ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις κόντρα στην ακρίβεια

Από την κινητοποίηση νοσηλευτών στη Μινεσότα
Από την κινητοποίηση νοσηλευτών στη Μινεσότα
Για επ' αόριστον απεργίες ετοιμάζονται, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τουλάχιστον επτά συνδικάτα που εκπροσωπούν περίπου 115.000 σιδηροδρομικούς υπαλλήλους στις ΗΠΑ, εάν έως τότε δεν οδηγήσουν σε νέες Συλλογικές Συμβάσεις με ικανοποιητικές μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας οι σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν εδώ και δύο χρόνια με εκπροσώπους της εργοδοσίας δίχως αποτέλεσμα.

Μέχρι χτες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία πέντε συνδικάτα, που εκπροσωπούν περίπου 21.000 σιδηροδρομικούς υπαλλήλους στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την αρμόδια «εθνική ένωση» NRLC που εκπροσωπεί την εργοδοσία σιδηροδρομικών εταιρειών. Τα άλλα συνδικάτα (μεταξύ των οποίων τα σωματεία Union Pacific, Berkshire Hathaway's BNSF, CSX και Norfolk Southern) διαπραγματεύονται νέες συμβάσεις εργασίας για λογαριασμών πολλών δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων με εκπροσώπους μεγάλων εμπορικών σιδηροδρομικών εταιρειών, που ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας το 2020 και έπειτα αποκόμισαν τεράστια κέρδη μεγιστοποιώντας (με εξαντλητικές συνθήκες υπερωριακής εργασίας) την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε υπολογίζεται ότι κάθε 24ωρο απεργίας θα στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία περίπου 2 δισ. δολάρια τη μέρα. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί μία «στρατιά» 467.000 νταλικέρηδων για να μεταφέρουν με ισάριθμα οχήματα νωπά προϊόντα, τρόφιμα, καύσιμα.

Επίσης στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, στις βόρειες ΗΠΑ, γύρω στα 15.000 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζονται σε 16 νοσοκομεία ξεκίνησαν τριήμερη απεργία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Νοσηλευτές και εργοδότες διαπραγματεύονται εδώ και περίπου πέντε μήνες. Οι νοσηλευτές απαιτούν αυξήσεις 27% με 30% μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ οι εργοδότες προσφέρουν αυξήσεις 10% έως 12%.

Το συνδικάτο αναφέρει ότι αναζητεί επίσης λύσεις στα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, με αιτήματα για την αύξηση του αριθμού νοσηλευτριών ανά βάρδια, την ώρα που η διοίκηση των νοσοκομείων επιθυμεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο μισθολογικό.

Νίκη των απεργών στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία πάντως τα σωματεία χιλιάδων σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που απεργούσαν εδώ και μέρες διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, κατάφεραν να εξασφαλίσουν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 18μηνης διάρκειας με συνολικές μέσες αυξήσεις (αναδρομική και μελλοντική) περίπου 9,25% (σύμφωνα με το συνδικάτο FNV Spoor).

Επιπλέον, με τον αγώνα τους οι απεργοί εξασφάλισαν συμφωνία για το ύψος του κατώτατου μισθού στα 14 ευρώ την ώρα και δύο πρόσθετες πληρωμές ύψους 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Απόφαση για απεργίες στα κολέγια

Στη Βρετανία επίσης το προσωπικό 26 αγγλικών κολεγίων περαιτέρω εκπαίδευσης σχεδιάζουν απεργιακή κινητοποίηση δέκα ημερών από τις 26 Σεπτέμβρη, μετά τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις που θα καλύψουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής λόγω πληθωρισμού. Αυτό ανακοίνωσε χτες το συνδικάτο University and College Union (UCU).

«Το κολεγιακό προσωπικό ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου απεργιακή κινητοποίηση, επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνεται τόσο λίγα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UCU Τζο Γκρέιντι, σημειώνοντας πως η εργοδοσία των κολεγίων προτείνει αυξήσεις στους μισθούς μόλις ...2,5%, ενώ ήδη ο πληθωρισμός «τρέχει» με 12,1% και αναμένεται να ξεπεράσει το 20% στην αρχή του 2023.

«Ο πληθωρισμός αυξάνεται και τα αφεντικά των κολεγίων έχουν περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους απ' όσα είχαν εδώ και χρόνια, ωστόσο αρνούνται να προστατεύσουν το προσωπικό τους από την κρίση του κόστους ζωής», πρόσθεσε ο Γκρέιντι. Το συνδικάτο αναφέρει πως το 89,9% των μελών του ψήφισε υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης, ενώ στην ψηφοφορία συμμετείχε το 57,9%.

Οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα τεσσάρων βδομάδων κατά το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους. Σε πρώτη φάση θα γίνουν απεργίες στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει μία 48ωρη στις 6 και 7 Οκτωβρίου, άλλη μία διήμερη στις 10 και 11 Οκτωβρίου και μία τριήμερη στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου.


ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Μελετούν «επιλογές για πρόοδο στον διάλογο»

Αναθέρμανση των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων επιδιώκουν ΕΕ και ειδικότερα Γερμανία - Γαλλία, καθώς φουντώνει η κόντρα (με αντιπάλους αλλά και εταίρους) για την επιρροή στην περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είχε επαφές σε Βελιγράδι αλλά και Κόσοβο, αυτήν τη φορά μαζί με τους ειδικούς εκπροσώπους που όρισαν πρόσφατα Γαλλία και Γερμανία, Εμανουέλ Μπον και Γενς Πλότνερ.

Ο Λάιτσακ χαρακτήρισε τις επαφές «σημαντικές και εις βάθος» αναφέροντας ότι μαζί με τις ηγεσίες κάθε πλευράς επιδιώχτηκε «η μελέτη επιλογών για να υπάρξει πρόοδος στον διάλογο». Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες» ώστε «να ενισχυθεί η δυναμική του διαλόγου».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε αόριστα ότι «μεγάλες δυνάμεις της Δύσης που στηρίζουν ΗΠΑ και Τουρκία» υποστηρίζουν - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - ότι στη σημερινή αναμέτρηση καθένας πρέπει να διαλέξει πλευρά: «Είτε την πλευρά της οικονομικής συντριβής και ανυπαρξίας είτε την πλευράς της επιτυχίας, στην οποία λένε ότι βρίσκονται εκείνες».

Στο μεταξύ, νέα διαδήλωση έγινε την Κυριακή στο Βελιγράδι ενάντια στη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης που ετοιμάζεται στη σερβική πρωτεύουσα, στο όνομα της υπεράσπισης της διαφορετικότητας. Οπως και τις άλλες φορές, στη διοργάνωσή της πρωτοστάτησαν κύκλοι της (ορθόδοξης) Σερβικής Εκκλησίας ενώ μεταξύ άλλων εμφανίστηκαν και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας. Η κυβέρνηση Βούτσιτς επικαλέστηκε πάλι λόγους «ασφαλείας» για τη μη διεξαγωγή της συγκέντρωσης.

Νέα κυβερνοεπίθεση καταγγέλλει η Αλβανία

Νέα κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η Αλβανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ράμα, που κατηγόρησε και αυτήν τη φορά το Ιράν.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας τα Τίρανα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, κάλεσαν τη διπλωματική της αποστολή να αποχωρήσει, κατηγορώντας την για αντίστοιχη κυβερνοεπίθεση, στις αρχές του καλοκαιριού. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση «εναντίον του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Αλβανίας», μιλώντας για «κακόβουλη δραστηριότητα» και προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για τον μετριασμό και την ανάκαμψη». Μάλιστα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια στο ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας και τον επικεφαλής του, Εσμαΐλ Χατίμπ, για δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


ΙΡΑΝ
«Βολές» κατά Ευρωπαίων και Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Την ενόχληση του Ιράν προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας σε σχέση με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί κατηγόρησε τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι «υιοθέτησαν τη θέση που ήθελε το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση «θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων». Και κατέληξε: «Οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τον ιρανικό λαό να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να διασφαλίζει τα συμφέροντά του».

Επιπλέον, ο Καναανί υπενθύμισε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι θεωρεί την εποικοδομητική συνεργασία μαζί της «υποχρέωσή του». Πρόσθεσε εντούτοις με νόημα ότι «το Ιράν έχει υποχρεώσεις, αλλά έχει και δικαιώματα» και κάλεσε την ΙΑΕΑ «να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

Το Σάββατο σε κοινή τους ανακοίνωση οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας υπενθύμισαν ότι «στις αρχές του Αυγούστου, έπειτα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων ο συντονιστής της Συμφωνίας του 2015 παρουσίασε ένα σύνολο τελικών κειμένων που θα επέτρεπαν στο Ιράν να εκπληρώσει και πάλι τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, βάσει της Συμφωνίας, και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε αυτήν. Στο τελικό αυτό πακέτο, ο συντονιστής πραγματοποίησε επιπλέον τροποποιήσεις που μας έφεραν στα όρια της ευελιξίας μας».

«Δυστυχώς», συνέχισαν, «το Ιράν αποφάσισε να μην εκμεταλλευτεί αυτήν την αποφασιστική διπλωματική ευκαιρία και συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος σαφώς πέραν αυτού που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για μη στρατιωτική χρήση».

Οι τρεις χώρες θεωρούν ότι «η θέση του Ιράν δεν συνάδει με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του» και «υπονομεύει τις προοπτικές ανάταξης της διεθνούς Συμφωνίας». Το καλούν έτσι να συνεργαστεί «καλόπιστα, πλήρως και άμεσα με την IAEA».

Και καταλήγουν: «Με δεδομένο ότι το Ιράν δεν κλείνει τη Συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συζητήσουμε με τους διεθνείς εταίρους τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση της συνεχούς πυρηνικής ανάπτυξης του Ιράν και της απουσίας συνεργασίας με την IAEA».

  • Το Ιράν ανέπτυξε ένα προηγμένο μη επανδρωμένο αεροπλάνο μεγάλου βεληνεκούς, Arash-2, «σχεδιασμένο για να πλήξει το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα» του Ισραήλ, μετέδωσε χτες το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Mehr News», επικαλούμενο ανακοίνωση του στρατού ξηράς της χώρας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Στη Μόσχα βρίσκεται από το Σάββατο υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» με επικεφαλής τον γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου Ισμαήλ Χανίγια, προκειμένου να συζητήσει με Ρώσους διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχέδιο για τη συγκρότηση «εθνικού παλαιστινιακού μετώπου» κατά των «σιωνιστών στο Ισραήλ». Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Μόσχα η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της «Χαμάς» από τον περασμένο Μάη, όταν επιβεβαιώθηκε η ένταση στις ρωσο-ισραηλινές σχέσεις με αφορμή τη στήριξη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στην ουκρανική κυβέρνηση.

ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.-- Πάνω από πέντε άτομα σκοτώθηκαν μετά τον σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο την ανατολική Παπούα - Νέα Γουινέα (στα βόρεια της Αυστραλίας) προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Στα θύματα περιλαμβάνονται και μεταλλωρύχοι σε στοές κοντά στην πόλη Ουάου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον με αφορμή την 21η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, που προκάλεσαν τον θάνατο 2.977 ανθρώπων και σαρωτικές αλλαγές σε μία σειρά από νόμους περιστολής των ελευθεριών και των δικαιωμάτων με το πρόσχημα της «διεθνούς τρομοκρατίας» σε δεκάδες καπιταλιστικές χώρες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε ανταλλαγή πυρών με ενόπλους στο βόρειο Ιράκ. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως το περιστατικό έγινε σε μία περιοχή στην οποία η Τουρκία διεξήγαγε πολεμική επιχείρηση στα σύνορα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ενοπλοι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκαν την Κυριακή, σε επαρχιακό δρόμο της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας τον θάνατο έξι ατόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ