Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναβαθμίζει την εμπλοκή της στο ιμπεριαλιστικό μακελειό

Σε πολεμική σύσκεψη υπό τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας συμμετείχε χτες ο Ν. Παναγιωτόπουλος / Στο «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν η παραχώρηση κι άλλων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Από τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας στη χτεσινή πολεμική σύσκεψη που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ

INTIME NEWS

Από τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας στη χτεσινή πολεμική σύσκεψη που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ
Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, μεγαλώνοντας μέρα με τη μέρα την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστική η συμμετοχή της χτες σε πολεμική σύσκεψη στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν της Γερμανίας, σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, στον απόηχο της επίσκεψης, την Κυριακή, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υπουργών Αμυνας και αρχηγών ΓΕΕΘΑ από 40 χώρες, αρκετές εκ των οποίων μη μέλη του ΝΑΤΟ, σε μια διεύρυνση του μετώπου της λυκοσυμμαχίας κόντρα σε Ρωσία και Κίνα (π.χ. εκπροσωπήθηκαν Αυστραλία και Ιαπωνία, αλλά και οι Φινλανδία και Σουηδία). Σύσκεψη που από μόνη της δείχνει προς την κατεύθυνση γενίκευσης του πολέμου, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων δυνάμεων.

Επισήμως, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοήθειας προς τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις», με τον ίδιο τον Οστιν να τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους «να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο» (βλέπε και αναλυτικότερα σελ. 8 - 9).

«Ορθάνοιχτη» η αποστολή κρίσιμων συστημάτων για την άμυνα της χώρας

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης στη σύσκεψη μετείχε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο. Επισήμως, στην παρέμβασή του ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «συντάχθηκε με εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά την απόφαση επιβολής κυρώσεων και πλήρους εφαρμογής τους». Επίσης, «κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστική και αμυντική».

Θυμίζουμε, καθώς σχετικές προεργασίες έχουν γίνει ήδη, ότι την Τρίτη 19/4 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας - ενός «στενού πυρήνα» - που έλαβε χώρα «κατόπιν πρωτοβουλίας» του ομολόγου του των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν ήδη από τότε, για την Ουκρανία, «ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Κατά αξιόπιστες πηγές, όλο αυτό το διάστημα οι Αμερικανοί βάζουν «πιεστικά» στην ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της μεταφοράς των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων της χώρας στην Ουκρανία, ακόμα και των «S-300» που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και στη Λευκωσία.

Π.χ. λέγεται ότι το αμερικανικό «αίτημα» μπήκε και την προηγούμενη βδομάδα, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας για συζητήσεις με τους Παναγιωτόπουλο και Φλώρο.

Πέραν, βέβαια, των «S-300», στα αντιαεροπορικά συστήματα το ελληνικό οπλοστάσιο σε νησιά και Θράκη διαθέτει τα ρωσικά OSA και τα TORM1. Σύμφωνα με ειδικούς, παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς, με εμπλοκή στόχου από τα 8 έως τα περίπου 15 χλμ. και μια ενδεχόμενη απομάκρυνσή τους θα αδυνάτιζε σημαντικά την άμυνα της χώρας σε κρίσιμα σημεία της παράταξης. Κι αυτό την ώρα, που εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, η τουρκική αστική τάξη βάζει, συνεχώς πια, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχει «τεστάρει» δε και τις αντοχές του Εβρου, όπου το 2020 πραγματοποίησε ακόμα και υπερπτήσεις.

Η κυβέρνηση, παρά τις επίσημες «διαψεύσεις», αφήνει ορθάνοιχτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «διαρρέοντας» πως παζαρεύει την αντικατάσταση των «απαρχαιωμένων συστημάτων» - όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός προ εβδομάδων - με αμερικανικά συστήματα, πρόβλεψη που σημειωτέον υπάρχει και στο περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο.

Σε όλες τις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ μέσα η κυβέρνηση

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, άφησε χτες όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος πως «η χώρα δεν θα έχει κανενός είδους εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα περιλαμβάνει, όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφερόμενος και στην προγραμματισμένη για τις 16 του Μάη μετάβαση Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος συμπλήρωσε, αποτυπώνοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ότι «οι συναντήσεις, οι επαφές του πρωθυπουργού, αλλά και η πρόσκλησή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, σηματοδοτούν το αυξημένο κύρος και ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι». Διόλου τυχαία, άλλωστε, αύριο, Πέμπτη, ο Μητσοτάκης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου με την Sanna Marin, πρωθυπουργό της Φινλανδίας, χώρα η είσοδος της οποίας στο ΝΑΤΟ συζητείται όλο και πιο έντονα, προκαλώντας και τις έντονες ρωσικές αντιδράσεις.

Βέβαια, παρά τα όσα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχεδιάζεται και «φυσική παρουσία» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη γραμμή αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, καθώς σε αρμόδια επιτελεία έχει καταληχτεί η αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε νεοσύστατο ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» κόντρα στη Ρωσία, με την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου προσαρμοσμένα σε ερπυστριοφόρα, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κινήσεων όπως:

-- Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία.

-- Οι αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ για συλλογή πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έγινε και χτες, οπότε ένα Embraer EMB-145 AEW&C εκτέλεσε αποστολή επιτήρησης στις βουλγαρικές ακτές. `Η αντίστοιχες αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης κινούνται ισχυρές ρωσικές μονάδες.

-- Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες αμερικανοΝΑΤΟικών πλοίων και η στήριξή τους από τη Σούδα και άλλα λιμάνια, όπως επίσης η υποστήριξη μεταγωγικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο αεροπορικό σκέλος της βάσης τους στην Κρήτη.

-- Η διεκπεραίωση σειράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω Αλεξανδρούπολης (αλλά και μέσω Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας) προς την Πολωνία και άλλες χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο μετατροπής ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, πληροφορίες αναφέρουν ότι UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα επιχειρούν τις επόμενες βδομάδες από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα (θυμίζουμε ότι εκτελούνται εκεί έργα, κόστους 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων προς κάλυψη αμερικανικών αναγκών). Η ακτίνα δράσης των εν λόγω μέσων (1.850 χιλιόμετρα) καλύπτει μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας (στα ανοιχτά Βουλγαρίας και Ρουμανίας), με σκοπό την παρακολούθηση των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με φόντο εξάλλου όλα αυτά, σε ανάρτησή της σχετική με τις πρόσφατες απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, την περασμένη Παρασκευή, σημείωνε πως «δεν είναι καν κακό που η ευρωατλαντική αλληλεγγύη διαγράφει το παρελθόν, τελικά το ποιον τιμά κανείς είναι κυρίαρχη επιλογή του έθνους. Είναι κακό που στερεί από τους ανθρώπους και τους λαούς το μέλλον, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε αυτήν την κυρίαρχη επιλογή», συνδέοντας την απόφαση με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στην Ελλάδα στις 6 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ