Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Βολές» κατά Ευρωπαίων και Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Την ενόχληση του Ιράν προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο τα υπουργεία Εξωτερικών Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας σε σχέση με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί κατηγόρησε τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία ότι «υιοθέτησαν τη θέση που ήθελε το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση «θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων». Και κατέληξε: «Οι απειλές και οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τον ιρανικό λαό να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να διασφαλίζει τα συμφέροντά του».

Επιπλέον, ο Καναανί υπενθύμισε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι θεωρεί την εποικοδομητική συνεργασία μαζί της «υποχρέωσή του». Πρόσθεσε εντούτοις με νόημα ότι «το Ιράν έχει υποχρεώσεις, αλλά έχει και δικαιώματα» και κάλεσε την ΙΑΕΑ «να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

Το Σάββατο σε κοινή τους ανακοίνωση οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας υπενθύμισαν ότι «στις αρχές του Αυγούστου, έπειτα από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων ο συντονιστής της Συμφωνίας του 2015 παρουσίασε ένα σύνολο τελικών κειμένων που θα επέτρεπαν στο Ιράν να εκπληρώσει και πάλι τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, βάσει της Συμφωνίας, και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν σε αυτήν. Στο τελικό αυτό πακέτο, ο συντονιστής πραγματοποίησε επιπλέον τροποποιήσεις που μας έφεραν στα όρια της ευελιξίας μας».

«Δυστυχώς», συνέχισαν, «το Ιράν αποφάσισε να μην εκμεταλλευτεί αυτήν την αποφασιστική διπλωματική ευκαιρία και συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος σαφώς πέραν αυτού που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για μη στρατιωτική χρήση».

Οι τρεις χώρες θεωρούν ότι «η θέση του Ιράν δεν συνάδει με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του» και «υπονομεύει τις προοπτικές ανάταξης της διεθνούς Συμφωνίας». Το καλούν έτσι να συνεργαστεί «καλόπιστα, πλήρως και άμεσα με την IAEA».

Και καταλήγουν: «Με δεδομένο ότι το Ιράν δεν κλείνει τη Συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα συζητήσουμε με τους διεθνείς εταίρους τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση της συνεχούς πυρηνικής ανάπτυξης του Ιράν και της απουσίας συνεργασίας με την IAEA».

  • Το Ιράν ανέπτυξε ένα προηγμένο μη επανδρωμένο αεροπλάνο μεγάλου βεληνεκούς, Arash-2, «σχεδιασμένο για να πλήξει το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα» του Ισραήλ, μετέδωσε χτες το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Mehr News», επικαλούμενο ανακοίνωση του στρατού ξηράς της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ