ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2022
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δεύτερη θητεία Μακρόν με διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

Μοιράζοντας διαβεβαιώσεις στο ντόπιο κεφάλαιο ότι θα υπηρετήσει τις ανάγκες μιας «αιώνιας Γαλλίας» ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέλαβε καθήκοντα για μια 2η θητεία στη γαλλική προεδρία, σε μια περίοδο που φουντώνουν ολόπλευρα οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια μεταξύ εχθρών αλλά και «φίλων».

Ο Μακρόν ορκίστηκε την Παρασκευή ενώ οξύνονται και οι ενδοαστικές διεργασίες στη Γαλλία, όπως επιβεβαιώνει και η νέα προεκλογική περίοδος που ήδη ξεκίνησε, για την ανάδειξη της νέας βουλής, στις εκλογές του Ιούνη (12 και 19 του μήνα, α' και β' γύρος). Σημειωτέον ότι ακόμα εκκρεμεί ο ανασχηματισμός της νέας κυβέρνησης (ύστερα από την παραίτηση του προηγούμενου σχήματος, όπως συνηθίζεται μετά από προεδρικές εκλογές) με φόντο τα παζάρια σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού χάρτη της χώρας, για παλιές και νέες συμμαχίες.

Στο μεταξύ, μετά την οριστικοποίηση της εκλογικής συνεργασίας μεταξύ «Ανυπότακτης Γαλλίας», του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, Οικολόγων, η (EELV), η νεοσύστατη «Νέα Λαϊκη Ενωση» έκανε τη πρώτη της εκλογική συγκέντρωση, παρουσιάζοντας το ελληνικό γράμμα «ν» ως το σήμα με το οποίο θα λάβει μέρος στις εκλογές (σ.σ. επιλέχθηκε επειδή στα ελληνικά παραπέμπει στο «νέο» και ως σχήμα παραπέμπει στο σήμα της νίκης) και καταγγέλλοντας «τα σαράντα χρόνια νεοφιλελευθερισμού που κυριαρχεί στον πλανήτη, λεηλατεί τις κοινωνίες μας, απειλεί τη φύση και καταστρέφει ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι διαφωνίες για τη συνεργασία αυτή συνεχίζονται.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μεν ότι δεν θα εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά το χαρακτήρισε «φθαρμένο, κουρασμένο και κυρίως διχασμένο», συμπληρώνοντας ότι πρέπει «να ξαναχτίσουμε αυτή τη μεγάλη σοσιαλιστική δύναμη που χρειαζόμαστε». Για τη «Νέα Λαϊκή Ενωση» είπε ότι «δεν θα επιτρέψει τη νίκη και θα αποδυναμώσει μόνιμα την αριστερά», αναφέροντας ότι γενικά «η ένωση είναι επιθυμητή, όμως για να αποδειχθεί νικηφόρα πρέπει να είναι εκλογικά ισορροπημένη και προγραμματικά αξιόπιστη».

Εντονα επέκρινε τη νέα συνεργασία και ο πρώην (γαλογερμανικής καταγωγής) ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ μιλώντας για «τραγικό πισωγύρισμα» και κατηγορώντας όσους συμμετέχουν σε αυτή ότι κάθισαν «στα δεξιά του αφέντη του Κρεμλίνου και των συνεργατών του». Σημείωσε ακόμα «όταν ο πραγματικός κόσμος αλλάζει τόσο ριζικά, πρέπει να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας. Η ευθύνη μας, ως Οικολόγοι, είναι να κάνουμε τα πάντα, όπου κι αν βρισκόμαστε, ώστε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και τη συνοχή της. Επιπλέον πρέπει να οπλίσουμε την Ουκρανική αντίσταση...»

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αυξάνονται τα θύματα της κατοχικής βίας

Συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την Κυριακή 8 Μάη
Συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την Κυριακή 8 Μάη
Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές εντείνουν την κατοχική βία στη Δυτική Οχθη, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων, που από το Σαββατοκύριακο έως χτες νωρίς το πρωί ήταν τρεις και δεκάδες ήταν οι τραυματίες και συλληφθέντες.

Οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ήταν δύο νέοι, 19 και 20 ετών, επειδή θεωρήθηκαν «δράστες» της επίθεσης στο Ελάντ του κεντρικού Ισραήλ την περασμένη βδομάδα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Ορθόδοξων Εβραίων.

Ο τρίτος Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του ήταν ένας 17χρονος που δολοφονήθηκε μέσα στον εβραϊκό εποικισμό Τεκόα χτες τα ξημερώματα, που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ.

Προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο νέες έφοδοι του ισραηλινού στρατού σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα πάνω από 12 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες. Σε αυτό το κλίμα, το βράδυ της Κυριακής ένας νεαρός Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν Ισραηλινό αστυνομικό κοντά στην Πύλη της Δαμασκού του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντάς τον αρκετά σοβαρά.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως από την αρχή της χρονιάς σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 49 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και έφηβοι 16 ετών.

Επίσης τα σχέδια αύξησης των εποικισμών και η συνέχιση της βίας κατά των Παλαιστινίων δυσκολεύουν και τη θέση του ισλαμικού κόμματος Ράαμ, που στηρίζει κοινοβουλευτικά τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Ο Μάζεν Γανάιμ, βουλευτής του κόμματος Ράαμ, σε δηλώσεις του χτες τόνισε πως θα προτείνει στο κόμμα του επίσημα να άρει κάθε στήριξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται στην 120μελή Κνέσετ έως το τέλος της βδομάδας.

Στις Βρυξέλλες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών

Επικεφαλής παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες τίθεται ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγιέχ, που αναχωρεί σήμερα Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Συνδέσμου AHLC (που συγκροτήθηκε το 1993 και συνεδριάζει στη Ν. Υόρκη ή στις Βρυξέλλες με στόχο τον συντονισμό της ξένης βοήθειας προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη).

Η συνεδρίαση της επιτροπής AHLC θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

  • Την ανακάλυψη του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» στην ισραηλινή ΑΟΖ ανακοίνωσε χτες η ελληνική εταιρεία Ενέργειας, «Energean». Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο Block 12 της ισραηλινής ΑΟΖ και εκτιμάται πως είναι περίπου 8 δισ. κυβικών μέτρων.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών στο Σινά

Την πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων ετών εξαπέλυσαν το Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 Αιγύπτιους στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους 5. Η επίθεση έγινε σε ένα αντλιοστάσιο νερού του στρατού στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου, ανατολικά της διώρυγας του Σουέζ.

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης προχτές με ανακοίνωση, προκαλώντας την καταδίκη της από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, την Αφρικανική Ενωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Σουδάν.

Νωρίτερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, διαβεβαίωσε ότι η φονική επίθεση δεν θα μειώσει «την αποφασιστικότητα της χώρας και του στρατού της να κόψουν το κακό της τρομοκρατίας από τη ρίζα».

Ο στρατός και η αστυνομία της Αιγύπτου εξαπέλυσαν τον Φλεβάρη του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο Σινά και στη δυτική έρημο, ανάμεσα στην κοιλάδα του Νείλου και τα σύνορα με τη Λιβύη. Στη Χερσόνησο του Σινά, οι επιθέσεις των τζιχαντιστών επικεντρώνονται στις υποδομές, ειδικά στους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που προμηθεύουν το Ισραήλ και την Ιορδανία.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σημαντική νίκη για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό, Ντάνιελ Γκούντερ, και μεγάλη πτώση για το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) σηματοδότησαν οι εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χολστάιν. Το CDU λαμβάνει πάνω από 43% (από 32% το 2017), οι Πράσινοι πάνω από 18% (12,9%), το SPD 16% (27,3%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 6,5% (11,5%), η Ενωση Ψηφοφόρων Νότιου Σλέσβιχ σχεδόν 6% (3,3%) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 4,4% (5,9%) και κινδυνεύει να μη συμμετάσχει στην επόμενη Βουλή. Ο Γκούντερ συγκυβερνούσε μέχρι τώρα με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σιβηρία από τις πυρκαγιές που κατακαίνε εκατοντάδες κτίρια σε πολλά χωριά, ενώ οι ισχυροί άνεμοι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Στην περιφέρεια του Κρασνογιάρσκ, κάηκαν περισσότερα από 450 σπίτια.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Περισσότερα από 12,3 εκατομμύρια παιδιά από τη Συρία έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος από την έναρξη του πολέμου το 2011. Από αυτά τα 6,5 εκατ. ζουν στη Συρία και άλλα 5,8 εκατ. σε γειτονικές χώρες.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Η δραματική έλλειψη βασικών υποδομών σε ύδρευση, αποχέτευση, υπηρεσίες Υγείας επανέφερε τη χολέρα στο Νότιο Σουδάν. Ως χτες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 30 προσβλήθηκαν από την ασθένεια στην κομητεία Ρούμπκονα της πολιτείας Ουνιτέ.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Τουλάχιστον 44 μετανάστες πνίγηκαν την Κυριακή όταν ναυάγησε το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας, στο νότιο Μαρόκο. Σύμφωνα με την ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras, το ναυάγιο έγινε στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Μπουζντούρ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους της οργάνωσης η οποία αυτοαποκαλείται «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό» (Cooperative pour le developpement du Congo, CODECO), σε επίθεση εναντίον αυτοσχέδιου χρυσωρυχείου, δύο μέρες αφού συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κήρυξη κατάστασης πολιορκίας στην Ιτούρι, στη ΛΔ Κονγκό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Περίπου 50 άνθρωποι σφαγιάστηκαν την Κυριακή σε επιθέσεις ένοπλων συμμοριών τζιχαντιστών σε τρία χωριά της βορειοδυτικής πολιτείας Ζαμφαρά. Η άφιξη των στρατιωτών ανάγκασε αρκετές ώρες μετά τους κακοποιούς να αποσυρθούν αφήνοντας πίσω βοοειδή και τρόφιμα που είχαν λεηλατήσει.

ΙΡΑΝ
Επίσκεψη Ασαντ στο φόντο κινητικότητας στην Τεχεράνη

Στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων με την ιρανική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία τέθηκαν την Κυριακή οι στενές στρατηγικές σχέσεις Συρίας - Ιράν στο πλαίσιο της (μη ανακοινωθείσας εκ των προτέρων) επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τεχεράνη ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, για πρώτη φορά από το 2019.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, επιβεβαίωσε τις στενές διμερείς σχέσεις αλλά και τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη του Ιράν στη Συρία για να ολοκληρώσει τη νίκη της κατά της τρομοκρατίας και την απελευθέρωση και των υπόλοιπων συριακών εδαφών».

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ, από τη μεριά του, διαβεβαίωσε πως οι στενές σχέσεις Συρίας - Ιράν εξυπηρετούν και ως ανάχωμα για τον περιορισμό της επιρροής του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στην Τεχεράνη

Το Σάββατο στην Τεχεράνη μετέβη (για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 3 χρόνια) ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου, συζητώντας τις οικονομικές σχέσεις, τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου αλλά και τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη που έχουν σταματήσει από τον περασμένο Μάρτη σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «PressTV» επισήμανε σε σχετικό ρεπορτάζ τη «γεωπολιτική σημασία της Πολωνίας» στην Ανατολική Ευρώπη και τη δυνατότητα να λειτουργήσει η χώρα ως «πύλη για τις εμπορικές σχέσεις του Ιράν στην Ευρώπη».

Στο Ιράν αναμένεται τις επόμενες μέρες και ο Καταριανός εμίρης, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ