Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέες δολοφονίες και προκλήσεις εποίκων

Μακραίνει μέρα με τη μέρα η μαύρη λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, αλλά και οι προκλήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με επτά ακροδεξιούς υπουργούς να ηγούνται χτες μεγάλης κινητοποίησης περίπου 15.000 Εβραίων εποίκων με στόχο τη νομιμοποίηση του παράνομου εποικισμού Eviatar (νότια της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Οχθη), που είχε φτιαχτεί το 2013, κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια μετά και ξαναστήθηκε το 2021.

Μερικές ώρες νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν έναν 15χρονο μαθητή στη διάρκεια εισβολής στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Aqabet Jabar (κοντά στη Χεβρώνα), κάνοντάς τον το 93ο θύμα τους από την αρχή του 2023. Το βράδυ του Σαββάτου, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 20χρονο στην περιοχή Αζούν, κοντά στην πόλη Καλκίγια, στη διάρκεια σύγκρουσης με ομάδα νεαρών Παλαιστινίων.

Το βράδυ της Παρασκευής νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε με ΙΧ σε πάρκο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας έναν Ιταλό τουρίστα και τραυματίζοντας άλλους επτά. Το πρωί της ίδιας μέρας, ένοπλοι Παλαιστίνιοι γάζωσαν με σφαίρες ένα ΙΧ που κινούνταν κοντά σε εβραϊκό καταυλισμό, σκοτώνοντας δύο αδελφές περίπου 20 ετών, βρετανο-εβραϊκής καταγωγής. Η 48χρονη μητέρα τους, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην ίδια επίθεση, εξέπνευσε χτες σε ισραηλινό νοσοκομείο.

Ο Νετανιάχου για Λίβανο και Μπάιντεν

Αργά χτες το βράδυ ο Νετανιάχου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου άσκησε κριτική στο περιεχόμενο της περσινής συμφωνίας για τη διευθέτηση θαλάσσιων περιοχών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «χαρίστηκε στον Λίβανο θαλάσσια ζώνη».

Απέρριψε τα υβριστικά συνθήματα διαδηλωτών κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «απαραίτητος σύμμαχος» για το Ισραήλ, και ανακοίνωσε την παραμονή του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στο πόστο του.

Η ενδοαστική πόλωση στο Ισραήλ, στο φόντο και των πρόσφατων μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο δικαστικών «μεταρρυθμίσεων», φαίνεται ότι αρχίζει να έχει κόστος για το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου. Νέα δημοσκόπηση του ισραηλινού καναλιού «13» κατέγραψε σημαντική ενίσχυση του κεντροδεξιού κόμματος «Παράταξη Εξουσίας», του πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς. Το δε «Λικούντ» βρέθηκε σε άνευ προηγουμένου χαμηλά ποσοστά, καταλαμβάνοντας μόλις την τρίτη θέση σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών.

Αν διενεργούνταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Γκαντς θα συγκέντρωνε 29 έδρες. Το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Υπάρχει Μέλλον», του πρώην πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, θα κέρδιζε 21 έδρες, και το «Λικούντ» θα ερχόταν τρίτο με 20 έδρες. Επίσης, τα κόμματα που συμμετέχουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό συγκεντρώνουν συνολικά μόλις 46 έδρες, ενώ σήμερα διαμορφώνουν πλήρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 64 εδρών.

Αντιθέτως, αν οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνταν σήμερα, τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης θα συγκέντρωναν 64 έδρες, έναντι 51 που κατέχουν στην παρούσα σύνθεση της Κνέσετ. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν αυτήν τη δημοσκοπική πτώση στον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Νετανιάχου τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αλ Ακσα, στο μέτωπο με τη Γάζα και τον Λίβανο, αλλά και στη στάση που τηρεί ως προς τη δικαστική «μεταρρύθμιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ