ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2022
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

MotionTeam

Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, καταδίκης των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή έξω από το Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC, και την πορεία μέχρι το Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με τη μαζική παρουσία του ο λαός απαίτησε «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και διαμήνυσε ότι «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σημειώνοντας:

«Βρισκόμαστε εδώ για να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να καταδικάσουμε και την επικίνδυνη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, σπέρνει σε όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, μετατρέπει την πατρίδα μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Ο κίνδυνος της επέκτασής του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Είναι επικίνδυνη η οποιαδήποτε επανάπαυση.


MotionTeam

Είναι χρέος του λαού μας να πάρει θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Από εδώ, μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, μπροστά στο άντρο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, στέλνουμε το μήνυμα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας προς τους φονιάδες των λαών. Εξηγώντας ότι η αποστολή όπλων, η μεταφορά ΝΑΤΟικού οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη, οι βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο τον λαό μας.

Τόνισε ότι πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να καταργηθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και να κλείσει το Στρατηγείο NRDC, που έχει αναβαθμισμένο ρόλο ως Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών και βιολογικών.

Νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων ο Κ. Τσεχελίδης, φοιτητής στο ΔΙΠΑΕ. Κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να μπει φρένο στην πολιτική που θυσιάζει το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στη σίτιση και τη στέγαση στον βωμό των πολεμικών εξοπλισμών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», στο πέρασμά τους, σάλπισαν ξεσηκωμό.

Μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και βροντοφώναξαν «Εμείς δεν υπογράψαμε αυτή τη Συμφωνία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία».

Μπροστά στο Μνημείο, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, ο Μιχάλης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, πριν ακριβώς 59 χρόνια, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το Παλάτι.

«Ηταν η εποχή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βρίσκονταν σε πολεμική φρενίτιδα. Νέα, ακόμη πιο καταστροφικά πυρηνικά όπλα κατασκευάζονταν, σημαδεύοντας τη Σοβιετική Ενωση και τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη.

Ηταν η εποχή που το κίνημα της ειρήνης, αν και βρισκόταν υπό διωγμό, ρίζωνε στις καρδιές των απλών, λαϊκών ανθρώπων, δίνοντας ελπίδα και όραμα για μια καλύτερη ειρηνική ζωή.

Ηταν η εποχή που κράτος και παρακράτος στην Ελλάδα κυνηγούσαν, φυλάκιζαν, δολοφονούσαν κάθε αγωνιστή που ύψωνε το ανάστημα και τη φωνή του απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα και στον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων», είπε.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο με τους ήρωες και μάρτυρες του κινήματός μας, τους λαϊκούς αγωνιστές, πιστοί στη μνήμη τους και στις παρακαταθήκες τους».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και η ενημερωτική - αντιπολεμική δράση της Επιτροπής Ειρήνης Σερρών. Τα μέλη της Επιτροπής από κοινού με φίλους μοίρασαν υλικό στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης και επικοινώνησαν τις θέσεις του αντιπολεμικού κινήματος με πλήθος Σερραίων. Την ίδια στιγμή, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά επιδόθηκαν στη ζωγραφική.


ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Σαφές μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Αραξος
Αραξος
Με συναυλίες, συγκεντρώσεις και δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πύλες αεροπορικών βάσεων, Επιτροπές Ειρήνης, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και άλλοι εργατικοί - λαϊκοί φορείς συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΕΕΔΥΕ και στη Δυτική Ελλάδα.

Εκφράστηκε συνολικά η θέληση των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού, να απεμπλακεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, να καταργηθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία γι' αυτές, να μην βγει κανένας Ελληνας φαντάρος ή αξιωματικός εκτός συνόρων, ενώ καταδικάστηκε η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε Πάτρα και Αραξο

Με την αναγραφή του συνθήματος «Εξω το ΝΑΤΟ - Να κλείσουν οι βάσεις», ολοκληρώθηκε την Κυριακή η συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας έξω από την πύλη της 116 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αεροδρόμιο του Αραξου.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πύλη του αεροδρομίου και με συνθήματα όπως «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», απαίτησαν απεμπλοκή της χώρας απ' τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ακτιο
Ακτιο
Στην επικίνδυνη πρόσδεση για τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων:

«Ηταν τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έστειλαν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στον Περσικό Κόλπο και αλλού και τώρα στέλνουν στη Μοζαμβίκη, αλλά και στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», ενώ θύμισε πως «μόλις προχτές τελείωσε η άσκηση "Tiger Meets", εδώ στον Αραξο».

Σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές - ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο», κάλεσε σε πάλη ανάμεσα σε άλλα και για να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο προσφάτως απολυμένος σμηνίτης απ' την 116 ΠΜ, Μιχάλης Παππάς, σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πως οι στρατευμένοι: «Δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν σφαγείς άλλων λαών, να χύσουν οι ίδιοι το αίμα τους έξω από την Ελλάδα, για τα συμφέροντα αυτών που ξεζουμίζουν αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι ανάγκη να δυναμώσει η φωνή που απαιτεί να μη σταλεί κανένας σμηνίτης, αξιωματικής και υπαξιωματικός σε ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Το Σάββατο το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας πραγματοποίησαν αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και συναυλία - μουσικό αφιέρωμα, έξω από το κτίριο του συνδικαλιστικού φορέα.

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και νεολαία της πόλης. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Στη βάση του Ακτίου

Τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ - Να κλείσουν οι βάσεις» αναγράφηκαν στην πύλη της βάσης του Ακτίου που σταθμεύουν ΝΑΤΟικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα AWACS, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Επιτροπών Ειρήνης Αγρινίου και Πρέβεζας, καθώς και των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου και Λευκάδας.

Συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από τους εκπροσώπους των παριστάμενων φορέων παραδόθηκε ψήφισμα στον διοικητή της βάσης με τα αιτήματά τους.

Μπροστά από το αεροδρόμιο της 117 ΠΜ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και από την Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, στον κόμβο της Ανδραβίδας της ΕΟ Πατρών - Πύργου, μπροστά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 117 ΠΜ, που αποτελεί πλέον βασικό «εργαλείο» στην πρακτική της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ για εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν και κατά των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων ακούστηκαν και στην περιοχή, μαζί με την καταδίκη της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκδηλώσεις σε μνημεία και χώρους εκτελεσθέντων απ' τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ανοιχτές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ζάκυνθο, Αργοστόλι και Ληξούρι Κεφαλονιάς και στο Βαθύ της Ιθάκης.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις και στην Ηπειρο

Στην Ηγουμενίτσα πλήθος μικρών και μεγάλων συμμετείχε στην εκδήλωση «Ζωγραφίζουμε ενάντια στον πόλεμο» που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου την Παρασκευή το απόγευμα.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συναυλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην πλατεία Μαβίλη, με χαιρετισμούς από τον Κώστα Ηλία, γενικό γραμματέα του ΔΣ του ΕΚΙ, τον Γιάννη Βλάχο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου αυτοαπασχολούμενων επισκευαστών αυτοκινήτων, και της Εναΐντα Νοφούλλα από το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαχητική απάντηση στη μετατροπή της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Την εναντίωσή τους στη μετατροπή της Θεσσαλίας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά εργαζόμενοι και άλλοι βιοπαλαιστές, συμμετέχοντας στις πορείες και στις πολύμορφες δράσεις που οργάνωσαν το Σαββατοκύριακο Επιτροπές Ειρήνης και μαζικοί φορείς σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Στα Τρίκαλα δεκάδες μαθητές συμμετείχαν στην αντιπολεμική δράση που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου, με θέμα «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, όχι στον πόλεμο, καμιά συμμετοχή». Μαθητές Δημοτικού ζωγράφισαν για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, ενώ μεγαλύτεροι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παίξουν μπάσκετ 3on3 στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία της Αγίας Μονής μέχρι την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Κατά την έναρξη της πορείας υπήρξε χορευτικό δρώμενο από μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Αγγελος Καλαντζής εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης. Ταυτόχρονα με την πορεία πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου, με τη συμμετοχή αθλητών του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων και σημείο εκκίνησης στη βόρεια είσοδο της πόλης από τη μεριά της Καλαμπάκας. Εν μέσω τραγουδιών, συνθημάτων και χειροκροτημάτων πραγματοποιήθηκε ο τερματισμός των δρομέων στο κέντρο της πόλης, όπου εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης τούς απονεμήθηκαν συμβολικά τιμητικοί έπαινοι και στεφάνια ελιάς. Στη συνέχεια μίλησε ο Λάζαρος Τσουμένης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων.

Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε πορεία από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης μέχρι την πλατεία Πλαστήρα. Εκεί διαβάστηκε γραπτός χαιρετισμός που έστειλε ο ταγματάρχης ε.α. Δημήτρης Θωμόπουλος και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γιώργο Παπαδόπουλο, και τον εκπρόσωπο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Αρη Μπαντή.

Τρίκαλα
Τρίκαλα
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, Αστέρης Χαλάτσης. Ανέδειξε τον καίριο ρόλο που παίζει η Θεσσαλία στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, εκθέτοντας έτσι τον λαό της περιοχής σε μεγάλους κινδύνους.

Στη συνέχεια το Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παρουσίασε μουσικό αφιέρωμα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» και θεατρικό δρώμενο από το Θέατρο «ΟΨΕΙΣ». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ομάδα παιδιών ζωγράφισε με θέμα την ειρήνη και άναψε συμβολικά τα φαναράκια της ειρήνης, που τα «πέταξαν» στον ουρανό. Οι δράσεις της Επιτροπής Ειρήνης συνεχίζονται σήμερα στην πλατεία Γιολδάση (Λάππα) στις 8.30 μ.μ., με παράσταση καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Μάκη Χάρμπα.

Στον Βόλο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» και επιδόθηκε ψήφισμα από τους εκπροσώπους των φορέων ενάντια στην αξιοποίηση του στρατοπέδου ως υποδομής που θα χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στη Λάρισα, η δυνατή βροχή που έπεσε το απόγευμα της Κυριακής δεν επέτρεψε να γίνει η πορεία και το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 29 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.


ΚΡΗΤΗ
Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση στη Σούδα

Βάση της Σούδας
Βάση της Σούδας
Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η παγκρήτια κινητοποίηση στα Χανιά και τη βάση της Σούδας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, όπου μαθητές από σχολεία των Χανίων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης και παραβρέθηκαν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την Ειρήνη με τις ζωγραφιές και τα συνθήματά τους. Την ανάγκη να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο τόνισαν με δηλώσεις τους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Σήφης Αποστολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, στην οποία καλούσαν δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη την Κρήτη.

Η συγκέντρωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος «Πατρίδα» του Ουρστάν Ζαΐρ, από μαθήτρια δημοτικού σχολείου της πόλης, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε στη συνέχεια από τον Μανώλη Παπαδομανωλάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» και άλλα πολλά συνθήματα δόνησαν όλη την πόλη στην πορεία που ακολούθησε.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στην ίδια τη βάση της Σούδας, όπου οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν ψήφισμα, έγραψαν συνθήματα και έκαψαν συμβολικά σημαίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μετά την κινητοποίηση ακολούθησε λαϊκό γλέντι με μεζέδες και μουσική, στην πλατεία των Καθιανών, με τον Μάνο Τρυπιά και το συγκρότημά του και τους μουσικούς Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη, Νίκο Λάππα και Γιάννη Χίνο.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΑΒΑΛΑ
Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί!

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής της Θράκης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στάλθηκε από τις συγκεντρώσεις των Επιτροπών Ειρήνης στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα την Κυριακή, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πανελλαδικού διημέρου της ΕΕΔΥΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ακαδημίας, όπου μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης η Πέρσα Καλούτσα. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πύλη του λιμανιού, όπου βρίσκεται δεμένο αυτές τις μέρες το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Arlington».

Εκεί οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης, φωνάζοντας το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης, η Π. Καλούτσα σημείωσε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και παράλληλα σε στόχο των αντιπάλων τους. «Λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας, πλέον και επίσημα με την υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, εμπλέκουν την περιοχή μας ακόμη περισσότερο», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κανείς πλέον δεν πείθεται από το επιχείρημα της δήθεν ασφάλειας που θα φέρει στην περιοχή μας αυτή η εμπλοκή. Πώς να πειστούμε άλλωστε, όταν καθημερινά παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα του τόπου μας. Οπως την περασμένη Τετάρτη, όπου σε απόσταση αναπνοής μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη πέταξαν τουρκικά μαχητικά F-16, μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτές οι υποδομές όχι μόνο δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας για εμάς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη κινδύνων!».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι ο λαός της περιοχής έχει γίνει μάρτυρας τεράστιων αποβάσεων αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει κι άλλες υποδομές της περιοχής στη διάθεση του ΝΑΤΟ, όπως το στρατόπεδο «Γιαννούλη», το στρατόπεδο και το πεδίο βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης, οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο αξιοποιείται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού στρατιωτικού υλικού.

Μαζική αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα, με το πανό της Επιτροπής Ειρήνης να γράφει «Τη μείωση ζητάτε όλων των μισθών, στον πόλεμο τα δίνετε των ιμπεριαλιστών». Η πορεία κατέληξε στην παραλία της Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης. Νωρίτερα στη συγκέντρωση μίλησε η Βάσω Κωνσταντή, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Πτολεμαΐδα.


Στο αεροδρόμιο της Μεσσήνης

Με μαζική συμμετοχή, παλμό και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε και η παμπελοποννησιακή πορεία των Επιτροπών Ειρήνης στη Μεσσήνη την Κυριακή. Κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη ρωσική εισβολή, ενώ εκφράστηκε η έντονη αντίθεση στη μετατροπή του αεροδρομίου της Μεσσήνης σε ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων από ισραηλινή εταιρεία.

Η πορεία από τον κόμβο της Μεσσήνης πορεύτηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου αντιπροσωπεία των επιτροπών παρέδωσε ψήφισμα, και στη συνέχεια προς την πλατεία της Μεσσήνης, όπου ιδιαίτερο τόνο έδωσαν οι μικροί μαθητές και οι δρομείς από την Καλαμάτα.

Πραγματοποιήθηκαν απαγγελίες ποιημάτων από φίλους της ειρήνης, ενώ μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της πόλης απήγγειλε την «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας, ενώ οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικό πρόγραμμα με τους Νίκο Περγαμαλή, Λία Πεφάνη και Ελευθερία Κουρλιά.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ