεναρίων υπό συγκεκριμένες παραδοχές. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι οδηγεί σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης της χώρας, σε σύγκριση με το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας αν δεν είχε υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση».

«Η Ασφάλιση, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική, μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει σε χρηματιστηριακές λοταρίες και χάνεται συνολικά ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Είναι καθήκον του εργαζόμενου λαού να αντιπαλέψει αυτόν τον σχεδιασμό, να διεκδικήσει την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα και δεν χαρίζεται!», τόνισε ο Τ. Ζερβός.

Ετοιμαζόμαστε για ταξική - μαχητική απάντηση στο μπαράζ αντεργατικών ανατροπών

Από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη

Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι μέρος ενός μπαράζ αντιασφαλιστικών ανατροπών, επισήμανε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). «Ο στόχος τους είναι να φτάσουμε στην εξατομίκευση της Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε και κατήγγειλε την προσπάθεια των κυβερνήσεων να εξαφανίσουν την κρατική ευθύνη και να μετατρέψουν τον κάθε ασφαλισμένο σε ...τζογαδόρο.

Τη συσπείρωση εργαζομένων του κλάδου, τη συμμετοχή σε συνελεύσεις και συσκέψεις, στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και στις αρχαιρεσίες μετέφερε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Στο έδαφος αυτό, μίλησε για την ευθύνη που αναλαμβάνει το Συνδικάτο να δυναμώσει τον αγώνα για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά, για να πάρουν απάντηση τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Οσον αφορά το μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, συνόψισε την αρνητική πείρα από τη μετατροπή και λειτουργία του επικουρικού Ταμείου του κλάδου ως επαγγελματικού, με την κατάργηση μιας σειράς παροχών και τη συρρίκνωση των συντάξεων.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το «αυτόνομο» σχολείο εξήγησε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη». «Το σχολείο που έχουμε σήμερα σίγουρα δεν μας ικανοποιεί. Δεν φτιάχτηκε για τα παιδιά της εργατικής τάξης», τόνισε και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο αποτελεί «αντιδραστική τομή», οδηγώντας σε πιο έντονες ταξικές διαφοροποιήσεις και διαχωρισμούς.

Την υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού ανέδειξε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Οι επικίνδυνες ανατροπές μας αφορούν όλους», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως αυτό ισχύει τόσο για την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα όσο και για το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ανάδειξη των ταξικών δυνάμεων σε πρώτες και αυτοδύναμες στις πρόσφατες αρχαιρεσίες ανέδειξε η Βαγγελιώ Μπούκουρα, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Με την παρέμβασή της συνόψισε την πλούσια και πολύμορφη δράση για το ζήτημα της υγείας, τις ελλείψεις προσωπικού, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που συνέβαλε στο αποτέλεσμα αυτό.

Την πείρα από τη μάχη που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές μετέφερε ο Γιώργος Δούκας, εργαζόμενος σε αυτό. Οπως εξήγησε, στο πλατύ άνοιγμα που πραγματοποίησαν κανένας εργαζόμενος δεν βρήκε «θετικές» τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.

Μπορεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να μην οργάνωσαν την απεργία, αλλά αυτή είχε επιτυχία όχι μόνο στις 10 αλλά και στις 16 Ιούνη, χάρη στη δράση των σωματείων και των εργαζομένων, σημείωσε η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ανάμεσα στα ανοιχτά μέτωπα πάλης πρόσθεσε και αυτό του αγώνα ενάντια στις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων και την επαναφορά των εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων.

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να στοχεύσει στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης», κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Με την παρέμβασή του στηλίτευσε την προπαγάνδα που παρουσιάζει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης ως μέτρο υπέρ των νέων εργαζομένων, όπως άλλωστε έκανε και με τα μέτρα για την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα ευελιξία στον εργάσιμο χρόνο. «Θα φάνε για ακόμα μια φορά τα μούτρα τους», τόνισε.

Τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα γενιά ασφαλισμένων, για τους οποίους Ασφάλιση δεν θα σημαίνει προστασία, σύνταξη, περίθαλψη, αλλά τζόγος και ατομικός κουμπαράς, στηλίτευσε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

«Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κατάκτηση που έχει αποσπαστεί με αιματηρούς αγώνες από την εργατική τάξη και το κίνημά της», ανέφερε ο Κυριάκος Λουκάκος, εργαζόμενος στις αστικές συγκοινωνίες και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ. Μίλησε για τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής επίθεσης στους εργαζόμενους του κλάδου, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, αλλά και τα σπασμένα που πλήρωσαν από το «κανόνι» που βάρεσε η ασφαλιστική εταιρεία «Ασπίς».

Συνεχίζονται οι συσκέψεις σωματείων

Συνεχίζονται οι συσκέψεις Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, όπου εκτιμούν τις τελευταίες απεργιακές μάχες, αλλά και συζητούν την οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης και του «νέου σχολείου». Πιο συγκεκριμένα:

Στην Καβάλα, σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Φαλήρου καλούν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και Συνταξιούχων Καβάλας όπως και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας - Θάσου.

Στη Λάρισα, πλατιά σύσκεψη σωματείων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αύριο Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου.

Στην Κοζάνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων καλούν αύριο Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο θεατράκι στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου.

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί την Πέμπτη 15 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Αγ. Εύπλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ