Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εμπνευση για τους αγώνες του σήμερα τα σπουδαία έργα του ζωγράφου Ηλία Φέρτη

Ηρωικές μορφές αγωνιστών του, σκηνές από την καθημερινή πάλη του λαού αλλά και σπάνια ντοκουμέντα από την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης θα φιλοξενούνται μέχρι την Κυριακή 29 Μάη στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Λαμίας, στο πλαίσιο της έκθεσης με έργα του Λαμιώτη ζωγράφου Ηλία Φέρτη και αρχειακό υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ, που διοργανώνουν η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, η «Σύγχρονη Εποχή» και η Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 22 Μάη, παρουσία δεκάδων επισκεπτών. Περιλαμβάνει έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας του Λαμιώτη ζωγράφου Ηλία Φέρτη, από την περίοδο ΕΑΜικής Αντίστασης, τα οποία δώρισε στο Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ η κόρη του, Ειρήνη Φέρτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μάη και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις καθημερινές από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει συνθέσεις που αποδίδουν το μεγαλείο του αγώνα του ελληνικού λαού, προσωπογραφίες στελεχών του ΚΚΕ, αξιωματικών και ανταρτών του ΕΛΑΣ, όπως ο Γ. Σιάντος, ο Πέτρος Ρούσος, ο Κόζιακας, ο Παπασταματιάδης, ο Μπελλής, ο Χουλιάρας, ο Μπάφας, ο Ολυμπος (Γρηγόρης Πάνος) και άλλοι. Επίσης στιγμές από τον καθημερινό αγώνα του λαού, όπως τις απαθανάτισε με την εικαστική του οπτική ο Ηλίας Φέρτης. Ανάμεσά τους και η δική του σύλληψη, αλλά και το σπουδαίο έργο «Γιούργια», που απεικονίζει μία αυθόρμητη εξέγερση πεινασμένων στην περιοχή των Εξαρχείων την περίοδο της Κατοχής. Επίσης παρουσιάζεται σπάνιο αρχειακό υλικό από το Αρχείο του Κόμματος, όπως παράνομα και νόμιμα έντυπα της εποχής («Ριζοσπάστης», «Νέα Γενιά») κ.ά.

Ενα μοναδικό λεύκωμα για την Κατοχή και την Αντίσταση


Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του Λευκώματος, σε έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Ηλίας Φέρτης: Ζωγραφική, Κατοχή, Αντίσταση», με ομιλητές την Ειρήνη Φέρτη, κόρη του ζωγράφου, τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την Σαβίνα Λίτση, ιστορικό τέχνης και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εμφανώς συγκινημένη η Ειρήνη Φέρτη τόνισε ότι επιθυμία του πατέρα της ήταν να δοθούν τα συγκεκριμένα έργα στο Αρχείο του ΚΚΕ και ευχαρίστησε την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος τόσο για την έκδοση του λευκώματος όσο και για την έκθεση που διοργανώθηκε στη Λαμία, ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της.

Για το εικαστικό έργο και τη ζωή του Ηλία Φέρτη μίλησε η Σαβίνα Λίτση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις επιρροές που δέχτηκε από μεγάλους ζωγράφους, όπως ο Παρθένης, αλλά και τις διώξεις που βίωσε καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της ζωής του για την αντιστασιακή του δράση και τον ταξικό προσανατολισμό του έργου του.

Στο περιεχόμενο του Λευκώματος αναφέρθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, σημειώνοντας αρχικά ότι τα σχέδια του Ηλία Φέρτη, μαζί με τα υπόλοιπα ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου που διασώθηκαν από το κυνήγι της αστικής εξουσίας, «συμβάλλουν στη γνώση της περιόδου, στην επαφή με το μεγαλείο της λαϊκής ανάτασης που εύστοχα αποτυπώνεται στο σύνθημα: "Οταν ο λαός αποφασίσει, μπορεί να νικήσει"».

«Αυτή η εκδήλωση έχει όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το πρωτότυπο αρχειακό υλικό, τα εκθέματα συνολικά, οι πίνακες, εντάσσονται μέσα στο πνεύμα της περιόδου που η αγωνιστική ανάταση του λαού μας οδήγησε στην περήφανη νίκη, στην απελευθέρωση από τον ναζιστικό - φασιστικό ζυγό», σημείωσε και τόνισε πως «τιμάμε τον συμπατριώτη μας ζωγράφο Ηλία Φέρτη στη γενέτειρά του ως ελάχιστο φόρο για την προσφορά του στην αντίσταση, στους αγώνες του λαού μας μέσα από τις πινελιές που συνθέτουν τις εικόνες, που μας άφησε ως παρακαταθήκη από αυτόν τον ηρωικό αγώνα εκείνης της περιόδου και συνολικότερα».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έναρξη και την ανάπτυξη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στη Φθιώτιδα, στη συμμετοχή του Ηλία Φέρτη, στη συνάντησή του με ανταρτικές ομάδες στην περιοχή του Δομοκού, αλλά και στην έδρα της ΠΕΕΑ στη Φουρνά Ευρυτανίας, όπου γνώρισε από κοντά και ζωγράφισε ηρωικές μορφές του αγώνα, ενώ παράλληλα έκανε αναφορές και στη δράση αγωνιστών που αποτύπωσε στο χαρτί ο Ηλίας Φέρτης.

«Σε αυτό το ιστορικό χαλί που τον καμβά τους ύφαναν όλοι οι πρωταγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα, ο καθένας από τη δική του πλευρά και με τα δικά του μέσα, μας έχουν αφήσει σήμερα έναν τεράστιο πλούτο για το λαϊκό κίνημα και αιώνια παρακαταθήκη, έμπνευση για τους αγώνες που μέλλονται.

Ολα αυτά μας διδάσκουν ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη και είναι στο χέρι τους όταν το αποφασίσουν να δράσουν, να αγωνιστούν για την κοινωνική τους απελευθέρωση για να χτίσουν νέες κοινωνίες, για να χτίσουν τον σοσιαλισμό», τόνισε ο Κ. Μπασδέκης, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ