Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής στο Ουζμπεκιστάν

Στην τελική ευθεία η πλήρης ένταξη του Ιράν - Παζάρια για αναβάθμιση σχέσεων με την Τουρκία και άλλες χώρες

Μεθαύριο Πέμπτη ξεκινούν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organization), στη Σαμαρκάνδη του ανατολικού Ουζμπεκιστάν, με φόντο πολύπλευρες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στις οποίες πρωτοστατούν μια σειρά από μέλη του Οργανισμού (συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν), στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Κινέζος γγ του Οργανισμού, Ζανγκ Μινγκ, δήλωσε ότι «ελπίζουμε ο Οργανισμός να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, να επεκτείνει το εύρος των συμφερόντων που μοιράζονται τα κράτη - μέλη και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός συστήματος παγκόσμιας διαχείρισης με πιο δίκαιη και συνετή κατεύθυνση».

Στη συγκεκριμένη Σύνοδο αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο με το οποίο το Ιράν αναλαμβάνει υποχρεώσεις για την πλήρη του ένταξη στον Οργανισμό, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι Αφγανιστάν, Λευκορωσία και Μογγολία είναι «παρατηρητές», ενώ Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και Τουρκία είναι «εταίροι σε διάλογο».

Απαντώντας σε ερώτημα για την προσπάθεια του Οργανισμού να αναβαθμίσει τον ρόλο του, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι έχουν ετοιμαστεί και συμφωνίες για να χορηγηθεί το καθεστώς του «εταίρου σε διάλογο» και σε Αίγυπτο, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας πως αντίστοιχες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με Μπαχρέιν και Μαλδίβες.

Σημειωτέον, ιδιαίτερα συζητιούνται και οι διεργασίες γύρω από τη θέση της Τουρκίας στον Οργανισμό, με την κυβέρνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν - ο οποίος θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο Κορυφής - να εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και για μια πλήρη ένταξη σε αυτόν, ενώ φουντώνουν τα παζάρια και με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο πως οι Πρόεδροι Τουρκίας - Ρωσίας πρόκειται να έχουν και διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, με θέμα και τις εξαγωγές σιτηρών από Ουκρανία αλλά και Ρωσία, οι συμφωνίες για τις οποίες υπογράφηκαν με διαμεσολάβηση της Αγκυρας.

Επίσης, έχει ανακοινωθεί και διμερής συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες Ρωσίας και Κίνας, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, για την οποία διπλωμάτες σημείωσαν ότι «έχουν πολλά πράγματα να συζητήσουν, τόσο για τα διμερή ζητήματα όσο και για τα διεθνή προβλήματα», ενώ εκτιμούν ότι «αυτή η Σύνοδος αναμένεται ενδιαφέρουσα».

Αύριο ο Κινέζος Πρόεδρος θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ