Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανάγκη να δώσουμε συνέχεια

Δηλώσεις νέων δημιουργών αμέσως μετά τη συνάντηση

Ενδεικτικές του θερμού κλίματος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ήταν οι δηλώσεις που μας έκαναν αμέσως μετά κάποιοι νέοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ' αυτή.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Λαμπρινίδης που ασχολείται με το θέατρο τόνισε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία, ο προβληματισμός ήταν πολύ πλούσιος. Τώρα το "χρέος" που μπαίνει πιστεύω για όλους μας που ήρθαμε εδώ να συμμετέχουμε σ' αυτή τη συνάντηση, είναι πώς θα υλοποιήσουμε αυτόν τον προβληματισμό, πώς θα τον κάνουμε πράξη, ώστε να φανεί, να βγει μια αντιπρόταση πολιτιστική απέναντι σ' όλη αυτή τη σαβούρα που μας πασάρει ο καπιταλισμός.

Το ζήτημα για μένα και ο λόγος που ήρθα σήμερα εδώ, είναι ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ν' απαντήσουμε στις βόμβες του ουρανίου του ΝΑΤΟ σαν πολιτιστικό γεγονός και να βαράμε παλαμάκια όταν βομβαρδίζουν το Ιράκ και όπου αλλού ανοίγουν εστίες πολέμου. Γιατί σήμερα αυτό έχουν κάνει πολιτισμό, εκεί έχουν αναγάγει τον πολιτισμό σήμερα. Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη εμείς να δώσουμε τη δική μας απάντηση, οι νέοι δημιουργοί, εμείς που ουσιαστικά θέλουμε και μια άλλη κοινωνία.

Μπροστά και στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που είναι ίσως και το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη πνοή, ν' ανοίξουμε τα φτερά νέων δημιουργών και να συμμετέχουν πλατύτερα σε ομάδες δημιουργίας που θα 'ναι διαφορετικές από αυτό που μας πασάρουν στο κατεστημένο».

Ο κλαρινίστας, Βασίλης Παπαγεωργίου, από την πλευρά του είπε ότι «η συζήτηση αυτή είναι ένα πολύ ουσιαστικό στάδιο για να αναπτυχθεί το αίσθημα συλλογικότητας μέχρι το 27ο Φεστιβάλ κι από κει και πέρα, σίγουρα θα αποκομίσουμε υπεύθυνες απόψεις από τα παιδιά που ήρθαν σήμερα εδώ.

Ηθελα να τονίσω το εξής: είναι σημαντικό να δοθεί μια μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρωτοβουλία που παρουσιάζουν μικρά σχήματα, μουσικοί οι οποίοι ερασιτεχνικά ασχολούνται κι έχουν έναν κύκλο. Ενας κύκλος που ξέρει τον κόπο τους. Και πλαισιώνονται καλύτερα μικρά σχήματα γιατί το περιβάλλον πλησιάζει περισσότερο στο οικογενειακό, σχολικό, φοιτητικό».

Τέλος, η Πηνελόπη Βλασσοπούλου, που ασχολείται με τη ζωγραφική και γενικότερα τα εικαστικά, τόνισε: «Το πιο σημαντικό μ' αυτή τη συνάντηση είναι ότι δημιουργήθηκε ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, το οποίο είναι σπάνιο σήμερα σ' όλες τις "ελεγχόμενες" εκδηλώσεις από μεγάλα συμφέροντα. Ενα πεδίο ανταλλαγής απόψεων σε ανθρώπους που έχουν κάποιους βαθύτερους προβληματισμούς για τις διάφορες μορφές τέχνης. Ακούστηκαν απόψεις σχετικά με τη σημερινή κατάσταση, όπου στο πεδίο της τέχνης όλα πουλιούνται κι όλα αγοράζονται σήμερα και φάνηκε μια αποφασιστικότητα να συγκροτηθούν οι νέοι δημιουργοί για να αντεπιτεθούν σ' αυτή την κατάσταση.

Εγώ πιστεύω ότι η ΚΝΕ πρέπει να κρατήσει επαφή μ' όλους αυτούς τους ανθρώπους και να τους συσπειρώσει σε ομάδες ανά μορφή τέχνης αλλά και όλους μαζί, με αφορμή το Φεστιβάλ αλλά και γενικότερα να δρουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προκειμένου να αντεπιτεθούν στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην τέχνη, στον πολιτισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ