ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

Παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν στα γραφεία του Σουδανικού ΚΚ

Απελπιστική είναι η κατάσταση για τον λαό του Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Απελπιστική είναι η κατάσταση για τον λαό του Σουδάν, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Νέες παραβιάσεις της εκεχειρίας σημειώνονται στο Σουδάν, καθώς στην πραγματικότητα ποτέ δεν τηρήθηκε η συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη μεσολάβηση και εποπτεία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Πυρά ακούγονταν και χτες στο Χαρτούμ, ενώ η ηγεσία του σουδανικού στρατού με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν απηύθυνε προσκλητήριο στους έφεδρους και στους απόστρατους στρατιωτικούς να παρουσιαστούν στο πλησιέστερο στρατόπεδο, ώστε να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Το Σάββατο ο Μπουρχάν απαίτησε να αντικατασταθεί ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, στον οποίο επέρριψε ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου. Τον κατηγόρησε ότι «απέκρυψε» την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ και υποστήριξε πως χωρίς «τα ψέματά του», ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι περιβάλλει με «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» τον επιτετραμμένο του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης την «αποφασιστική υποστήριξή της» στον Πέρτες.

Ο Ντάγκαλο, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, επίσης ενισχύει τις δυνάμεις του και τις επιθέσεις. Μέχρι τώρα, όπως εκτιμάται, οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.800 ανθρώπους, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εντός της χώρας και πάνω από 300.000 άλλοι έγιναν πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επίθεση στα γραφεία του Σουδανικού ΚΚ

Επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SCP) στο Χαρτούμ πραγματοποίησαν στις 25 Μαΐου ένοπλοι του Ντάγκαλο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, βανδαλισμούς και λεηλασίες, αλλά και κλοπή υλικού κάθε λογής, προχωρώντας στη συνέχεια και μέχρι σήμερα στην κατάληψη του κτιρίου.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ καταγγέλλεται η επίθεση αυτή και απαιτείται η άμεση αποχώρηση των δυνάμεων αυτών, καθώς και ο τερματισμός της κατάληψης των γραφείων του Κόμματος. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

«Τα γραφεία των πολιτικών κομμάτων και τα σπίτια των πολιτών δεν είναι πεδία μάχης. Θεωρούμε πλήρως υπεύθυνες τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης για όλες τις βλάβες και ζημιές που προκαλούν και τα αντικείμενα που θα λείπουν, ως αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης ενέργειας». Προστίθεται ότι η εξέλιξη συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση στο πλαίσιο ενός καταστροφικού πολέμου», ενώ εκτιμάται και πως είναι «ένδειξη εκμετάλλευσης του εκτεταμένου χάους που προκαλούν οι εμπόλεμες πλευρές για να επιτεθούν στις θέσεις του δημοκρατικού κινήματος στο Σουδάν και σε όλες τις δυνάμεις που απορρίπτουν και αντιτίθενται στον πόλεμο, όπως είναι οι Επιτροπές Αντίστασης, τα σωματεία, οι πολιτικές και οι πατριωτικές δυνάμεις».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «τέτοιες βάρβαρες ενέργειες δεν πρόκειται να πτοήσουν το Σουδανικό ΚΚ, που στέκεται μπροστάρης στον αγώνα του σουδανικού λαού και των πατριωτικών του δυνάμεων, απαιτώντας τερματισμό του πολέμου και των διώξεων, απόδοση ευθυνών και τιμωρία όσων των υποκίνησαν και τον πραγματοποίησαν».

  • Το Σουδάν, η Aϊτή και το Σαχέλ ανήκουν πλέον στις ζώνες όπου ο κίνδυνος της διατροφικής ανασφάλειας για τους πληθυσμούς τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, αναφέρουν σε κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκρός 37χρονος Παλαιστίνιος στην Τζενίν

Τον 37χρονο Παλαιστίνιο Ασράφ Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, δολοφόνησαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο Ιμπραχίμ σκοτώθηκε στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν, κατά την οποία σημειώθηκαν συγκρούσεις και ρίχθηκαν εκρηκτικά κατά Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ συνελήφθησαν και έξι Παλαιστίνιοι.

Από την αρχή του 2023 έχουν σκοτωθεί πάνω από 260 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα χτες, Εβραίοι έποικοι έστησαν θρησκευτικό σχολείο σε φυλάκιο που είχε κατεδαφιστεί παλιότερα από τον στρατό στο Χομές της Δυτικής Οχθης αλλά πρόσφατα νομιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού για την αποτροπή ίδρυσης ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον με εδαφική συνέχεια.

Το Σάββατο πάντως στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε για 21η βδομάδα νέα μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση χιλιάδων ατόμων σε Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις ενάντια στο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που αποδυναμώνει τον ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και εκχωρεί εξουσίες στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Νέες αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, εξαπέλυσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Ηταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση από τις 2 Μαΐου στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Επίσκεψη στην Κένυα, πριν τη μετάβασή του στη Νότια Αφρική για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών BRICS, πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κενυάτικης Βουλής, Μόουζες Βετανγκούλα, με τον τελευταίο να σχολιάζει τις στενές διμερείς σχέσεις, που φέτος γιορτάζεται η 60ή επέτειος από τη σύναψή τους. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την προγραμματισμένη για τον Ιούλιο ρωσο-αφρικανική Σύνοδο Κορυφής και το Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με την Αίγυπτο καλωσόρισε χτες ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συναντώντας στην Τεχεράνη τον σουλτάνο του Ομάν, Χάιθαθ μπιν Τάρικ αλ Σαΐντ, ο οποίος ξεκίνησε την Κυριακή διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Ιράν και Ομάν υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της Ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς τρόποι πλήρους αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου και Ιράν, που είχαν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια, και η ανταλλαγή πρέσβεων το επόμενο διάστημα.

ΙΡΑΚ
Σχέδιο οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών

Σχέδιο ανάπτυξης οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών που θα συνδέσουν το Ιράκ με την υπόλοιπη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη παρουσίασε το Σάββατο ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, με την επισήμανση ότι το σχέδιο θα εξελιχθεί σε «πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στο πετρέλαιο και θα εξυπηρετεί τη χώρα, τους γείτονές της και την ευρύτερη περιοχή».

Το σχέδιο, κόστους 17 δισ. δολαρίων, αποκαλείται «Οδός Ανάπτυξης» και προβλέπει μεταξύ άλλων 1.200 χλμ. νέου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, από τα βόρεια σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία μέχρι τις νότιες περιοχές της χώρας στον Περσικό Κόλπο. Προβλέπει τουλάχιστον 15 νέους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πόλεις όπως η Βαγδάτη, η Βασόρα και η Μοσούλη. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό σε περιφερειακή σύνοδο των υπουργών Μεταφορών Ιράν, Ιράκ, Ιορδανίας, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Συρίας, Τουρκίας και ΗΑΕ.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Ιράκ, Αλί Ριά Γκιουνέι, εκτίμησε ότι η «Οδός Ανάπτυξης» θα τονώσει την αλληλεξάρτηση των χωρών της περιοχής, δίχως να διευκρινίσει τι ρόλο προτίθεται να παίξει η χώρα του στο εν λόγω σχέδιο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυσαρέσκεια και προβληματισμό εκφράζουν ηγετικά στελέχη των Κούρδων του Ιράκ, διαφωνώντας με τις τροποποιήσεις πρόσφατης συμφωνίας με την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις οποίες έκανε η ιρακινή ομοσπονδιακή Βουλή, σχετικά με τον διαμοιρασμό εσόδων από την παραγωγή κουρδικού πετρελαίου και την εξαγωγή του στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασρούρ Μπαρζανί, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι αλλαγές αυτές συνιστούν «προδοσία» για τα κουρδικά δικαιώματα, ενώ και ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί, δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» για τις τελευταίες αλλαγές που ανακοινώθηκαν στη συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου που παράγεται στην περιοχή. Τον περασμένο Μάρτιο σταμάτησαν οι εξαγωγές πετρελαίου που παράγεται στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ προς την Τουρκία, μετά την απόφαση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης η οποία δικαιώνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου στο Ιράκ.

Το νέο καθεστώς στο Ιράκ επιβάλλει την πρότερη έγκριση της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης προτού εξαχθεί πετρέλαιο στην Τουρκία από το αυτόνομο Κουρδιστάν. Στη συνέχεια, όμως, απόφαση της ιρακινής Βουλής τροποποίησε την αρχική συμφωνία που συμπεριλαμβανόταν στο τριετές σχέδιο προϋπολογισμού, και αυτή αναφέρει τώρα ότι οι κουρδικές αρχές θα πρέπει να δίνουν στις ομοσπονδιακές αρχές 400.000 βαρέλια πετρελαίου, μαζί με έσοδα που δεν αφορούν το πετρέλαιο, προτού λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στο Σουδανικό ΚΚ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την εισβολή και κατάληψη των κεντρικών γραφείων του Σουδανικού ΚΚ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη εισβολή και κατάληψη της κεντρικής έδρας του Σουδανικού ΚΚ στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ, από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο) το απόγευμα της 25ης Μαΐου, που έγινε με τις πλάτες των εγχώριων και ξένων συμμάχων τους.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Σουδανικό ΚΚ, που πρωτοστατεί στην πάλη του λαού του Σουδάν για την κατάκτηση των οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του, για τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος στον τόπο του.

Απαιτεί την άμεση αποχώρηση των εισβολέων από την έδρα του Σουδανικού ΚΚ και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν».

ΛΙΒΥΗ
Αεροπορικές επιδρομές στη Ζαουίγια

Αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις διακινητών στην πόλη Ζαουίγια της δυτικής Λιβύης εξαπέλυσαν την Κυριακή δυνάμεις υπό την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά που εδρεύει στην Τρίπολη, όπου τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν.

Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν ένας νεαρός ανιψιός του βουλευτή Αλί Μπουζρίμπα, ο Μοχάμαντ Μπουζρίμπα.

Την Παρασκευή, ο βουλευτής, αντίπαλος της κυβέρνησης στην Τρίπολη, ανέφερε πως drone έπεσε στο σπίτι του, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Την Πέμπτη, το υπουργείο Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν «ακριβή και στοχευμένα» αεροπορικά πλήγματα «εναντίον κρησφύγετων συμμοριών διακινητών καυσίμων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην περιοχή της δυτικής ακτογραμμής» της χώρας. Μετά την αναγγελία της έναρξης της επιχείρησης αυτής, που συνεχίζεται χωρίς διακοπή έκτοτε, η κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για την πορεία της, τους στόχους της, ή τον απολογισμό των θυμάτων.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Τρίπολη, Κενάν Γιολμάζ, αρνήθηκε ότι η χώρα του εμπλέκεται στις τελευταίες επιδρομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ