ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
Ενθουσιασμός και διάθεση για πολιτιστική προσφορά

Με επιτυχία ξεκίνησε η πρώτη πρωτοβουλία του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα
Γέμισε νιάτα το περασμένο Σάββατο, το αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση της ΚΝΕ με νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς από όλα τα είδη της τέχνης. Ηταν μια πρωτοβουλία του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς οι νέοι καλλιτέχνες την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε ήταν πλούσια, οι προτάσεις κι οι ιδέες για να γίνει το Φεστιβάλ ακόμα καλύτερο «έπεφταν βροχή» και εκφράστηκε από όλους η θέληση να δοθεί σ' αυτή την πρωτοβουλία συνέχεια, «να ξανασυναντηθούμε», «να δουλέψουμε όλοι μαζί», «να κάνουμε όλα αυτά που είπαμε πράξη».

Εξω από το αμφιθέατρο, το βλέμμα κάθε επισκέπτη μαγνητιζόταν από τη φροντισμένη έκθεση αναδρομής στα προηγούμενα Φεστιβάλ της Οργάνωσης. Τέσσερα ταμπλό είχαν πλημμυρίσει με χρώματα από τις αφίσες των Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ξεκινώντας από το 1ο Φεστιβάλ που έγινε το 1975 στου Ζωγράφου και φτάνοντας μέχρι το 26ο, πέρσι το καλοκαίρι, που κορυφώθηκε το Σεπτέμβρη με το κεντρικό τετραήμερο των εκδηλώσεων στα Ιλίσια. Τη δική του αυτοτελή παρουσία είχε και η εφημερίδα της ΚΝΕ, ο «Οδηγητής», το τελευταίο φύλλο του οποίου μοιράστηκε στους νέους που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Τύπος και προοδευτική τέχνη

Τη συζήτηση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο αρχισυντάκτης του «Οδηγητή» και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Αλέκος Χαλβατζής, μιλώντας για το ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ζητήματα «μορφωτικά, σκέψης, δημιουργίας, έκφρασης». «Αμέτρητοι οι δημιουργοί», τόνισε ο Α. Χαλβατζής, «που εμπνεύστηκαν από τους αγώνες του λαού, αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές», οι δημιουργοί, που μέσα από την πολιτική του ΚΚΕ κατάλαβαν τον κόσμο και την προοπτική του και «με τον πυρσό της σκέψης, της πένας, της φωνής, της μουσικής τους, μας έδειξαν το δρόμο» για να φτάσουμε στον κόσμο που οραματιζόμαστε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ξεχωριστή συμμετοχή που είχε ο Τύπος του Κόμματος στη διαπαιδαγώγηση και την προβολή της προοδευτικής τέχνης που συνδεόταν με τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας. Και φτάνοντας στο σήμερα, υπογράμμισε ότι «καθόλου δε μειώθηκε η ανάγκη ο δικός μας Τύπος, ο διαφορετικός από τα αμέτρητα ιλουστρασιόν περιοδικά και τα κανάλια, να δίνει τη δική του μάχη μαζί σας, για το δικαίωμα τω νέων να εκφράζονται και να δημιουργούν, για το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τη δημιουργία των συνομηλίκων τους και κάθε προοδευτικού δημιουργού».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο Αντρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Υπεύθυνος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ, παρουσίασε το πλαίσιο, το σκοπό και την προοπτική της πρωτοβουλίας που πήρε η Οργάνωση με τις συναντήσεις των νέων δημιουργών και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένας πλούσιος διάλογος για την πολιτιστική διάσταση του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Να συναντηθούμε και στους αγώνες

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντρέα Φραγκέα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στη συνάντηση νέων δημιουργών της Αθήνας

Αποψη του αμφιθεάτρου της ΑΣΟΕ κατά τη συνάντηση
Αποψη του αμφιθεάτρου της ΑΣΟΕ κατά τη συνάντηση
«Θέλουμε μπροστά στο 27ο Φεστιβάλ να μετρήσουμε διακριτά βήματα στην ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης του Φεστιβάλ. Το πώς θα γίνει καλύτερο, για να δυναμώσουν τα μηνύματα διεκδίκησης μιας άλλης πρότασης στον πολιτισμό, στον τρόπο ζωής, στην κοινωνία. Να δώσουμε συνέχεια και στο μέλλον, αλλά και στη λειτουργία του όλο το χρόνο», είπε στην εισήγησή του στη Συνάντηση Νέων Δημιουργών και Ερασιτεχνικών Σχημάτων με την ΚΝΕ, ο Αντρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ.

Απευθυνόμενος στους νέους καλλιτέχνες τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, σκέψη, ιδέα. Καλούμε όλους εσάς με το ταλέντο, τη διάθεση, τη δημιουργικότητά σας να δουλέψουμε μαζί. Να δώσουμε το κέφι και το μεράκι μας, για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη δημιουργία, με μια άλλη αισθητική αντίληψη των πραγμάτων, την αισθητική των ονείρων και της έκφρασης των αναγκών τη νέας γενιάς, όπως προβάλλονται και μέσα από τους αγώνες της».

Εξήγησε ότι με αυτή την πρωτοβουλία η ΚΝΕ στηριζόμενη στο ριζοσπαστισμό, στη διάθεση αμφισβήτησης, στο νεοτερισμό που χαρακτηρίζει το νέο, προσπαθεί ώστε αυτά τα στοιχεία να βρουν διέξοδο, να εκφραστούν συλλογικά και δημιουργικά. «Η ΚΝΕ και με το Φεστιβάλ θέλει να στηρίξει και να δυναμώσει την αντίσταση των νέων καλλιτεχνών στο καναλιζάρισμά τους, στα πλαίσια του συστήματος της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θέλουμε να πάμε μαζί, ανεξάρτητα διαφορών που ίσως υπάρχουν, για να διεκδικήσουμε την κυριαρχία του πολιτισμού της κοινωνίας του δίκιου, της αλληλεγγύης, της προκοπής του λαού, όπου η ομορφιά θα ανήκει και θα μοιράζεται σε όλους και δε θα ξεπουλιέται στο παζάρι, που έχουν στήσει οι πολυεθνικές και οι μάνατζερ των ΜΜΕ. Του πολιτισμού που βρίσκεται στον αντίποδα του πολιτισμού των νταβατζήδων της τέχνης, που θησαυρίζουν μετατρέποντας το καλλιτεχνικό δημιούργημα σε εμπόρευμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτιστική πρόταση του Φεστιβάλ, με την οποία η ΚΝΕ απευθύνεται πλατιά στη νεολαία, κόντρα «στον πολιτισμό της αγοράς, της μαζικής παραγωγής σκουπιδιών και της ψυχαγωγίας της εκτόνωσης». Μια πολιτιστική πρόταση που δένεται με την πάλη για τα δικαιώματα της νέας γενιάς ενάντια στην «οξυμένη ολομέτωπη επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ στα δικαιώματα τις αξίες και τα ιδανικά της».

Αυτή η επίθεση, πρόσθεσε, απλώνεται σήμερα και στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά η κατάσταση που παρουσιάζεται μπορεί να αλλάξει. «Ζητούμενο και στο χώρο της τέχνης είναι η ρήξη, η σύγκρουση με το όπιο της κουλτούρας» που μας πασάρουν σήμερα, τόνισε, καλώντας τους νέους δημιουργούς: «Να βρεθούμε πλάι πλάι, με πρωτοβουλίες, δραστηριότητες, συνάντηση των νέων καλλιτεχνών στους δρόμους του αγώνα με το νεολαιίστικο κίνημα», κάθε νέος καλλιτέχνης «να στρατευθεί σήμερα στον αγώνα για την υπεράσπιση του λαϊκού πολιτισμού, να αντισταθεί στην επίθεση "κουλτούρας" του ιμπεριαλισμού».

Για όλα αυτά, όπως φάνηκε από τη συζήτηση και τόνισε στην εισήγησή του ο Α. Φραγκέας, «το Φεστιβάλ, με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις του, είναι μια διέξοδος που έχει σήμερα ο νέος δημιουργός για επαφή με τη νεολαία».

Πλούσιος προβληματισμός και προτάσεις

Νεανικά πρόσωπα, νεανική δημιουργία με θέληση για αγώνα και πραγματικό πολιτισμό
Νεανικά πρόσωπα, νεανική δημιουργία με θέληση για αγώνα και πραγματικό πολιτισμό
Πολλά από τη δημιουργικότητα των νέων ανέδειξε ο πλούσιος διάλογος που ακολούθησε. Ο Δημήτρης Βαρελόπουλος, από το μουσικό συγκρότημα «Αντίθεσις», ήταν από τους πρώτους που πήρε το λόγο για να αναφερθεί στη διαφορετικότητα του Φεστιβάλ, όπου «δεν περιορίζεσαι στο στίχο, στη μουσική, στην έκφρασή σου» και παίζοντας εκεί «απευθύνεσαι σε ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν περισσότερο». Πρότεινε να προβάλλονται ακόμα περισσότερο νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες και ανέφερε παραδειγματικά τη διεξαγωγή διαγωνισμού σύνθεσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ή την ηχογράφηση ενός cd από ζωντανές συναυλίες νέων καλλιτεχνών στο χώρο του 27ου Φεστιβάλ.

Για το άνοιγμα του Φεστιβάλ σε νέα είδη τέχνης μίλησε ο Παναγιώτης Δημητρίου, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη ζωγραφική tribal. «Είναι τιμή να παίζεις στο Φεστιβάλ», είπε ο Νίκος Γιαγιάκος, μουσικός σε συγκρότημα heavy metal, που εξέφρασε έναν προβληματισμό για αυτό το είδος της μουσικής. Ο Γιώργος Λαμπρινίδης, που ασχολείται με το θέατρο, μίλησε για τα μηνύματα που μπορούν να περάσουν μέσω του θεατρικού έργου και πρότεινε συγκεκριμένα έργα, τα οποία είναι δυνατόν να παρουσιαστούν σε σκετσάκια ή ολοκληρωμένες θεατρικές παραστάσεις στις διάφορες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ξεκινώντας από το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στο Τύρναβο. Ενώ η Μαρία Χατζημιχαήλ, που ασχολείται με την ποίηση, ζήτησε τη μεγαλύτερη προβολή των έργων νέων ποιητών και γενικότερα λογοτεχνών μέσα από το Φεστιβάλ αλλά και από τα κομματικά ΜΜΕ.

Στη δυσκολία ανάδειξης των νέων καλλιτεχνών αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπιρμπίλης, και ιδιαίτερα στις δισκογραφικές εταιρίες, που εμπορεύονται σε εξευτελιστικές τιμές τον κόπο των νέων ανθρώπων, ενώ μιλώντας για το ίδιο θέμα ο Δημήτρης Κυριαζής είπε ότι «η τέχνη δεν μπορεί να εμπορεύεται, να πωλείται στο σούπερ μάρκετ».

«Δεν έχουμε άμεση σχέση με την ΚΝΕ, μας προσέλκυσε όμως η μαζική συλλογική προσπάθεια που γίνεται γι' αυτό», είπε ο μουσικός Κώστας Μπόσης, περιγράφοντας πώς τον εντυπωσίασε το μεράκι των μελών της ΚΝΕ που στήνουν μόνοι τους τη μεγάλη πολιτεία του Φεστιβάλ, ενώ μίλησε ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση του χώρου της «Νεανικής Σκηνής». Για τη διαστρέβλωση της τέχνης στα διάφορα νυχτερινά κέντρα μίλησε ο Βασίλης Μαρκάκης, αντιπαραθέτοντας τη διαφορετική αισθητική του Φεστιβάλ, ενώ η Πηνελόπη Βλασοπούλου μίλησε για την ώθηση που δίνει στην τέχνη η σύνδεσή της με την κοινωνία και τους αγώνες.

Για την καλύτερη προβολή των υπόλοιπων, πλην της μουσικής, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ μίλησε η Φωτεινή Παυλή. Τη δυνατότητα συμμετοχής ξένων καλλιτεχνικών σχημάτων στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ζήτησε να εξετάσουμε η Θέλμα Καραγιάννη, ώστε να έρχονται οι επισκέπτες του σε επαφή και με διαφορετικές κουλτούρες, ενώ ο Κώστας Σταυρόπουλος έδωσε έμφαση στο τραγούδι που περνάει πολιτικά μηνύματα.

Ο συνθέτης Φώντας Δαγρές παρέθεσε σκέψεις για τη διαμόρφωση του χώρου του Φεστιβάλ, ώστε να είναι πιο μεστός και να προβάλλει τον «αριστερό προοδευτικό καλλιτέχνη», δίνοντάς του τη δυνατότητα όχι μόνο παρουσίασης της δουλιάς του στο κοινό αλλά και συζήτησης και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο. Στη δική του παρέμβαση ο Σωτήρης Μαρκούτης, από το συγκρότημα «Εφτά Πέπλα», πρότεινε τη συνεργασία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μουσικών συγκροτημάτων με θεατρικές ή χορευτικές ομάδες και την παρουσίαση από κοινού προγραμμάτων με τη δουλιά τους.

Μια πρωτοβουλία με συνέχεια

«Δεν είμαστε κλειστοί σε κανένα είδος τέχνης», δήλωσε συμπερασματικά κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Αντρέας Φραγκέας, «αντίθετα μας αφορούν, μας απασχολούν και μας προβληματίζουν όλα. Και θέλουμε να ασχοληθούμε με αυτά, να τα ψάξουμε, να τα προβάλουμε. Να κρατήσουμε τα στοιχεία εκείνα που βοηθούν, ανοίγουν το δρόμο, περνώντας θετικά μηνύματα προς την κοινωνία, αλλά και ακουμπούν ανάγκες ταξικές του λαού και της νεολαίας, με βάση τα όνειρά μας για να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία. Αυτό είναι για μας το κυρίαρχο κι από κει ξεκινάμε να κρίνουμε το κάθε καλλιτεχνικό έργο».

Ολος αυτός ο πλούσιος προβληματισμός, οι ιδέες που ακούστηκαν κι η διάθεση που εκφράστηκε, δεν μπορεί παρά να έχει συνέχεια. Εξάλλου, η συζήτηση συνεχίστηκε και μετά τη λήξη της συνάντησης στα πηγαδάκια έξω από την αίθουσα και θα συνεχιστεί παραπέρα σε τοπικό επίπεδο, στις εκδηλώσεις του 27ου Φεστιβάλ όλο το καλοκαίρι, στις γειτονιές, στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο κεντρικό τετραήμερο αλλά και στα επόμενα Φεστιβάλ.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Ανάγκη να δώσουμε συνέχεια

Δηλώσεις νέων δημιουργών αμέσως μετά τη συνάντηση

Ενδεικτικές του θερμού κλίματος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ήταν οι δηλώσεις που μας έκαναν αμέσως μετά κάποιοι νέοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ' αυτή.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Λαμπρινίδης που ασχολείται με το θέατρο τόνισε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία, ο προβληματισμός ήταν πολύ πλούσιος. Τώρα το "χρέος" που μπαίνει πιστεύω για όλους μας που ήρθαμε εδώ να συμμετέχουμε σ' αυτή τη συνάντηση, είναι πώς θα υλοποιήσουμε αυτόν τον προβληματισμό, πώς θα τον κάνουμε πράξη, ώστε να φανεί, να βγει μια αντιπρόταση πολιτιστική απέναντι σ' όλη αυτή τη σαβούρα που μας πασάρει ο καπιταλισμός.

Το ζήτημα για μένα και ο λόγος που ήρθα σήμερα εδώ, είναι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ν' απαντήσουμε στις βόμβες του ουρανίου του ΝΑΤΟ σαν πολιτιστικό γεγονός και να βαράμε παλαμάκια όταν βομβαρδίζουν το Ιράκ και όπου αλλού ανοίγουν εστίες πολέμου. Γιατί σήμερα αυτό έχουν κάνει πολιτισμό, εκεί έχουν αναγάγει τον πολιτισμό σήμερα. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη εμείς να δώσουμε τη δική μας απάντηση, οι νέοι δημιουργοί, εμείς που ουσιαστικά θέλουμε και μια άλλη κοινωνία.

Μπροστά και στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που είναι ίσως και το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη πνοή, ν' ανοίξουμε τα φτερά νέων δημιουργών και να συμμετέχουν πλατύτερα σε ομάδες δημιουργίας που θα 'ναι διαφορετικές από αυτό που μας πασάρουν στο κατεστημένο».

Ο κλαρινίστας, Βασίλης Παπαγεωργίου, από την πλευρά του είπε ότι «η συζήτηση αυτή είναι ένα πολύ ουσιαστικό στάδιο για να αναπτυχθεί το αίσθημα συλλογικότητας μέχρι το 27ο Φεστιβάλ κι από κει και πέρα, σίγουρα θα αποκομίσουμε υπεύθυνες απόψεις από τα παιδιά που ήρθαν σήμερα εδώ.

Ηθελα να τονίσω το εξής: είναι σημαντικό να δοθεί μια μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρωτοβουλία που παρουσιάζουν μικρά σχήματα, μουσικοί οι οποίοι ερασιτεχνικά ασχολούνται κι έχουν έναν κύκλο. Ενας κύκλος που ξέρει τον κόπο τους. Και πλαισιώνονται καλύτερα μικρά σχήματα γιατί το περιβάλλον πλησιάζει περισσότερο στο οικογενειακό, σχολικό, φοιτητικό».

Τέλος, η Πηνελόπη Βλασσοπούλου, που ασχολείται με τη ζωγραφική και γενικότερα τα εικαστικά, τόνισε: «Το πιο σημαντικό μ' αυτή τη συνάντηση είναι ότι δημιουργήθηκε ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, το οποίο είναι σπάνιο σήμερα σ' όλες τις "ελεγχόμενες" εκδηλώσεις από μεγάλα συμφέροντα. Ενα πεδίο ανταλλαγής απόψεων σε ανθρώπους που έχουν κάποιους βαθύτερους προβληματισμούς για τις διάφορες μορφές τέχνης. Ακούστηκαν απόψεις σχετικά με τη σημερινή κατάσταση, όπου στο πεδίο της τέχνης όλα πουλιούνται κι όλα αγοράζονται σήμερα και φάνηκε μια αποφασιστικότητα να συγκροτηθούν οι νέοι δημιουργοί για να αντεπιτεθούν σ' αυτή την κατάσταση.

Εγώ πιστεύω ότι η ΚΝΕ πρέπει να κρατήσει επαφή μ' όλους αυτούς τους ανθρώπους και να τους συσπειρώσει σε ομάδες ανά μορφή τέχνης αλλά και όλους μαζί, με αφορμή το Φεστιβάλ αλλά και γενικότερα να δρουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προκειμένου να αντεπιτεθούν στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην τέχνη, στον πολιτισμό».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για την κυριαρχία της αισθητικής των αγώνων

Με τη συνάντηση νέων δημιουργών και ερασιτεχνικών σχημάτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ, ξεκίνησαν και στη Θεσσαλονίκη οι πρωτοβουλίες και δράσεις για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Στη συνάντηση συμμετείχαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι και μουσικά συγκροτήματα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν προβάλει τη δουλιά τους μέσα από τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και νέα σχήματα που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με την Οργάνωση.

Αυτό που αναδείχτηκε ως κυρίαρχο και από ορισμένες παρεμβάσεις των νέων δημιουργών, είναι πως η επιδίωξη της ΚΝΕ, με μέσο το «Φεστιβάλ» να κυριαρχήσει η αισθητική των αγώνων που ξεδιπλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Πως μπορεί μέσα από πρωτοβουλίες, διάφορες δραστηριότητες, να συναντηθούν οι νέοι καλλιτέχνες με το νεολαιίστικο κίνημα στους δρόμους του αγώνα. Πως «αυτή η πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ πρέπει να φτάσει σε περισσότερους χώρους και να αγγίξει πλατύτερα τη νέα γενιά», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Ψυχογιός, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Οι νέοι καλλιτέχνες εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως το 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα είναι καλύτερο και με μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας, σημειώνοντας πως η πείρα δείχνει ότι κάθε χρόνο κερδίζει τη νέα γενιά και πλέον έχει καθιερωθεί σαν θεσμός.

Μάλιστα εκφράζοντας τις αγωνίες τους, ανέφεραν πως στη διάρκεια όλης της χρονιάς θέλουν να έχουν ένα βήμα προβολής της δημιουργίας τους. Και γι' αυτό ζήτησαν οι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ» να διαρκούν όλο το χρόνο. Οι ίδιοι εξάλλου, αναδεικνύοντας και την ανάγκη για συλλογική δουλιά και στο επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, πρότειναν τη μεταξύ τους συνεργασία για την πραγματοποίηση θεματικών εκδηλώσεων μέσα στις οποίες θα μπορούν να συνυπάρχουν εικαστικές, θεατρικές και μουσικές ομάδες.

Στην πρώτη συνάντηση, που όπως φαίνεται θα επαναληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάμεσα σε άλλους συμμετείχαν η Πολιτιστική Ομάδα Ψυχολογικού του ΑΠΘ, μία Θεατρική Ομάδα που μετέχει στο Θεατρικό Εικαστικό Κέντρο «Πούπουλο», η εικαστική ομάδα Comics του ΑΠΘ και νεανικά μουσικά σχήματα όπως: Altered, Strange Days, Home & Dry, Αείπολις, 29 Αποτσίγαρα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Διέξοδος δημιουργικότητας για τους νέους

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η αντίστοιχη συνάντηση νέων καλλιτεχνών που διοργάνωσε η ΚΝΕ στα Γιάννενα και πραγματοποιήθηκε επίσης το Σάββατο 26/5 στα Λιθαρίτσια. Η προετοιμασία που είχε κάνει η Οργάνωση όλο το προηγούμενο διάστημα, απευθυνόμενη σε καλλιτεχνικά σχήματα των σχολείων της πόλης και στο πανεπιστήμιο, σε γνωστούς και φίλους, απέδωσε καρπούς και έφερε πραγματικά θετικά αποτελέσματα.

Οι νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ ήταν αρκετοί και αντιπροσώπευαν μια πλούσια γκάμα ειδών τέχνης (μουσική, εικαστικά, χορό, θέατρο), στοιχείο ενδεικτικό για τους δεσμούς που έχει αποκτήσει η Οργάνωση με τη νέα γενιά στην πόλη, αλλά ενδεικτικό και για το κύρος που έχει το Φεστιβάλ της στη νέα γενιά. Μάλιστα, όπως, μας λέει η Κατερίνα Φλούδα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, «πολλά από τα παιδιά που ήρθαν στη συνάντηση δεν είχαν ξανασυμμετάσχει σε Φεστιβάλ κι όμως ήταν έτοιμοι να μιλήσουν γι' αυτό».

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ένας πλούσιος προβληματισμός των νέων δημιουργών για το πώς θα μπορέσει να αναδειχτεί περισσότερο η ερασιτεχνική δημιουργία. Τόνισαν ότι το Φεστιβάλ θα πρέπει να επικεντρώνεται σ' αυτή και μέσω αυτής να προσεγγίζει τους νέους. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που ασχολούνται με την τέχνη, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, η έλλειψη κατάλληλων μέσων και χώρων.

Η συζήτηση, πέρα από το κεντρικό Φεστιβάλ, στάθηκε ιδιαίτερα και στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η ΚΝΕ στη διάρκεια του καλοκαιριού και που φέτος στο νομό των Ιωαννίνων αναμένεται να φτάσουν τις δεκαπέντε. Οι νέοι καλλιτέχνες εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτές τις εκδηλώσεις και μέσα από αυτή τη συνάντηση δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες νέων καλλιτεχνών που θα ξανασυναντηθούν για να οργανώσουν καλύτερα τις προτάσεις και τη δουλιά τους.

«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας», είπε η Κ. Φλούδα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «αυτά τα παιδιά αναζητούν μια διέξοδο για να προβάλουν αυτό που κάνουν και το Φεστιβάλ είναι η καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο». Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε: Καλή συνέχεια!

Συνεχίζονται οι συναντήσεις

Αντίστοιχες συναντήσεις της ΚΝΕ με νέους δημιουργούς κι ερασιτεχνικά σχήματα, προγραμματίζονται γι' αυτό το Σάββατο 2 Ιούνη στο Αγρίνιο και την Κυριακή 3 Ιούνη στην Κέρκυρα. Επίσης, το Σάββατο 9 Ιούνη θα γίνει στη Λάρισα, την Κυριακή 10 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στις 20 Ιούνη θα γίνει και στην Πάτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ