Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Διεργασίες και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Με σάπια υλικά επιχειρούν τα αστικά κόμματα να δείξουν ότι μέσω των εσωκομματικών τους διαδικασιών φέρνουν κάτι νέο και θετικό για τον λαό, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να αναζητηθούν νέοι ρόλοι και να βολιδοσκοπηθούν μετεκλογικές συνεργασίες. Ετσι, η αντιπαράθεση για τα μάτια του κόσμου ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, είτε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είτε για τα ζητήματα της οικονομίας, έχει σαν στόχο να κρύψει την κοινή στρατηγική τους βάση που προκαλεί δεινά στον λαό.

Σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου, εμφανιζόμενος σαν δύναμη «αναβαπτισμένη», απαλλαγμένη απ' τις «αμαρτίες» του κυβερνητικού της βίου και φερέγγυα να υπόσχεται στον λαό «πολιτική αλλαγή».

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του, όπως της Εφης Αχτσιόγλου, αλλά και του Ν. Παππά, που με άρθρα τους στην κυριακάτικη «Αυγή» διατείνονται ότι οι εσωκομματικές εκλογές αποτέλεσαν «ένα πολιτικό γεγονός με ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγματός του στην κοινωνία και ενδυνάμωσης των δεσμών του με αυτήν».

Στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αναζήτηση κυβερνητικού ρόλου, πορευόμενου στις ίδιες ράγες μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε διαφάνηκε και στο τριήμερο συνέδριό του που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέδειξε ότι - έως τις εκλογές τουλάχιστον - θα προσπαθήσει να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει στις τάξεις του παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που εμφανίζεται ως στόχος από το ΠΑΣΟΚ είναι η επανεκκίνηση και η εσωκομματική συσπείρωση αλλά και η ...πολιτική αυτονομία, εντάσσεται στην ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος για ενίσχυση ενός ακόμα σοσιαλδημοκρατικού πόλου που να μπορεί να παίξει μετεκλογικά τον ρόλο του χρήσιμου συνεταίρου μιας αστικής κυβέρνησης διαχείρισης και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Πολύ περισσότερο που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ο πόλεμος και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού δημιουργούν δυσκολίες στην ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Στη δευτερολογία του την Κυριακή υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι στην απέναντι όχθη με «αυτούς που μας καλούν σε προοδευτικά μέτωπα και έλεγαν στον λαό ότι κέρδισαν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, αναδεικνύοντας πώς βλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου. Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε μέτωπα της λογικής ενώ στηρίζουν την ηγεμονία τους στην πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού και μετατρέπουν τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών πόρων σε ευκαιρίες για λίγους».

Ωστόσο, η κοινή στρατηγική που έχει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα των κομμάτων αυτών, δείχνει πως είναι δύσκολο το εγχείρημα της αυτόνομης πορείας. Η συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, το μοίρασμα των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ στο κεφάλαιο και η «πράσινη μετάβαση» είναι κοινό «ευαγγέλιο», κοινό πρόγραμμα, πάνω στο οποίο είναι εμφανές ότι μπορούν να στηθούν μετεκλογικές συνεργασίες.

Για την ανάδειξη νέας ΚΕ, πρώτος σε ψήφους ήρθε ο στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεύτερος ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης και τρίτος ο Στέφανος Ξεκαλάκης.

Τέλος, τον ισχυρισμό ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αποκλείοντας πρόωρες εκλογές, αν και τις τελευταίες μέρες έχουν φουντώσει εκ νέου τέτοια σενάρια. Επίσης, έσπευσε να απαξιώσει και το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, αν και αναμένεται τις επόμενες μέρες συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει με νέα σύνθεση, καθώς και αυτό το σενάριο συζητείται εδώ και πολλές βδομάδες. Επίσης, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ