Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Μελετούν «επιλογές για πρόοδο στον διάλογο»

Αναθέρμανση των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου για να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων επιδιώκουν ΕΕ και ειδικότερα Γερμανία - Γαλλία, καθώς φουντώνει η κόντρα (με αντιπάλους αλλά και εταίρους) για την επιρροή στην περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είχε επαφές σε Βελιγράδι αλλά και Κόσοβο, αυτήν τη φορά μαζί με τους ειδικούς εκπροσώπους που όρισαν πρόσφατα Γαλλία και Γερμανία, Εμανουέλ Μπον και Γενς Πλότνερ.

Ο Λάιτσακ χαρακτήρισε τις επαφές «σημαντικές και εις βάθος» αναφέροντας ότι μαζί με τις ηγεσίες κάθε πλευράς επιδιώχτηκε «η μελέτη επιλογών για να υπάρξει πρόοδος στον διάλογο». Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες» ώστε «να ενισχυθεί η δυναμική του διαλόγου».

Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, δήλωσε αόριστα ότι «μεγάλες δυνάμεις της Δύσης που στηρίζουν ΗΠΑ και Τουρκία» υποστηρίζουν - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - ότι στη σημερινή αναμέτρηση καθένας πρέπει να διαλέξει πλευρά: «Είτε την πλευρά της οικονομικής συντριβής και ανυπαρξίας είτε την πλευράς της επιτυχίας, στην οποία λένε ότι βρίσκονται εκείνες».

Στο μεταξύ, νέα διαδήλωση έγινε την Κυριακή στο Βελιγράδι ενάντια στη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης που ετοιμάζεται στη σερβική πρωτεύουσα, στο όνομα της υπεράσπισης της διαφορετικότητας. Οπως και τις άλλες φορές, στη διοργάνωσή της πρωτοστάτησαν κύκλοι της (ορθόδοξης) Σερβικής Εκκλησίας ενώ μεταξύ άλλων εμφανίστηκαν και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας. Η κυβέρνηση Βούτσιτς επικαλέστηκε πάλι λόγους «ασφαλείας» για τη μη διεξαγωγή της συγκέντρωσης.

Νέα κυβερνοεπίθεση καταγγέλλει η Αλβανία

Νέα κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η Αλβανία, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ράμα, που κατηγόρησε και αυτήν τη φορά το Ιράν.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας τα Τίρανα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, κάλεσαν τη διπλωματική της αποστολή να αποχωρήσει, κατηγορώντας την για αντίστοιχη κυβερνοεπίθεση, στις αρχές του καλοκαιριού. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση «εναντίον του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Αλβανίας», μιλώντας για «κακόβουλη δραστηριότητα» και προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για τον μετριασμό και την ανάκαμψη». Μάλιστα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια στο ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας και τον επικεφαλής του, Εσμαΐλ Χατίμπ, για δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ