Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οριακή νίκη του «κεντροδεξιού» μπλοκ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Οριακή νίκη του λεγόμενου «κεντροδεξιού» συνασπισμού δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία, απέναντι στον «κεντροαριστερό» συνασπισμό με πυρήνα το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, η συμμαχία υπό τον ηγέτη του «Κόμματος των Μετριοπαθών», Ουλφ Κρίστερσον, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει το 49,7% των ψήφων και θα εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175 με 176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Στο μπλοκ συμμετέχουν επίσης το εθνικιστικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες», οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

Το «κεντροαριστερό» μπλοκ των Σοσιαλδημοκρατών - μαζί με την Αριστερά, τους Πράσινους και το Κέντρο - με επικεφαλής την σημερινή πρωθυπουργό, Μ. Αντερσον, υπολογίζεται ότι θα λάβει το 48,8% των ψήφων και 174 έδρες.

Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 47.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων. Αν επιβεβαιωθεί, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποχωρήσουν από την εξουσία μετά από 8 χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 30,5% των ψήφων (από 28,2% το 2018), στη δεύτερη θέση αναδεικνύονται για πρώτη φορά οι «Σουηδοί Δημοκράτες» με 20,6% (από 17,5%) και στην τρίτη θέση οι «Μετριοπαθείς» με 19,1% (από 19,8%). Ακολουθούν το Κέντρο και η Αριστερά με 6,7% το καθένα (από 8,6% και 8% αντίστοιχα), οι Χριστιανοδημοκράτες με 5,4% (από 6,32%), οι Πράσινοι με 5,1% (από 4,4%), οι Φιλελεύθεροι με 4,6% (από 5,5%) και λοιπά κόμματα με 1,5%.

«Μεγάλος νικητής» των εκλογών και «ρυθμιστής» στον σχηματισμό κυβέρνησης θεωρούνται οι εθνικιστές - ευρωσκεπτικιστές «Σουηδοί Δημοκράτες», οι οποίοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ηδη από χθες ξεκίνησαν οι συνομιλίες και τα παζάρια εντός του «κεντροδεξιού» μπλοκ.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2019, ξεκίνησε η «άτυπη» συνεργασία των «Μετριοπαθών», κυρίως στο κοινοβούλιο. Πριν τις εκλογές ο Κρίστερσον είχε απορρίψει το ενδεχόμενο οι «Σουηδοί Δημοκράτες» να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση λαμβάνοντας υπουργεία. Ο επικεφαλής τους, Τζίμι Εκεσον, παραμονές των εκλογών δήλωνε ότι αν το κόμμα του δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση θα καταθέσει στους «Μετριοπαθείς» μία λίστα με πολιτικά αιτήματα ως προϋπόθεση για να στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, μετά την καταμέτρηση των ψήφων από το εξωτερικό και των ψήφων της πρόωρης ψηφοφορίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δυο βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ