Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

MotionTeam

Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, καταδίκης των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή έξω από το Γ' Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC, και την πορεία μέχρι το Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με τη μαζική παρουσία του ο λαός απαίτησε «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και διαμήνυσε ότι «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σημειώνοντας:

«Βρισκόμαστε εδώ για να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να καταδικάσουμε και την επικίνδυνη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που εμπλέκει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, σπέρνει σε όλη τη χώρα αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, μετατρέπει την πατρίδα μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Ο κίνδυνος της επέκτασής του μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Είναι επικίνδυνη η οποιαδήποτε επανάπαυση.


MotionTeam

Είναι χρέος του λαού μας να πάρει θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Από εδώ, μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, μπροστά στο άντρο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, στέλνουμε το μήνυμα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας προς τους φονιάδες των λαών. Εξηγώντας ότι η αποστολή όπλων, η μεταφορά ΝΑΤΟικού οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη, οι βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων, βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο τον λαό μας.

Τόνισε ότι πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να καταργηθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και να κλείσει το Στρατηγείο NRDC, που έχει αναβαθμισμένο ρόλο ως Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών και βιολογικών.

Νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητικών συλλόγων ο Κ. Τσεχελίδης, φοιτητής στο ΔΙΠΑΕ. Κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να μπει φρένο στην πολιτική που θυσιάζει το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στη σίτιση και τη στέγαση στον βωμό των πολεμικών εξοπλισμών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», στο πέρασμά τους, σάλπισαν ξεσηκωμό.

Μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και βροντοφώναξαν «Εμείς δεν υπογράψαμε αυτή τη Συμφωνία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία».

Μπροστά στο Μνημείο, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, ο Μιχάλης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, πριν ακριβώς 59 χρόνια, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το Παλάτι.

«Ηταν η εποχή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βρίσκονταν σε πολεμική φρενίτιδα. Νέα, ακόμη πιο καταστροφικά πυρηνικά όπλα κατασκευάζονταν, σημαδεύοντας τη Σοβιετική Ενωση και τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη.

Ηταν η εποχή που το κίνημα της ειρήνης, αν και βρισκόταν υπό διωγμό, ρίζωνε στις καρδιές των απλών, λαϊκών ανθρώπων, δίνοντας ελπίδα και όραμα για μια καλύτερη ειρηνική ζωή.

Ηταν η εποχή που κράτος και παρακράτος στην Ελλάδα κυνηγούσαν, φυλάκιζαν, δολοφονούσαν κάθε αγωνιστή που ύψωνε το ανάστημα και τη φωνή του απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα και στον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων», είπε.

Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο με τους ήρωες και μάρτυρες του κινήματός μας, τους λαϊκούς αγωνιστές, πιστοί στη μνήμη τους και στις παρακαταθήκες τους».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και η ενημερωτική - αντιπολεμική δράση της Επιτροπής Ειρήνης Σερρών. Τα μέλη της Επιτροπής από κοινού με φίλους μοίρασαν υλικό στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης και επικοινώνησαν τις θέσεις του αντιπολεμικού κινήματος με πλήθος Σερραίων. Την ίδια στιγμή, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά επιδόθηκαν στη ζωγραφική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ