Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ασήκωτο βάρος για τα νοικοκυριά αλλά η κυβέρνηση εμπαίζει με ψίχουλα

INTIME NEWS

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται πλέον οι διακανονισμοί για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρισμού. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι φόβοι για επερχόμενο κύμα αποκοπών παροχής σε σπίτια και μικρά καταστήματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, έχει το θράσος να διαφημίζει την απίστευτη κοροϊδία με τη λεγόμενη επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel pass) που αντιστοιχεί σε ψίχουλα των 30 - 50 ευρώ τα οποία δεν φτάνουν ούτε καν για ένα γέμισμα ρεζερβουάρ.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι διακανονισμοί για εξόφληση των τιμολογίων ρεύματος με δόσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ξεκίνησε η «έκρηξη» στις τιμές ηλεκτρισμού, ενώ μόνο στη ΔΕΗ φαίνεται ότι οι διακανονισμοί έχουν ξεπεράσει τις 70.000 και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί διακανονισμοί αφορούν προηγούμενη ρύθμιση. Ολα τα στοιχεία αυτήν τη στιγμή αλλά και οι ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών παροχής δείχνουν ότι ο κίνδυνος ενός γενικευμένου «κραχ» στην αγορά ηλεκτρισμού δεν είναι και τόσο απίθανο σενάριο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Πάντως, ήδη είναι καθημερινές οι καταγγελίες για αποκοπές ρεύματος εξαιτίας οφειλών, ακόμη και από ευπαθείς ομάδες, όπως αυτή που δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας και μηχανική υποστήριξη, το οποίο για σπίτι 48 τ.μ. στη Ν. Ιωνία κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος 1.458 ευρώ! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από σήμερα Τετάρτη όσοι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς λόγω της δυσβάστακτης ρήτρας αναπροσαρμογής, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Μόνο στην Αττική οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν ημερησίως περίπου 500 εντολές για διακοπές ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα χτες «έκλεισε» στα 252,12 ευρώ/MWh και την ίδια στιγμή η μέση τιμή τον Απρίλη με τα μέχρι τώρα στοιχεία κυμαίνεται στα 250 περίπου ευρώ/MWh, αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, αφού στις 7 Μάρτη είχε σκαρφαλώσει στα 228 ευρώ.

Νέες διευκολύνσεις στους επενδυτές των ΑΠΕ

Κι ενώ η κατάσταση με τις τιμές ηλεκτρισμού για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και φτωχούς αγρότες έχει γίνει «εφιάλτης», το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προωθεί νέες παροχές και διευκολύνσεις προς τους επενδυτικούς ομίλους του χώρου των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα και τέθηκε προς «δημόσια διαβούλευση» το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών».

Πρόκειται για νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030 και στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ. Οπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου είναι έως το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να φτάσει τα 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα, δηλαδή να υπερτριπλασιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ