Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ
Ενθουσιασμός και διάθεση για πολιτιστική προσφορά

Με επιτυχία ξεκίνησε η πρώτη πρωτοβουλία του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα
Γέμισε νιάτα το περασμένο Σάββατο, το αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση της ΚΝΕ με νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς από όλα τα είδη της τέχνης. Ηταν μια πρωτοβουλία του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς οι νέοι καλλιτέχνες την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε ήταν πλούσια, οι προτάσεις κι οι ιδέες για να γίνει το Φεστιβάλ ακόμα καλύτερο «έπεφταν βροχή» και εκφράστηκε από όλους η θέληση να δοθεί σ' αυτή την πρωτοβουλία συνέχεια, «να ξανασυναντηθούμε», «να δουλέψουμε όλοι μαζί», «να κάνουμε όλα αυτά που είπαμε πράξη».

Εξω από το αμφιθέατρο, το βλέμμα κάθε επισκέπτη μαγνητιζόταν από τη φροντισμένη έκθεση αναδρομής στα προηγούμενα Φεστιβάλ της Οργάνωσης. Τέσσερα ταμπλό είχαν πλημμυρίσει με χρώματα από τις αφίσες των Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», ξεκινώντας από το 1ο Φεστιβάλ που έγινε το 1975 στου Ζωγράφου και φτάνοντας μέχρι το 26ο, πέρσι το καλοκαίρι, που κορυφώθηκε το Σεπτέμβρη με το κεντρικό τετραήμερο των εκδηλώσεων στα Ιλίσια. Τη δική του αυτοτελή παρουσία είχε και η εφημερίδα της ΚΝΕ, ο «Οδηγητής», το τελευταίο φύλλο του οποίου μοιράστηκε στους νέους που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Τύπος και προοδευτική τέχνη


Τη συζήτηση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο αρχισυντάκτης του «Οδηγητή» και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Αλέκος Χαλβατζής, μιλώντας για το ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ζητήματα «μορφωτικά, σκέψης, δημιουργίας, έκφρασης». «Αμέτρητοι οι δημιουργοί», τόνισε ο Α. Χαλβατζής, «που εμπνεύστηκαν από τους αγώνες του λαού, αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές», οι δημιουργοί, που μέσα από την πολιτική του ΚΚΕ κατάλαβαν τον κόσμο και την προοπτική του και «με τον πυρσό της σκέψης, της πένας, της φωνής, της μουσικής τους, μας έδειξαν το δρόμο» για να φτάσουμε στον κόσμο που οραματιζόμαστε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ξεχωριστή συμμετοχή που είχε ο Τύπος του Κόμματος στη διαπαιδαγώγηση και την προβολή της προοδευτικής τέχνης που συνδεόταν με τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας. Και φτάνοντας στο σήμερα, υπογράμμισε ότι «καθόλου δε μειώθηκε η ανάγκη ο δικός μας Τύπος, ο διαφορετικός από τα αμέτρητα ιλουστρασιόν περιοδικά και τα κανάλια, να δίνει τη δική του μάχη μαζί σας, για το δικαίωμα τω νέων να εκφράζονται και να δημιουργούν, για το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τη δημιουργία των συνομηλίκων τους και κάθε προοδευτικού δημιουργού».

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο Αντρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Υπεύθυνος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ, παρουσίασε το πλαίσιο, το σκοπό και την προοπτική της πρωτοβουλίας που πήρε η Οργάνωση με τις συναντήσεις των νέων δημιουργών και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένας πλούσιος διάλογος για την πολιτιστική διάσταση του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ