Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Σαφές μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Αραξος
Αραξος
Με συναυλίες, συγκεντρώσεις και δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πύλες αεροπορικών βάσεων, Επιτροπές Ειρήνης, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και άλλοι εργατικοί - λαϊκοί φορείς συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΕΕΔΥΕ και στη Δυτική Ελλάδα.

Εκφράστηκε συνολικά η θέληση των εργαζομένων, της νεολαίας και του λαού, να απεμπλακεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, να καταργηθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία γι' αυτές, να μην βγει κανένας Ελληνας φαντάρος ή αξιωματικός εκτός συνόρων, ενώ καταδικάστηκε η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε Πάτρα και Αραξο

Με την αναγραφή του συνθήματος «Εξω το ΝΑΤΟ - Να κλείσουν οι βάσεις», ολοκληρώθηκε την Κυριακή η συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας έξω από την πύλη της 116 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αεροδρόμιο του Αραξου.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πύλη του αεροδρομίου και με συνθήματα όπως «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», απαίτησαν απεμπλοκή της χώρας απ' τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ακτιο
Ακτιο
Στην επικίνδυνη πρόσδεση για τους εργαζόμενους και τον λαό της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων:

«Ηταν τα κόμματα που ως κυβερνήσεις έστειλαν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στον Περσικό Κόλπο και αλλού και τώρα στέλνουν στη Μοζαμβίκη, αλλά και στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», ενώ θύμισε πως «μόλις προχτές τελείωσε η άσκηση "Tiger Meets", εδώ στον Αραξο».

Σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στους δυνάστες, στους ληστές - ιμπεριαλιστές που σέρνουν τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο», κάλεσε σε πάλη ανάμεσα σε άλλα και για να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο προσφάτως απολυμένος σμηνίτης απ' την 116 ΠΜ, Μιχάλης Παππάς, σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πως οι στρατευμένοι: «Δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνουν σφαγείς άλλων λαών, να χύσουν οι ίδιοι το αίμα τους έξω από την Ελλάδα, για τα συμφέροντα αυτών που ξεζουμίζουν αυτούς και τις οικογένειές τους. Είναι ανάγκη να δυναμώσει η φωνή που απαιτεί να μη σταλεί κανένας σμηνίτης, αξιωματικής και υπαξιωματικός σε ιμπεριαλιστικές αποστολές».

Στην παράσταση διαμαρτυρίας το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Το Σάββατο το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας πραγματοποίησαν αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και συναυλία - μουσικό αφιέρωμα, έξω από το κτίριο του συνδικαλιστικού φορέα.

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και νεολαία της πόλης. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Στη βάση του Ακτίου

Τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ - Να κλείσουν οι βάσεις» αναγράφηκαν στην πύλη της βάσης του Ακτίου που σταθμεύουν ΝΑΤΟικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα AWACS, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Επιτροπών Ειρήνης Αγρινίου και Πρέβεζας, καθώς και των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου και Λευκάδας.

Συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από τους εκπροσώπους των παριστάμενων φορέων παραδόθηκε ψήφισμα στον διοικητή της βάσης με τα αιτήματά τους.

Μπροστά από το αεροδρόμιο της 117 ΠΜ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και από την Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, στον κόμβο της Ανδραβίδας της ΕΟ Πατρών - Πύργου, μπροστά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της 117 ΠΜ, που αποτελεί πλέον βασικό «εργαλείο» στην πρακτική της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ για εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν και κατά των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων ακούστηκαν και στην περιοχή, μαζί με την καταδίκη της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκδηλώσεις σε μνημεία και χώρους εκτελεσθέντων απ' τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ανοιχτές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ζάκυνθο, Αργοστόλι και Ληξούρι Κεφαλονιάς και στο Βαθύ της Ιθάκης.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις και στην Ηπειρο

Στην Ηγουμενίτσα πλήθος μικρών και μεγάλων συμμετείχε στην εκδήλωση «Ζωγραφίζουμε ενάντια στον πόλεμο» που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου την Παρασκευή το απόγευμα.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συναυλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στην πλατεία Μαβίλη, με χαιρετισμούς από τον Κώστα Ηλία, γενικό γραμματέα του ΔΣ του ΕΚΙ, τον Γιάννη Βλάχο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου αυτοαπασχολούμενων επισκευαστών αυτοκινήτων, και της Εναΐντα Νοφούλλα από το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ