ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Παλαιστινιακή Πρεσβεία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, και Ηλία Ναζίρ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επισκέφτηκε την Παλαιστινιακή Πρεσβεία και συναντήθηκε με τον επιτετραμμένο της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης, κ. Γιούσεφ Ντόρκχομ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή και την κλιμάκωση της επίθεσης του ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων, που αυτό το διάστημα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Ο κ. επιτετραμμένος ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σταθερή αλληλεγγύη και τη στήριξη των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Γιώργος Μαρίνος κατήγγειλε την ισραηλινή κατοχή και τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων, τα επικίνδυνα σχέδια διατήρησης και παραπέρα επέκτασης των εποικισμών. Αναφέρθηκε στους κινδύνους των διαφόρων σχεδίων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων που προωθούνται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι οι διευθετήσεις αυτές θωρακίζουν την ισραηλινή κατοχή, στρέφονται κατά του Παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για τερματισμό της κατοχής και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέες δολοφονίες και προκλήσεις εποίκων

Μακραίνει μέρα με τη μέρα η μαύρη λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, αλλά και οι προκλήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με επτά ακροδεξιούς υπουργούς να ηγούνται χτες μεγάλης κινητοποίησης περίπου 15.000 Εβραίων εποίκων με στόχο τη νομιμοποίηση του παράνομου εποικισμού Eviatar (νότια της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Οχθη), που είχε φτιαχτεί το 2013, κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια μετά και ξαναστήθηκε το 2021.

Μερικές ώρες νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν έναν 15χρονο μαθητή στη διάρκεια εισβολής στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Aqabet Jabar (κοντά στη Χεβρώνα), κάνοντάς τον το 93ο θύμα τους από την αρχή του 2023. Το βράδυ του Σαββάτου, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 20χρονο στην περιοχή Αζούν, κοντά στην πόλη Καλκίγια, στη διάρκεια σύγκρουσης με ομάδα νεαρών Παλαιστινίων.

Το βράδυ της Παρασκευής νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε με ΙΧ σε πάρκο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν Ιταλό τουρίστα και τραυματίζοντας άλλους επτά. Το πρωί της ίδιας μέρας, ένοπλοι Παλαιστίνιοι γάζωσαν με σφαίρες ένα ΙΧ που κινούνταν κοντά σε εβραϊκό καταυλισμό, σκοτώνοντας δύο αδελφές περίπου 20 ετών, βρετανο-εβραϊκής καταγωγής. Η 48χρονη μητέρα τους, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην ίδια επίθεση, εξέπνευσε χτες σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Ο Νετανιάχου για Λίβανο και Μπάιντεν

Αργά χτες το βράδυ ο Νετανιάχου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της περσινής συμφωνίας για τη διευθέτηση θαλάσσιων περιοχών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «χαρίστηκε στον Λίβανο θαλάσσια ζώνη».

Απέρριψε τα υβριστικά συνθήματα διαδηλωτών κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «απαραίτητος σύμμαχος» για το Ισραήλ, και ανακοίνωσε την παραμονή του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στο πόστο του.

Η ενδοαστική πόλωση στο Ισραήλ, στο φόντο και των πρόσφατων μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο δικαστικών «μεταρρυθμίσεων», φαίνεται ότι αρχίζει να έχει κόστος για το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου. Νέα δημοσκόπηση του ισραηλινού καναλιού «13» κατέγραψε σημαντική ενίσχυση του κεντροδεξιού κόμματος «Παράταξη Εξουσίας», του πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς. Το δε «Λικούντ» βρέθηκε σε άνευ προηγουμένου χαμηλά ποσοστά, καταλαμβάνοντας μόλις την τρίτη θέση σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών.

Αν διενεργούνταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Γκαντς θα συγκέντρωνε 29 έδρες. Το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Υπάρχει Μέλλον», του πρώην πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, θα κέρδιζε 21 έδρες, και το «Λικούντ» θα ερχόταν τρίτο με 20 έδρες. Επίσης, τα κόμματα που συμμετέχουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό συγκεντρώνουν συνολικά μόλις 46 έδρες, ενώ σήμερα διαμορφώνουν πλήρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 64 εδρών.

Αντιθέτως, αν οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνταν σήμερα, τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης θα συγκέντρωναν 64 έδρες, έναντι 51 που κατέχουν στην παρούσα σύνθεση της Κνέσετ. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν αυτήν τη δημοσκοπική πτώση στον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Νετανιάχου τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αλ Ακσα, στο μέτωπο με τη Γάζα και τον Λίβανο, αλλά και στη στάση που τηρεί ως προς τη δικαστική «μεταρρύθμιση».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Πολωνία θα σταματήσουν προσωρινά, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις τιμές, αλλά η διαμετακόμιση θα επιτρέπεται, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Γεωργίας. Μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην ΕΕ, παραμένουν σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω εφοδιαστικών δυσχερειών, μειώνοντας τις τιμές και τις πωλήσεις για τους τοπικούς αγρότες. Οι πρωθυπουργοί πέντε κρατών ζήτησαν από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέτρα για τις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων.

ΕΡΜΠΙΛ.-- Ανεμίζοντας σημαίες του ιρακινού Κουρδιστάν, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Σουλεϊμανίγια, για να καταγγείλουν τους ασταμάτητους τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ένα 48ωρο από πλήγμα που έγινε κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης. Εδώ και δεκαετίες ο τουρκικός στρατός έχει εγκαταστήσει αυθαίρετα βάσεις στο Βόρειο Ιράκ, από όπου διεξάγει συχνά επιθέσεις εναντίον μαχητών της αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ.

ΛΟΥΙΒΙΛ.-- Ενοπλη επίθεση έξω από την Εθνική Τράπεζα στο Λούισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ είχε χτες το απόγευμα ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, του δράστη και τον τραυματισμό άλλων έξι ατόμων.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) άσκησε έφεση ενώπιον της δικαιοσύνης του Τέξας στην απόφαση ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του χαπιού της άμβλωσης. Χτες πάνω από 300 διευθυντικά στελέχη φαρμακοβιομηχανιών και εταιρειών βιοτεχνολογίας υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή στο Τέξας.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παζαριών συνέχεια στην Υεμένη

Νέος γύρος παζαριών μεταξύ της ηγεσίας των Υεμενιτών Χούθι, Σαουδαράβων και Ομανέζων διπλωματών ξεκίνησε από την Κυριακή στο έδαφος της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, με στόχο την εκεχειρία και την επίτευξη μίας συμφωνίας «έντιμης και δίκαιης ειρήνης».

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Χανς Γκρούντμπεργκ, σχολίασε πως αυτός ο γύρος συνομιλιών είναι «ό,τι πιο κοντινό σε πραγματική πρόοδο για διαρκή ειρήνη είχε να δει η Υεμένη από την έναρξη του πολέμου» πριν περίπου οκτώ χρόνια.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν έκαναν δήλωση μετά την άφιξή τους στη Σαναά, ωστόσο ορισμένα αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως πέρα από την εκεχειρία θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο άρσης του ναυτικού αποκλεισμού λιμανιών της Υεμένης από τις σαουδαραβικές δυνάμεις.

Σχεδόν όλη η βόρεια Υεμένη (με εξαίρεση την πετρελαιοφόρα επαρχία Μαρίμπ) βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται πως συνεργάζονται ή υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν.

Το παζάρι για την Υεμένη έρχεται μετά την αποκλιμάκωση στην ένταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν με διαμεσολάβηση της Κίνας και συνάντηση που έγινε στις 10/3. Το Σαββατοκύριακο, κατέφθασε στην Τεχεράνη αντιπροσωπεία Σαουδαράβων διπλωματών με στόχο την επαναλειτουργία της πρεσβείας της χώρας στο Ιράν και του προξενείου στην ιρανική πόλη Μασχάντ και το ίδιο θα γίνει στο Ριάντ.

ΤΣΑΝΤ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εφυγε ο ανεπιθύμητος Γερμανός πρεσβευτής

Η κυβέρνηση του 37χρονου στρατηγού Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο (γιος του πρώην Προέδρου) στο Τσαντ, που αφότου ανέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά το 2021 έχει έρθει πιο κοντά στη Ρωσία και επιχειρεί την απόκρουση επιθέσεων τζιχαντιστών με τη βοήθεια της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner Group», επιδεινώνει σταθερά τις σχέσεις με μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της Γερμανίας, ο πρέσβης της οποίας, Γιαν Κρίστιαν Γκόρντον Κρίκε, χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο κατηγορούμενος πως παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Τσαντ. Κλήθηκε δε να εγκαταλείψει το Τσαντ το βράδυ του Σαββάτου, αφότου η κυβέρνηση του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών.

Η απόφαση του Τσαντ «υποκινήθηκε από την αγενή στάση και την έλλειψη σεβασμού του Γερμανού πρεσβευτή που υπερβαίνουν τα διπλωματικά ήθη, όπως ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι λόγοι πίσω από την απέλαση του πρεσβευτή, ο οποίος ήταν στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του 2021, δεν είναι σαφείς και το υπουργείο είναι σε επαφή με την κυβέρνηση στο Τσαντ.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων στην περιοχή Σαχέλ κυβερνάται από «μεταβατική» στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, από τον Απρίλιο του 2021. Ο Πρόεδρος του Τσαντ υποσχέθηκε τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά αυτές έχουν αναβληθεί επανειλημμένα. Το περασμένο φθινόπωρο διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης πνίγηκαν στο αίμα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Αντίποινα» για ρουκέτες από τη Συρία

Απάντηση στη ρίψη ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία στα κατεχόμενα (από το Ισραήλ) Υψίπεδα του Γκολάν έδωσε την Κυριακή η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προχωρώντας στον βομβαρδισμό περιοχής της νότιας Συρίας ως αντίποινα για τις ρουκέτες.

Το βράδυ του Σαββάτου προηγήθηκε η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Μπένι Γκαντς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ