Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΑΒΑΛΑ
Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί!

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Μήνυμα εναντίωσης στην εμπλοκή της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής της Θράκης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στάλθηκε από τις συγκεντρώσεις των Επιτροπών Ειρήνης στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα την Κυριακή, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πανελλαδικού διημέρου της ΕΕΔΥΕ.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ακαδημίας, όπου μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης η Πέρσα Καλούτσα. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πύλη του λιμανιού, όπου βρίσκεται δεμένο αυτές τις μέρες το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Arlington».

Εκεί οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης, φωνάζοντας το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης, η Π. Καλούτσα σημείωσε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και παράλληλα σε στόχο των αντιπάλων τους. «Λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας, πλέον και επίσημα με την υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, εμπλέκουν την περιοχή μας ακόμη περισσότερο», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κανείς πλέον δεν πείθεται από το επιχείρημα της δήθεν ασφάλειας που θα φέρει στην περιοχή μας αυτή η εμπλοκή. Πώς να πειστούμε άλλωστε, όταν καθημερινά παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα του τόπου μας. Οπως την περασμένη Τετάρτη, όπου σε απόσταση αναπνοής μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη πέταξαν τουρκικά μαχητικά F-16, μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτές οι υποδομές όχι μόνο δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας για εμάς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη κινδύνων!».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι ο λαός της περιοχής έχει γίνει μάρτυρας τεράστιων αποβάσεων αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη, ενώ η κυβέρνηση έχει θέσει κι άλλες υποδομές της περιοχής στη διάθεση του ΝΑΤΟ, όπως το στρατόπεδο «Γιαννούλη», το στρατόπεδο και το πεδίο βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης, οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο αξιοποιείται για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού στρατιωτικού υλικού.

Μαζική αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Καβάλα, με το πανό της Επιτροπής Ειρήνης να γράφει «Τη μείωση ζητάτε όλων των μισθών, στον πόλεμο τα δίνετε των ιμπεριαλιστών». Η πορεία κατέληξε στην παραλία της Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης. Νωρίτερα στη συγκέντρωση μίλησε η Βάσω Κωνσταντή, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Πτολεμαΐδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ