Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Παρούσα» στο κάλεσμα για επιπλέον πολεμικά μέσα η ελληνική κυβέρνηση

Συμμετέχοντας στο «πολεμικό συμβούλιο» που οργάνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Οστιν, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έσπευσε να δηλώσει ότι «σε πνεύμα ...έμπρακτης στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, ανθρωπιστική και αμυντική». Θυμίζουμε, η κυβέρνηση συζητά με τους Αμερικανούς την παραχώρηση επιπλέον οπλικών συστημάτων, ει δυνατόν «ανατολικής» κατασκευής, στους Ουκρανούς. Τελευταία γίνεται λόγος για τα ανατολικογερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Πεζικού, με την κυβέρνηση να φέρεται διατεθειμένη να δώσει περίπου 100 - 130 από αυτά τα οχήματα, που μάλιστα βρίσκονται στον Εβρο και στα νησιά.

Εξάλλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, την Παρασκευή επισκέφθηκε το ΝΑΤΟικό αρχηγείο SHAPE στο Βέλγιο, όπου συναντήθηκε με τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Wolters.

Οπως λέει το ΓΕΕΘΑ εστίασαν στα αποτελέσματα των συνόδων των δύο Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ - ΝΑΤΟ της προηγούμενης βδομάδας, ενώ συζήτησαν και για την «αμυντική αναδιάταξη» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και τον «εν εξελίξει μετασχηματισμό του για την αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσο και της επακόλουθης ραγδαίας μεταβολής του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Επίσης συζήτησαν για την «ανάγκη διατήρησης της συνοχής της Συμμαχίας ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Ρωσίας, καθώς και για τη γενικότερη συνεισφορά της Ελλάδας στη συνολική προσπάθεια διαφύλαξης της ασφάλειας και της σταθερότητας του ευρωατλαντικού χώρου, με έμφαση μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο που έχουν προσλάβει τόσο η Σούδα όσο και η Αλεξανδρούπολη», για τον οποίο ο SACEUR ευχαρίστησε «ιδιαίτερα» τον Φλώρο.

Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον υποδιοικητή (DSACEUR) Βρετανό στρατηγό Tim Radford, μπαίνοντας στο επιχειρησιακό «παρασύνθημα» και συζητώντας για «θέματα παραγωγής δυνάμεων και δυνατοτήτων στο πλαίσιο της σε εξέλιξη προσπάθειας ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ έναντι του ρωσικού αναθεωρητισμού, καθώς και για τις δράσεις, αποστολές και επιχειρήσεις της Συμμαχίας και τη γενικότερη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτές». Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκτός συνόρων στη Βουλγαρία για την υπό συγκρότηση νέα δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ που στήνεται εκεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργότερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης (2023-04-27 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για παραπέρα εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (2022-09-06 00:00:00.0)
Επιθεώρησε το ΓΕΕΘΑ (2022-06-02 00:00:00.0)
Σε «άλλα επίπεδα» πλέον η εμπλοκή (2022-05-17 00:00:00.0)
Αναβαθμίζει την εμπλοκή της στο ιμπεριαλιστικό μακελειό (2022-04-27 00:00:00.0)
Στην Αθήνα σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της λυκοσυμμαχίας (2021-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ