Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σταματούν οι εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία

Ενας ανελέητος πόλεμος κλιμακώνεται καθημερινά και στο μέτωπο της Ενέργειας, με πολλαπλές συνέπειες για τους λαούς.

Η ρωσική «Gazprom» σταμάτησε το Σάββατο τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία, ανέφερε η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς σε αντίθεση με δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής Ενέργειας, η φινλανδική πλευρά δεν δέχτηκε τους νέους όρους πληρωμής του αερίου, σε ρούβλια.

Η φινλανδική εταιρεία φυσικού αερίου «Gasum» θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές, μέσω του αγωγού «Balticconnector», που συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας. Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο το 5% περίπου της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

Η Πολωνία αποφάσισε χτες να βάλει τέλος στη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό αερίου «Γιαμάλ», δήλωσε η αρμόδια υπουργός Αννα Μόσκβα, μιλώντας για επιβεβαίωση της «ορθότητας της απόφασης της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο».

Την ίδια ώρα, και ενώ μέσα στο έτος αναμένεται η ολοκλήρωση αγωγού για την τροφοδοσία της Πολωνίας με αέριο από τη Νορβηγία, ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι κατηγόρησε τη Νορβηγία για έμμεση εκμετάλλευση του πολέμου στην Ουκρανία, με την «απογείωση» των τιμών και για τους νορβηγικούς υδρογονάνθρακες. «Μα πρέπει να πληρώνουμε τεράστια χρηματικά ποσά στη Νορβηγία για αέριο - 4 ή 5 φορές περισσότερα από ό,τι πληρώναμε πριν ένα χρόνο; Αυτό είναι αρρωστημένο», ανέφερε.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας «Nord Pool» ενημέρωσε την Παρασκευή τη ρωσική «InterRAO» ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας. Εδώ και χρόνια Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία αυξάνουν τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζουν υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ