Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εφυγε ο ανεπιθύμητος Γερμανός πρεσβευτής

Η κυβέρνηση του 37χρονου στρατηγού Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο (γιος του πρώην Προέδρου) στο Τσαντ, που αφότου ανέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά το 2021 έχει έρθει πιο κοντά στη Ρωσία και επιχειρεί την απόκρουση επιθέσεων τζιχαντιστών με τη βοήθεια της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner Group», επιδεινώνει σταθερά τις σχέσεις με μεγάλες χώρες της ΕΕ.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της Γερμανίας, ο πρέσβης της οποίας, Γιαν Κρίστιαν Γκόρντον Κρίκε, χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο κατηγορούμενος πως παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Τσαντ. Κλήθηκε δε να εγκαταλείψει το Τσαντ το βράδυ του Σαββάτου, αφότου η κυβέρνηση του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών.

Η απόφαση του Τσαντ «υποκινήθηκε από την αγενή στάση και την έλλειψη σεβασμού του Γερμανού πρεσβευτή που υπερβαίνουν τα διπλωματικά ήθη, όπως ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι λόγοι πίσω από την απέλαση του πρεσβευτή, ο οποίος ήταν στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του 2021, δεν είναι σαφείς και το υπουργείο είναι σε επαφή με την κυβέρνηση στο Τσαντ.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων στην περιοχή Σαχέλ κυβερνάται από «μεταβατική» στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, από τον Απρίλιο του 2021. Ο Πρόεδρος του Τσαντ υποσχέθηκε τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά αυτές έχουν αναβληθεί επανειλημμένα. Το περασμένο φθινόπωρο διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης πνίγηκαν στο αίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ